Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková."— Transkript prezentace:

1 GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková

2 GPS Každá družice vysílá informace o své poloze, přesný čas z atomových hodin a dále přibližné polohy ostatních družic. Přijímač, který musí mít přímou viditelnost na oblohu, pak pro výpočet polohy využívá časového rozdílu mezi okamžikem vyslání a okamžikem přijmutí dat. Pokud takto získá a zpracuje data ze tří družic, dokáže určit zeměpisnou šířku a délku (tvz. 2D poloha). Pro výpočet nadmořské výšky je pak potřeba signál ze satelitů čtyř (tvz. 3D poloha). Díky ostatním satelitům se výpočet více zpřesňuje.

3

4 Vojenské účely - zařízení integrovány do letadel, tankerů, lodí i ponorek, tanků i pozemní vojenské techniky. Navigační aktivity, označování cílů a navádění raket, součást vzdušné podpory. Zemědělství - pomáhá zemědělcům k vyšší produktivitě a účinnosti stávajících metod obdělávání půdy. K řízení speciálních postupů, například při aplikací chemických a průmyslových hnojiv. Navigace také poskytuje lokální data o pozemcích a je možné z ní vyčíst například zamoření polí plevelem nebo onemocnění pěstovaných rostlin. Letectví - Navigační systémy letadel pomáhají při řízení téměř všech manévrů, která jsou letadla nucena provádět. Jedná se o pomoc při vzletu i přistávání, stroje jsou pod neustálou GPS kontrolou i během pohybu ve vzduchu, trasy letadel jsou předem pevně naplánovány a jejich dodržování je pod neustálou kontrolou.

5

6 Životní prostředí - vyhodnocování přesných informacích o přírodních jevech, které probíhají na velkých plochách. Námořní doprava - Využití pro navigaci při cestách na oceány, zmapování a označení nebezpečných míst, mělčin a podobně. Dále se využívá k přesnému navedení do oblastí s velkým výskytem ryb mapování migrace ryb, rychlý přístup k informacím o přesné pozici. Záchranný systém - možnost rychlého určení místa nehody, požáru, ztroskotání lodi nebo letadla. Čas - navigační systém je využíván k synchronizaci hodin a mnoha událostí po celém světě.

7

8 Volný čas(například gps v mobilech,tabletech) - absolvování cest v neznámých oblastech, určování polohy, směru, rychlosti, vzdáleností a času. Vesmírné projekty - Pomáhá řídit a kontrolovat polohu satelitů na oběžné dráze. Využitím speciálních algoritmů budou již brzy satelity schopny navádět se automaticky. Rakety a kosmické lodě v budoucnosti budou schopny startovat, pracovat na oběžné dráze a poté se vrátit na Zemi pod neustálým řízením a kontrolou satelitního navigačního systému. Železniční doprava –Precizní znalost polohy vlaků pomáhá předcházet nehodám, zachovává plynulost dopravy a minimalizuje nákladná zpoždění, způsobená kontrolami zajišťujícími bezpečný vjezd na volnou trať. Satelitní navigace také poskytuje zvukové signály a informace o důležitých uzlech nebo železničních přejezdech. Monitoruje tak pohyb vozidel a zajišťuje bezpečnost provozu. Současné technologie umožňují také plně automatizovaný provoz vlaků.

9

10 KOMPAS je zařízení určující světové strany. Typický kompas obsahuje volně pohyblivou magnetickou střelku, která si zachovává směr sever-jih podle zemského magnetického pole. Dnes ale existují i kompasy založené na mnoha dalších fyzikálních principech. Prvním kompasem byl patrně kus magnetovce, plovoucí na dřevěné podložce v nádobě s vodou. Kompasy jsou známy ze starověké Číny. První zmínka o kompasu pochází ze 4. století. Klasický kompas, používaný ve středověku a novověku hlavně v námořní dopravě, se skládá ze střelky tvaru štíhlého kosočtverce, umístěné v pouzdře, na jehož dně je nakreslena kompasová růžice. Zdokonalenou verzí kompasu, která používá azimut, je buzola.

11

12 ZAJÍMAVOST Jednoduchý kompas se dá vyrobit tak, že šicí jehlu asi 20 krát podélně přejedeme magnetem. Pak ji položíme na malý plovoucí nekovový předmět (např. víčko od PET lahve, korek, kus polystyrenu) a ten na klidnou vodní hladinu. Zmagnetizovaná jehla se svými konci natočí na sever a jih.

13 Příklad:Podle souřadnic urči o jaké se jedná město. 1. 40° 42' s.š., 74° 00' z.d. 2. 59°56′58″s.š. 10°45′23″v.d. 3. 55° 45' 16 " s.š., 37° 37' 12 " v.d. 4. 48°08′38″ s. š., 17°06′35″ v. d. 5. 46°57′ s. š., 7°27′ v. d.

14 Řešení: 1.New York 2.Oslo 3.Moskva 4.Bratislava 5.Bern


Stáhnout ppt "GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková."

Podobné prezentace


Reklamy Google