Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Chodov,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Chodov,"— Transkript prezentace:

1 Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Chodov, Husova 788, okres Sokolov, příspěvková organizace. Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za účelem prezentace oboru Elektrotechnika a autoři souhlasí s jejich použitím pro uvedené účely.

2 Kdo je elektrotechnik a co dělá Práce elektrotechnika je zaměřena především na elektrická a elektrotechnická zařízení silnoproudé a slaboproudé elektro- techniky, spotřební a domácí elektroniky, kancelářské a auto- matizační techniky, telekomunikací, řídicích a elektronických systémů. Zajišťuje jejich správnou funkci, zjišťuje a odstraňuje závady a poruchy.

3 -Provádí revize a údržbu elektrotechnických zařízení, opravy a mě- ření, následně uvádí zařízení do provozu. -Orientuje se v technické dokumentaci, kterou i vytváří. Sleduje novinky v oboru a analyzuje získané technické informace. -Řídí technologické procesy a celky v elektrotechnice a energeti- ce. Obsluhuje elektrická zařízení.

4 Kdo je a co dělá

5

6

7 Kdo je to a co dělá A nyní se podívejte do národní soustavy povolání, co všechno může elektrotechnik a energetik dělat za práci: Elektrotechnik Energetik

8 Nástroje, které používá Počítač se sofistikovanými programy pro vizualizaci a měření elektrotechnických zařízení a systémů, dále endoskopické systémy. Měřící přístroje, zkoušečky, analyzátory, detektory, pájky, vrta- čky, brusky a frézy. AKU nářadí, šroubováky, kleště, klíče a ráčny, kladivo, pilníky, metr, nože a nůžky, izolační pásky, lampy a svítilny, inbusy, pinzety a háčky, protahovací struny.

9 Nástroje, které používá

10 Prostředí, v němž pracuje Je závislé na konkrétní činnosti. Zpravidla jde o provozní pod- mínky v domech, bytech, firmách a na stavbách s větší praš- ností a hlučností, dále práce v továrnách a energetických budovách a na souvisejícím zařízení se zvýšenou nečistotou ve venkovním i vnitřním prostředí. Také práce na velínu a s PC s větší psychickou zátěží. Ve všech případech je nutné dbát na bezpečnost.

11 Prostředí, v němž pracuje

12

13 Vzdělání, které musí mít -Jako Elektrikář musí mít minimálně 3leté studium zakončené státní zkouškou se získáním výučního listu. -Jako Elektrotechnik musí mít minimálně 4leté studium zákon- čené státní maturitní zkouškou. -Jako Elektroinženýr musí mít minimálně 5leté studium (na VŠ) zakončené státní závěrečnou zkouškou se získáním titulu Ing.

14 Firmy, v nichž se uplatní v regionu Kalora, a.s., Cheb SEF s.r.o., Sokolov BONNEL TECHNOLOGIE s.r.o., Cheb ELROZ, a.s., Plesná Sokolovská uhelná, a.s., Sokolov Petr PAVLAS – EREGA, Karlovy Vary Elektro S, Ostrov DSS, s.r.o., Svatava

15 Elektrotechnika na SPŠ Ostrov Obor Elektrotechnika 26 – 41 – M/01, zaměření slaboproudá nebo silnoproudá. Technické lyceum 78 – 42 – M/01. Od třetího ročníku volbou bloku elektrotechnika. Informační technologie 18 – 20 – M/01, první 2 roky studia elektrotechnika. Autotronik 39 – 41 – L/01, zaměření elektrické a elektronické příslušenství automobilů.

16 Příbuznost oborů Elektrotechnika souvisí s dalšími obory: 1. Informační technologie – sem patří obory:

17 Co dělají Technik PC a periferií

18 Správce sítě

19 Programátor

20 2. Autotronik – pracuje v autorizovaných servisech nebo řetězcích autoopraven, např. BARUM, ATU, VIANOR, BEST DRIVE, ale i v menších servisech. Ke své práci potřebuje počítač, a dále různé měřící přístroje a metody měření. Autodílna

21 Zapojování diagnostického počítače


Stáhnout ppt "Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Chodov,"

Podobné prezentace


Reklamy Google