Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 Chorvatsko

3 Základní údaje Oficiální název: Hrvatska Republika Oficiální název: Hrvatska Republika Hlavní město: Zagreb [Záhřeb] Hlavní město: Zagreb [Záhřeb] Rozloha: 56 542 km² Rozloha: 56 542 km² nepatří do EU, ani do NATO nepatří do EU, ani do NATO

4 Poloha a Rozloha Poloha: nachází se na pomezí střední a jihovýchodní Evropy Rozloha: 56 542 km² (z toho 0,01 % vodní plochy)

5 Povrch Nejvyšší bod v Chorvatsku je Dinara ( 1831 m.n.m.) a nejnižší je úroveň moře. Nejvyšší bod v Chorvatsku je Dinara ( 1831 m.n.m.) a nejnižší je úroveň moře. Západ Chorvatska vyplňují Dinárské hory, soustava výrazně protažená ve směru severozápad - jihovýchod. Západ Chorvatska vyplňují Dinárské hory, soustava výrazně protažená ve směru severozápad - jihovýchod. Ve zdejších horninách, se vyvinuly četné krasové útvary: jeskyně, závrty, kaňonovitá údolí, vodopády a ponorné řeky. Ve zdejších horninách, se vyvinuly četné krasové útvary: jeskyně, závrty, kaňonovitá údolí, vodopády a ponorné řeky. Lesy, pokrývají asi 35 % rozlohy státu. V dubových lesích, žijí velcí evropští savci, jako medvěd hnědý či rys ostrovid. Lesy, pokrývají asi 35 % rozlohy státu. V dubových lesích, žijí velcí evropští savci, jako medvěd hnědý či rys ostrovid. Pobřeží Jaderského moře, oplývají hojností korýšů, hlavonožců a ryb (sardel, tuňák, žralok). Pobřeží Jaderského moře, oplývají hojností korýšů, hlavonožců a ryb (sardel, tuňák, žralok).

6 Podnebí  Podnebí je středomořské, při pobřeží kontinentální a na severo - východě. Ostatní území je na přechodu, mezi těmito podnebnými typy. Vnitrozemí, je všeobecně sušší než přímořské oblasti. Ostatní území je na přechodu, mezi těmito podnebnými typy. Vnitrozemí, je všeobecně sušší než přímořské oblasti. V horách a na pobřeží, vanou často silné větry V horách a na pobřeží, vanou často silné větry

7 Vodstvo Chorvatsko je omýváno Jaderským mořem, má velmi členité pobřeží a zahrnuje stovky ostrovů a ostrůvků. Mezi nejvýznamnější řeky patří Dráva a Sáva. Nejznámější přístavy jsou Rijeka a Split. Najdeme zde také i Plitvická jezera.

8 Obyvatelstvo  V Chorvatsku žije 4 437 460 obyvatel, z nichž je 2 301 560 žen a 2 135 900 mužů. Průměrný věk je 39,3 (muži 37,5, ženy 41,0). Průměrná délka života je 75 let, gramotných je 98.5% obyvatel. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva: 0,40 % (r.1992) Jazyk:chorvatština V roce 2001: Chorvati 89,63 % Srbové 4,54 % Bosňáci /Muslimové/ 0,47 % Italové 0,44 % Maďaři 0,37 % Slovinci 0,30 % Albánci 0,34 % Češi 0,24 %

9 Zemědělství V nížinách se pěstuje kukuřice, pšenice, cukrová řepa a slunečnice, na horských svazích vinná réva a při pobřeží navíc i olivy, fíky a ovoce. V nížinách se chová skot a prasata, při pobřeží kozy a ovce. Hospodářsky významný je i rybolov.

10 Průmysl hutnictví železa a barevných kovů strojírenský (lokomotivy, vagóny, lodě.) elektronika chemický (zpracování ropy) farmaceutický (Zagreb) hutnictví železa a barevných kovů strojírenský (lokomotivy, vagóny, lodě.) elektronika chemický (zpracování ropy) farmaceutický (Zagreb)

11 Hl.Město Záhřeb je hlavní město Chorvatska. Má zhruba milion obyvatel a nachází se pod vrchem Medvednica v západní části země, v historickém Chorvatsku. Je důležitým dopravním uzlem (železniční a dálniční křižovatka) mezi Jaderským mořem a střední Evropou. Nadmořská výška:120 m n. m.

12 Použitá literatura Zeměpis pro 7.ročník ZŠ, Demek – Mališ, SPN 2008 http://www.vlajky-statu.cz/data/vlajky/vlajka-chorvatsko-1100.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Z%C3%A1h %C5%99eb_3.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Z%C3%A1h %C5%99eb_3.jpg http://www.ckfk.cz/upload/image/chorvatsko%20mapa%20new.jp g http://www.ckfk.cz/upload/image/chorvatsko%20mapa%20new.jp g http://www.narodniparky.info/pic/plitvicka-jezera.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google