Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Materiál seznamuje s různými typy slovníků a jejich způsobem zpracování a uchovávání slovní zásoby. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Materiál seznamuje s různými typy slovníků a jejich způsobem zpracování a uchovávání slovní zásoby. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Materiál seznamuje s různými typy slovníků a jejich způsobem zpracování a uchovávání slovní zásoby. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek. Metodický pokyn: Učitel použije materiál při výkladu a organizaci samostatné práce žáků.

3

4  zpracovávají z různých hledisek (např. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, Slovník cizích slov, Slovník synonym)  uspořádávají (nejčastěji podle abecedy)  uchovávají

5 slovníky výkladové a) jazykové b) naučné slovníky překladové slovníky speciální

6 a) jazykové slovníky vysvětlují význam slovníkového hesla týmž jazykem, zařazují slovo do systému jazyka (uvádí mluvnické poučení o slově, např.: slovní druh, způsob skloňování nebo časování), výslovnost, pravopis, použití) automobil: -u, m.(6.j. –u,-e), silniční motorové vozidlo s tepelným motorem, dvojstopé, nejméně čtyřkolové, auto: osobní, nákladní, závodní, jezdit v a-u; řidič a-u; továrna na a-y (Slovník spisovného jazyka českého)

7 b) slovníky naučné (encyklopedie) vysvětlují význam slova, podávají o něm širší poučení v souvislosti s různými obory lidské činnosti automobil: 1. dop. motorové silniční vozidlo pro dopravu osob nebo nákladu 2. zeměd. vozidlo se specifickým vybavením z hlediska zeměd. provozu. Je vybaveno zpravidla výměnnými prac. nástavbami, např. velkoobjemo- vou u nástavbou, rozmetadlem hnoje, cisternou. (v. t. barevnou ilustrační přílohu) (Malá československá encyklopedie)

8  slouží k překladu slova z jednoho jazyka do druhého, obsahují mluvnické poučení o slově automobil: m. car, (hl. AmE) auto(mobile); výrobci –ů auto makers, auto manufacturers; terénní- off – road (car) (Anglick o – český, česko – anglický příruční slovník)

9  Zpracovávají vybranou část slovní zásoby automobil: z fr. automobile (1890), a to podle lokomobile (v. lokomobila) od lat. mobilis pohyblivý (v. MOV-c) a auto - (Stručný etymologický slovník jazyka českého)

10 slovník jazykový: automobil: -u, m.(6.j. –u,-e), silniční motorové vozidlo s tepelným motorem, dvojstopé, nejméně čtyřkolové, auto: osobní, nákladní, závodní, jezdit v a-u; řidič a-u; továrna na a-y slovník naučný: automobil: 1. dop. motorové silniční vozidlo pro dopravu osob nebo nákladu; 2. zeměd. vozidlo se specifickým vybavením z hlediska zeměd. provozu. Je vybaveno zpravidla výměnnými prac. nástavbami, např. velkoobjemovou nástavbou, rozmetadlem hnoje, cisternou. (v. t. barevnou ilustrační přílohu) slovník překladový: automobil: automobil: m. car, (hl. AmE) auto(mobile); výrobci –ů auto makers, auto manufacturers; terénní- off – road (car) slovník speciální: automobil: z fr. automobile (1890), a to podle lokomobile (v lokomobila) od lat. mobilis pohyblivý (v. MOV-c) a auto -

11 1. Vyhledejte jedno slovo v různých typech slovníků, porovnejte způsob zpracování slovníkového hesla 2. Víte, který je nejrozsáhlejší slovník současnosti a jakým způsobem vzniká? 3. Pokuste se nahradit cizí slova, která znáte z tisku, rozhlasu, televize českými synonymy; správnost ověřte ve slovníku cizích slov

12  Slovník (thesaurus)  Slovníkové heslo  Encyklopedie  Wikipedie

13  Havránek, B. Slovník spisovného jazyka českého. 2. vyd. Praha : Academia, nakladatelství ČSAV, 1989. sv. I. (A-G), s. 62.  Malá československá encyklopedie. 1. vyd. Praha : Academia, nakladatelství ČSAV, 1984. sv. I. (A-Č), s. 289.  Holub, J. – Lyer, S. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, n. p. 1968. s. 89.  Anglicko-český česko-anglický příruční slovník s užitečnými přílohami. 1. vyd. Lingea, s. r. o., 2006. ISBN 8090338194. s. 637.  Sochrová, M. Český jazyk v kostce pro střední školy. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Fragment, 1996. ISBN 8072000411.  Obrázky:  http://www.lingea.cz/anglicky-velky-knizni-slovnik-3-vydani.html http://www.lingea.cz/anglicky-velky-knizni-slovnik-3-vydani.html dostupný na: http://www.lingea.cz/produkty.asphttp://www.lingea.cz/produkty.asp

14  http://www.dumknihy.cz/slovnik-spisovne-cestiny-pro-skolu-a-verejnost-53448, dostupný na: http://www.dumknihy.cz/slovniky http://www.dumknihy.cz/slovnik-spisovne-cestiny-pro-skolu-a-verejnost-53448http://www.dumknihy.cz/slovniky  http://www.dumknihy.cz/cesky - etymologicky-slovnik, dostupný na : http://www.dumknihy.cz/slovniky http://www.dumknihy.cz/cesky - etymologicky-slovnik http://www.dumknihy.cz/slovniky


Stáhnout ppt "Anotace: Materiál seznamuje s různými typy slovníků a jejich způsobem zpracování a uchovávání slovní zásoby. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek."

Podobné prezentace


Reklamy Google