Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr.J.Mareš Ústecký,Karlovarský EU-OP VK VY_32_INOVACE_719 územní jednotka -Severozápad Ústecký kraj –naše hlavní a velká energetická základna.Těžbou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr.J.Mareš Ústecký,Karlovarský EU-OP VK VY_32_INOVACE_719 územní jednotka -Severozápad Ústecký kraj –naše hlavní a velká energetická základna.Těžbou,"— Transkript prezentace:

1 Mgr.J.Mareš Ústecký,Karlovarský EU-OP VK VY_32_INOVACE_719 územní jednotka -Severozápad Ústecký kraj –naše hlavní a velká energetická základna.Těžbou, tepelnými elektrárnami a těžkým průmyslem bylo v minulosti velmi narušeno životní prostředí pro obyvatelstvo/ ovzduší, krajina/ -po roce 1990 značné zlepšení. Žije zde přes 830 tisíc obyvatel a kraj má 7 okresů: Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice,Ústí nad Labem. Dále převládá- chemický, hutní a strojírenský průmysl. Důležitý je i potravinářský průmysl v povodí Labe. Jsou zde výborné podmínky pro zemědělství- zelenina, obilniny,ovoce, chmel, vinná réva.

2 Doplň k obrázkům pojmy Milešovka, Porta Bohemica, Bílina, Pravčická brána

3 Přiřaď k městům pojmy Terezín Duchcov Ústí nad Labem Chomutov Most Teplice Litoměřice Litvínov Zahrada Čech Kamencové jezero Mariánský kostel, autodrom Lázně Rafinerie ropy SETUZA, Mariánský most Pevnost a židovské ghetto Přechodně zde žil Giacomo Casanova

4 Projektový úkol V Ústeckém kraji probíhá povrchová těžba hnědého uhlí. Krajina po těžbě získala zcela jiný ráz. Celá oblast musí procházet složitou obnovou krajiny – REKULTIVACÍ. Vašim úkolem je navrhnout obnovu krajiny (rekultivaci) po ukončení těžby hnědého uhlí.

5 Závěrečné shrnutí Ústecký kraj je jedna z nejprůmyslovějších oblastí ČR (těžební průmysl – hnědé uhlí, tepelné elektrárny, chemický průmysl) a díky tomu patří tato oblast k nejhustěji osídleným a nejvíce poškozeným přírodním oblastem ČR. Žatecko a Lounsko, které leží ve stínu Krušných hor, patří k významné chmelařské oblasti ČR.

6 Doplň chybějící pojmy 461 837 1 2 3 4 5 6 7 8 461 837 9 10 Oblast pěstování…? Jaké CHKO a NP se nachází v Ústeckém kraji?

7 1 – Nechranice 2 – Děčín 3 – Ústí n. Labem 4 – Chomutov 5 – Žatec 6 – Louny 7 – Litoměřice 8 – Teplice 9 – Krušné hory 10 – České Středohoří Říp Milešovka Oblast pěstování chmele CHKO Labské pískovce, České středohoří a NP České Švýcarsko.

8 Karlovarský kraj- počtem obyvatel přes 300 tisíc je nejmenší v celé ČR. Nej důležitá je těžba hnědého uhlí- Sokolovská a Chebská pánev= energetika- palivo pro tepelné elektrárny, do továren a domácností. Bohatý na minerální prameny- světoznámé lázeňství-Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy lázně,Jáchymov,dále zde najdeme naleziště keramických hlín a kaolínu- výroba porcelánu / talíře/. Je tvořen 3 okresy: Cheb, Karlovy Vary a Sokolov. SOOS- přírodní rezervace u Chebu- doklad o seismické činnosti v ČR- bahenní sopky. Životní prostředí velmi ovlivněno a narušeno těžbou hnědého uhlí, energetikou a průmyslem.

9 Znáš odpovědi na následující otázky? 1) Jaké suroviny se těží v Karlovarském kraji? 2) Co jsou to mofety které najdeme v přírodní rezervaci SOOS? 3) Ve kterém městě najdeme Vřídlo a o co se jedná? 4) Co je to chebský Špalíček? 5) Jaký Euroregion najdeme v Karlovarském kraji? 6) Kolik okresů tvoří Karlovarský kraj?

10 Přiřaď k sobě pojmy: Karlovy Vary Kraslice a Luby Aš Slavkovský les Jáchymov Boží Dar nejvýše položená „Ježíškova pošta“ nejzápadnější město ČR CHKO Mezinárodní filmový festival, Moser, Becherovka výroba hudebních nástrojů radonové lázně,hornická minulost

11 Lázeňství Vytvoř jednoduchou prezentaci o lázeňství v Karlovarském kraji: -vyber si jedno z lázeňských měst -zjisti co se zde léčí -jaké zajímavosti a kulturní akce se zde konají Zdroje: Wikipedie, internet, zeměpis ČR

12 Shrnutí Karlovarský kraj je 3. nejmenší a nejméně lidnatý kraj v ČR. Hlavní úlohu zde hraje těžební průmysl (hnědé uhlí – Sokolovská pánev a kaolín) a lázeňství – www.spas.cz).www.spas.cz CHKO – Slavkovský les, přírodní rezervace – SOOS (mofety).

13 DOPLŇTE K ČÍSLŮM NÁZVY MÍST 1115 1244 Doplň lázeňská města Přírodní rezervace ??? Hrad Elektrárny 1 2 3 4 5 6 7 8

14 Řešení 1115 – Špičák 1244 - Klínovec 1 – Krušné hory 2 – Sokolovská pánev 3 – Smrčiny 4 – Doupovské hory 5 – Ohře 6 – Aš 7 – Cheb 8 - Sokolov

15 Odpovědi: 1)Těžba - hnědé uhlí a kaolín 2)Mofety – vývěry oxidu uhličitého, někdy nesprávně označované jako "bahenní sopky", pozůstatek dávné vulkanické činnosti. 3)Karlovarské vřídlo je našim nejvydatnějším a nejteplejším minerálním pramenem. 4)Špalíček – symbol chebského náměstí tvoří bizarní komplex 11 domů rozdělených Kramářskou uličkou, který vyrůstal od 13. století na místě kramářských bud a masných krámů. 5)Euroregion Egrensis 6)Okresy – 3 (Karlovy Vary, Sokolov, Cheb)

16 Přiřaď k sobě pojmy - řešení Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival, Moser, Becherovka Kraslice a Luby - výroba hudebních nástrojů Aš - nejzápadnější město ČR Slavkovský les - CHKO Jáchymov - radonové lázně,hornická minulost Boží Dar - nejvýše položená „Ježíškova pošta“


Stáhnout ppt "Mgr.J.Mareš Ústecký,Karlovarský EU-OP VK VY_32_INOVACE_719 územní jednotka -Severozápad Ústecký kraj –naše hlavní a velká energetická základna.Těžbou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google