Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip a dělení sítí, jejich podstata, vlastnosti a použití Klíčová slovaPočítačové sítě, použití sítí, topologie, internet, intranet, vznik internetu PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna, Webová aplikace Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, vyhledávání informací, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Internet 1 - vznik a vývoj 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_33_670

3 Internet 1 - vznik a vývoj Vznik internetu: nemá přesné datum. Spíše se hodí použít výstižnější slovo „vznikání“, neboť jeho vývoj procházel velmi výraznými změnami v průběhu 30 let. Hlavním impulsem k vývoji nové počítačové sítě typu internet, byla obranná strategie USA, která reagovala na vypuštění první družice SSSR v roce 1957 (Sputnik) a válečné hrozby se dostaly i do vesmíru. Účelem vývoje sítě bylo dosažení spolehlivé výměny informací mezi vojenskými základnami a státními úřady. Dosavadní spojení mělo centrální řídící uzel a v případě jeho zničení to znamená konec velení. Úkol nové sítě: Jak zabezpečit přenos informací v případě nefunkční některé části sítě. Zamyšlení: Jak se podílely válečné konflikty na vývoji technologií?

4 Internet 1 - vznik a vývoj Vývoj vzniku internetu: V roce 1964 navrhla americká firma RAND síť, která neměla žádný centrální uzel (všechny uzly byly rovnocenné, síť tedy odolná). Realizace návrhu byla zadána vládní agentuře USA ARPA, která v roce 1969 uvádí do provozu první 4 uzly nové sítě (pro textová data). Název této prvotní sítě byl podle firmy Arpa: - ARPANET Zamyšlení: Pokuste se vybavit a diskutovat s dalšími žáky či kamarády, jak by jste řešili sami připojení více počítačů – na co všechno je třeba brát zřetel?

5 Internet 1 - vznik a vývoj Vznik technologie internetu: 1970 – 1980 Arpanet – pro vojenské, vládní, výzkumné účely, pouze práce s posíláním textů. V těchto letech se Arpanet rozšířil i mimo USA do Evropy a celého světa, přestává být majetkem firmy a stává se nezávislým a neřízeným „organismem“ a začíná se nazývat INTERNET. Stále spojoval vědecká a výzkumná pracoviště pomocí textových dat. V roce 1980 švýcarský institut pro jaderný výzkum CERN přišel s myšlenkou hypertextu, což melo usnadnit a urychlit sdílení a aktualizaci informací mezi výzkumníky. Hypertext = texty, které obsahují odkazy na další dokumenty, které mohou být umístěny na jiném počítači i na druhém konci světa. Jak lze využít hypertext i mimo Internet? Pokuste se zapojit fantazii.

6 Internet 1 - vznik a vývoj Vývoj internetu – vznik hypertextových WWW: Ani zavedení hypertextu neznamenalo zájem veřejnosti. Důležitý zlom nastává 1989 až 1991 kdy CERN má jeden z největších Internetových serverů a spouští první WWW (World Wide Web) server s využitím hypertextu. (systém textových dokumentů v různých počítačích po celém světě, vzájemně dostupných různými „cestami“) Díky jednoduchému a intuitivnímu ovládání se tento způsob komunikace rozšířil mimo CERN a dnes jej známe právě pod jménem World Wide Web (WEB). Zanedlouho byly k dokumentům připojeny i obrázky, pak animace, video a zvuk. Vzhled stránek byl přirozenější a umožnil výrazně lepší a přehlednou síťovou komunikaci. Proč se WWW také říká „pavoučí síť“?

7 Internet 1 - vznik a vývoj Vznik internetu – podmínky pro veřejné rozšíření: Právě existence „www“ spolu s masovým rozšířením osobních počítačů přilákala na internet miliony nových uživatelů, a internet začal být zajímavý i pro podnikatele. V roce 1992 bylo již k Internetu připojeno více než milion počítačů a také vznikl první grafický browser Mosaic, (prohlížeč). Na konci roku 1993 byla uvedena i verze pro systémy Apple Macintosh a také pro Microsoft Windows a byl vyvinut první uživatelsky moderní browser Netscape Communications. V roce 1995 bylo na světě odhadováno 20 miliónů uživatelů Internetu, v roce 2000 již pak pres 300 miliónů. Zamyšlení: Proč se Internet prvních 20 let moc nerozšířil?

