Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain."— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain

2 je soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají z vnějšího prostředí organické a anorganické látky nezbytné pro udržení životní aktivity, zdraví, růstu a rozmnožování. Výživa Podle způsobu výživy se organismy včetně člověka dělí na heterotrofní autotrofní, a mixotrofní Výživou rozumíme dodávání energie pro zachování základních životních pochodů a stálé tělesné teploty, a dodávání hmoty,materiálu pro výstavbu těla a pro ochranu organismu před nepříznivými vlivy.

3 Autotrofní organismy většina rostlin, řasy, sinice Organismy, které získávají organické látky z anorganických v procesu fotosyntézy. Heterotrofní organismy Organismy, které získávají organické látky trávením stravy (přijímají organické látky vytvořené jinými organismy). většina živočichů, včetně člověka, dále i houby a bakterie Mixotrofní organismy Organismy s kombinací autotrofní a heterotrofní výživy. například masožravé rostliny producenti konzumenti primární sekundární býložravci vše- a masožravci

4 Potrava Ve výživě se můžeme setkat s pojmy jsou všechny materiály, které mohou sloužit k výživě jedince. Pokud potrava slouží k výživě zvířat, označuje se jako krmivo. Poživatiny jsou všechny látky, které člověk užívá k výživě (které procházejí jeho trávicí soustavou)  potraviny  pochutiny  nápoje  lahůdky Pokud potrava slouží k výživě lidí, označuje se jako poživatina.

5 Potraviny Pochutiny jsou poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou, produkty rostlinného i živočišného původu jsou poživatiny s malou nebo nulovou výživovou i energetickou hodnotou, mají výraznou chuť a typickou vůni, podporují činnost trávicího systému (vylučování trávicích šťáv) nebo působí povzbudivě na nervovou soustavu. Konzumují se spíše pro uspokojení psychických potřeb. Nápoje jsou tekutiny obsahující vodu, některé mají výživovou hodnotu a proto se řadí k potravinám. Lahůdky jsou potraviny s vysokou senzorickou hodnotou a vysokým obsahem energie sůl, káva, čaj, koření, hořčice, ocet … sladkosti, bramborové lupínky…

6 Pokrm je poživatina (nebo směs poživatin) připravená ke konzumaci. Syrový brambor je poživatina, vařený brambor je pokrm. Jablko můžeme považovat za poživatinu i pokrm.

7 Jídlo je sestava pokrmů přijímaných v určitou denní dobu (snídaně, svačina, oběd, večeře). Snídaně 3x jinak

8 Jídelníček je plán stravy na den nebo i delší časový úsek. Vypracovává se zejména pro potřeby společného stravování.

9 Strava je označení pro vše co člověk sní během dne (týdne, měsíce, roku….) „Snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli.“ Kterému typu stravy odpovídá toto rčení? pyramida = večerní jedlíci diamant = polední strávníciobrácená pyramida = snídající Co to je brunch (branč) a ke kterému typu stravy se hodí? Potrava je vše, co můžeme zkonzumovat za účelem výživy. Strava je to, co člověk skutečně v určitém časovém intervalu zkonzumuje.

10 Stravovací režim je způsob stravování během dne (týdne, měsíce, roku), množství a skladba jídel a rytmus jejich požívání.

11 Dieta je v hovorovém jazyce strava s upřesněným výběrem jídel dle typu onemocnění (strava osob nemocných určitou chorobou nebo usilujících o snížení tělesné hmotnosti). strava anglicky diet německy diät španělsky dieta italsky dieta rusky диета Pojmy strava a dieta mají stejný význam. strava = dieta

12 www.kilogramy.cz http://www.zshk.cz/node/663 http://www.vimcojim.cz/ http://www.vyzivaspol.cz/ http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/index.htm http://vladahadrava.xf.cz/


Stáhnout ppt "VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain."

Podobné prezentace


Reklamy Google