Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum:4.2.2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum:4.2.2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum:4.2.2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací předmět: Vlastivěda Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělání – první stupeň Ročník: čtvrtý Cílová skupina: žák Druh učebního materiálu: prezentace Klíčová slova : lovci mamutů, Keltové – Bójové, Germáni, Slované Anotace : Žáci se seznámí s nejstarším osídlením na našem území.

2

3 Lovci mamutů lovci mamutů Dolní Věstonice – Věstonická venuše, mamuti, nástroje z pazourku, kamene a z kostí Předmostí u Přerova

4 Keltové Bójové – dali název Čechám – lat. Boiohaemum – Bohemia Stradonice, Závist, Hrazany aj. uměli pěstovat rostliny chovali domácí zvířata zpracovávali kov – železo znali hrnčířský kruh stavěli opevněná sídliště – oppida užívali vlastní zlaté a stříbrné mince /duhovky/

5 Oppidum – Závist u Zbraslavi

6 Germáni 1.-4. stol. n. l. na naše území pronikají od severu v Čechách sídlili Markomani byli to hlavně bojovníci naučili se hospodařit a zpracovávat železnou rudu

7 Slované přicházejí na naše území z východu po r. 500 /žili mezi řekami Visla a Dněpr/ z počátku byla jejich kultura i společnost jednoduchá, rolnicko-pastevecká z počátku žili v mnoha kmenech /Lemúzi,Lučané, Pšované, Zličané, Čechové, Doudlebové, Charváti aj./ postupně došlo ke sjednocení (vznik českého státu)

8 Otázky Kde byli u nás nalezeny nejstarší památky na lovce mamutů? Jak žili Keltové? Jaká řemesla rozvíjeli? Jak se nazýval germánský kmen, který obýval naše územé? Odkud přišli Slované? Které slovanské kmeny se usadily na našem území?

9 Zdroje [cit. 2012-07-26]. - Koky [cit. 2012-07- 26]. - Prazak [cit. 2012-07-26].


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum:4.2.2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r."

Podobné prezentace


Reklamy Google