Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma: Zkoušení vody Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_619

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 VODA Požadavky pro úvodní posouzení záměsové vody

5 OLEJE A TUKY NE VÍCE NEŽ VIDITELNÉ STOPY ČISTICÍ PROSTŘEDKY JAKÁKOLIV PĚNA BY MĚLA ZMIZET DO DVOU MIN BARVA SE MUSÍ POSOUDIT KVALITATIVNĚ JAKO BLEDOŽLUTÁ NEBO SVĚTLEJŠÍ ROZPTÝLENÉ LÁTKY USAZENINA MAX. 4 ML (MIMO VODU RECYKLOVANOU) ZÁPACH VODA ZÍSKANÁ PŘI RECYKLACI V BETONÁRNĚ – BEZ ZÁPACHU,S VÝJIMKOU VŮNĚ, KTERÁ JE PŘÍPUSTNÁ PRO PITNOU VODU A LEHKÝ ZÁPACH PO CEMENTU A KDYŽ VYSOKOPECNÍ STRUSKA JE PŘÍTOMNA VE VODĚ, LEHKÝ ZÁPACH PO SIROVODÍKU. VODA Z OSTATNÍCH ZDROJŮ – BEZ ZÁPACHU. KYSELOST PH ≥ 4 HUMUSOVITÉ LÁTKY BARVA SE POSUZUJE KVALITATIVNĚ JAKO SVĚTLE ŽLUTÁ NEBO SVĚTLEJŠÍ PO PŘIDÁNÍ NAOH Požadavky na vodu

6 Klasifikace typů vody Betonářská voda - voda sloužící k výrobě betonu. Záměsová voda - používá se k přípravě betonové směsi Ošetřovací voda - pro ošetřování betonu při jeho tvrdnutí Klasifikace typů vod: - Pitná voda – tato se považuje za vhodnou pro použití do betonu. Voda se nemusí zkoušet.

7 Posouzení vlastností záměsové vody Betonářská voda Voda v betonářské technologii má trojí význam: - z hlediska chemického umožňuje hydrataci cementu, tj. krystalizaci nových produktů a tím vytváření pevné vazby mezi zrny kameniva, - z hlediska fyzikálního tvoří spojovací článek mezi tuhými zrny cementu a kameniva a tím vytváří mazivo, které snižuje tření a umožňuje jejich plynulé uspořádání – zhutnění, - je prostředím, ve kterém se různá agresivní činidla dostávají do styku s betonem a mohou jej narušovat.

8 Vodní součinitel důležitým parametrem složení betonu je vodní součinitel, v/c =množství vody / množství cementu. Při dané konzistenci má beton s nižším vodním součinitelem vyšší pevnost a vyšší trvanlivost. Z uvedeného vyplývá také velmi negativní vliv na beton zvýšením v/c při nedodržení požadované konzistence na betonárně případně ředění betonu vodou na stavbě.

9 Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/voda http://www.zapa.cz/vyroba-a- doprava/beton-slozeni- vlastnosti/voda Kučera J.,Doné P. Zkoušení stavebních materiálů a výrobků, skripta VŠB-TU Ostrava, 2002 Schmidt P. a kol. Základy zkušebnictví, CERM, Brno, 2008


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google