Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: 19.2.2013, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: 19.2.2013, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis."— Transkript prezentace:

1 Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: 19.2.2013, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Anotace: Výukový materiál slouží ke shrnutí učiva o středověku v Čechách prostřednictvím hádanek osobnostostí formou prezentace. Prohlášení: Prohlašuji, že výukový materiál je mým původním autorským dílem, které jsem vypracovala samostatně a použila jen uvedených pramenů a literatury, které v práci řádně cituji. Výukový materiál je v souladu se ŠVP školy.

2 KDO JSEM ? Žil jsem v 7.století, byl jsem franckým kupcem. Stál jsem v čele předstátního útvaru, který poprvé sjednotil západní Slovany. S nimi jsem porazil Franky.

3 KDO JSEM ? Pocházím ze Soluně. Na žádost knížete Rastislava jsem byl spolu se svým starším bratrem vyslán na Velkou Moravu, abych zde šířil křesťanskou víru v jazyce srozumitelném místním lidem. Na konci života jsem vstoupil do kláštera v Římě a změnil si jméno.

4 KDO JSEM ? Jsem nejstarší syn knížete Vratislava I. a patron české země. Nikdy jsem nechtěl válčit a vždy jsem usiloval o mír v zemi. Byl jsem zavražděn na popud svého bratra Boleslava I.

5 KDO JSEM ? Vládl jsem v l.1198-1230 a moje koruna byla dědičně odkázána potomkům podle Zlaté buly sicilské, vydané v r.1212.

6 KDO JSEM ? Jsem dcera krále Přemysla Otakara I. Žila jsem ve 13.stol. Byla jsem zakladatelkou a první abatyší kláštera sv. Františka. Svůj život jsem zasvětila církvi. V r.1989 jsem byla prohlášena za svatou.

7 KDO JSEM ? Jsem český král a římský císař. Žil jsem ve 14.stol. Založil jsem v r.1348 v Praze univerzitu, také Nové Město pražské a poblíž Prahy jsem měl hrad s jedinečnou uměleckou výzdobou, kde měly být uloženy nové korunovační klenoty. V době mé vlády česká země vzkvétala, a snad právě proto mi říkali „otec vlasti“.

8 KDO JSEM ? Jsem náboženský reformátor. Zasloužil jsem se i o reformu na univerzitě a o úpravy pravopisu. Pocházím z Čech. Bohužel mě upálili 6.7.1415 v Kostnici.

9 Výukový materiál je mým autorským dílem, při tvorbě byly použity následující zdroje: Sámo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Samo1.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Samo1.jpg Cyril. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KyrilMethod.jpg Sv.Václav. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenzeslaus_by_Peter_Parler.JPG Zlatá bula sicilská. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Golden_Bull_of_Sicily.jpg Sv.Anežka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AnezkaPremyslovna.jpg Karel IV. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture- fragment.jpg Jan Hus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brozik,_Vaclav_- _Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg


Stáhnout ppt "Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: 19.2.2013, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis."

Podobné prezentace


Reklamy Google