8 Internet 1 - vznik a vývoj Internet v České republice: Datum připojení tehdejší ČSFR (Česko-slovenská federativní republika) k internetu bývá udáván listopad 1991, kdy ve VC ČVUT proběhly první pokusy s připojením na internet k uzlu v Linci (Rakousko). Úřední připojení k internetu se slavnostně uskutečnilo 13. února 1992. (tato česko-slovenská síť měla název FESNET) Internet byl tedy dostupný v Praze na ČVUT, ale po připojení volaly i ostatní vysoké školy. V prosinci 1991 schválilo české ministerstvo školství projekt pro vybudování páteřní sítě spojující univerzitní města. V roce 1992 byly uvolněny finanční prostředky pro výstavbu sítě. Tak postupně byla propojena celá země. Proč se Česko připojilo na Internet až 1992, když web vznikl cca 1980?

9 Internet 1 - vznik a vývoj Internet v České republice: Po rozpadu ČSFR 1993 se FESNET rozdělil na CESNET v Česku a slovenskou část SANET. I když CESNET byl vybudován jako akademická sít (univerzitní), tak díky vysoké poptávce po dalším připojení se zanedlouho stal i komerčním poskytovatelem. Od roku 2000 je CESNET již jen jedním z mnoha poskytovatelů internetu – což dokazuje obrovskou dynamiku rozmachu internetu: během 7 let od ničeho, k rozvinutému konkurenčnímu prostředí. V současnosti vlastní internetový server (uzel) každá významnější firma (to může být kdokoli, o přidělení vlastnictví uzlu na internetu se však žádá a je placené). Pozor, neplést si s osobní webovou stránkou! Na Internetu nalezněte obrázky postupného propojování míst v ČR.

10 Internet 1 - vznik a vývoj Vývoj internetu v datech – přehled: 1964 - návrh distribuované sítě RAND 1969 - ARPA, uzly (pro textová data). 1971 - 15 uzlů (text) pro vládní, vojenské, vědecko výzkumné instituce 1972 - 37 uzlů 1972 - 1980 - přesah sítě z USA do světa – mezinárodní síť Internet 1980 - CERN zrod hypertextu (usnadnění přístupu k informacím) 1984 - cca 1000 počítačů 1989 -1991 - CERN vytváří WWW 1992 - více než 1 milion počítačů, doplnění o grafický režim a multimédia, zrod Vyhledávače (Browser) 1995 - přes 20 milionů 2000 - přes 300 milionů 2003 – cca 600 miliónů 2006 – přes 1 miliardu Úkol: Pokuste se vyrobit graf nárůstu počtu uživatelů Internetu

11 Internet 1 - vznik a vývoj Autotest – otázky a úkoly: 1.Proč a jak začal vznikat internet?. 2.Která firma podstatu internetové sítě navrhla a která realizovala? 3.Co znamená výraz „grafický browser“? 4.Kdy a jak bylo připojeno Česko k Internetu? 5.Seřaď chronologicky (časově) vývoj podle následujících slov: Napište odpovědi písemně nebo elektronicky a odevzdejte učiteli. Browser RAND ARPA Internet Hypertext WWW

12 Internet 1 - vznik a vývoj Gratulujeme, Gratuluji srdečně za úspěšné absolvování další části výukového materiálu o počítačových sítích, přeji hodně elánu do dalšího dílu. Zamysli se na téma osobního používání „otevřených“ veřejných sítí.

13 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Webové zdroje a obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Historie_internetu http://cs.wikipedia.org/wiki/Internet http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sputnik_asm.jpg http://www.jaknainternet.cz/page/1205/historie-internetu/ http://bestpage.cz/gif/gif27.html http://cz.vector.me/browse/260030/web_user http://cz.vector.me/browse/260051/proxy_server http://cz.vector.me/browse/685450/cloud_computing http://nagasaki.webz.cz/czech_gs.gif emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=internet&ex=1#pg:3|


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip."

Podobné prezentace


Reklamy Google