Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dědečkova učebnice aneb praktická matematika před sto lety Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Autorem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dědečkova učebnice aneb praktická matematika před sto lety Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Autorem."— Transkript prezentace:

1 Dědečkova učebnice aneb praktická matematika před sto lety Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jsme v roce 1903 a výnosem c. k. ministerstva kultu a vyučování byla schválena učebnice matematiky pro nejvyšší stupně školy obecné. Byla vydána v Praze na Smíchově Otázka: Jsme sice v matematice, ale určitě dokážete odpovědět na otázku (nebo odpověď najít), jaké zřízení bylo v tomto roce na území dnešní ČR a kdo byl v čele tohoto státního útvaru?

3 Počty živnostenské Každý živnostník (drobný podnikatel) musel zvládat základy finanční matematiky. Co všechno musel živnostník (švec, krejčí, kovář, zedník, kominík, …) znát mimo svůj obor, uvidíte na dalších příkladech. Zase až tolik se nezměnilo, snad jen ty názvy a čeština…

4 Účty Úkol: Víte, co by měla obsahovat účtenka (paragon) z obchodu? Pokud ne, doneste si do příští hodiny libovolné účtenky vystavené z pokladen obchodů či od nějakých služeb a porovnejte je… Na úvod jen pro zajímavost úkol z učebnice…

5 Účty

6 Počet rozčetný (spolkový) Úkol: Co je to zisk? Vydělali by víc, kdyby si uložili peníze do banky s úrokem 4 %? Zisk je rozdíl mezi... Úkol nematematický: Podešvice, kravina, teletina, sukno… co to je?

7 Počet průměrný Úkol nematematický: Zkuste zjistit, jaké jsou aktuální ceny 100 kg ječmene dnes!

8 Obal ‒ tara Brutto váha včetně obalu; rozdíl brutto ‒ netto = tara Ottův slovník naučný, heslo Brutto. Sv. 4, str. 813.

9 Vývažek, nádavek Úkol: Dalším zajímavým termínem je vývažek a nádavek. Projděte si příklady z učebnice a na závěr zkuste zapsat co nejlepší definici vývažku a nádavku. Existuje nějaký dnes používaný pojem, který vyjadřuje to samé?

10 Rabatt a provise S rabatem a provizí se pracuje i dnes. Zde jsou vybrány dva jednodušší a dva trošku náročnější příklady…

11 Skonto Skonto ‒ srážka, sleva (obvykle se využívá při hotovém placení nebo při zaplacení před lhůtou splatnosti) Zde je řešení autorů početnice…

12 Příště: Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Použitá literatura: KOZÁK, Jan; ROČEK, Jan. Třetí početnice pro nejvyšší stupně školy obecné, hlavně ménětřídní. 1. vydání. Praha : V. Neubert, 1903. 204 s.


Stáhnout ppt "Dědečkova učebnice aneb praktická matematika před sto lety Počty úrokové Počty živnostenské Počty polního hospodářství Počty národohospodářské Autorem."

Podobné prezentace


Reklamy Google