Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU Jako začátek druhé světové války je někdy udáván japonský útok na Čínu v roce 1933. V roce 1940 se Japonsko přidalo na stranu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU Jako začátek druhé světové války je někdy udáván japonský útok na Čínu v roce 1933. V roce 1940 se Japonsko přidalo na stranu."— Transkript prezentace:

1

2

3 Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU Jako začátek druhé světové války je někdy udáván japonský útok na Čínu v roce 1933. V roce 1940 se Japonsko přidalo na stranu Německa a Itálii a 7. prosince 1941 vstoupilo do války s USA útokem na Pearl Harbor. Japonsko válku prohrálo a 2. září 1945 kapitulovalo.

4 Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU V roce 1940 japonská vláda podepsala trojstrannou dohodu s Německem a Itálií, od které si slibovala zabezpečení dostatku nerostných surovin pro válku s Čínou. USA se ale postavily na stranu Číny, vyhlásily vůči Japonsku celkové obchodní embargo (= zákaz obchodování s daným státem) a zmrazily japonské finanční zdroje. Na to Japonsko odpovědělo útokem na Pearl Harbor 7.12.1941.

5 Ú TOK NA Č ÍNU (D RUHÁ ČÍNSKO - JAPONSKÁ VÁLKA ) 7. července 1937 - 9. září 1945 byla válečným konfliktem mezi Čínskou republikou a Japonským císařstvím Někteří tuto událost považují za počátek druhé světové války. Válka představovala vyvrcholení dlouholetého nepřátelství, které se od roku 1931 projevovalo celou řadou rozsáhlých ozbrojených incidentů.

6 O BRÁZKY

7 Ú TOK NA P EARL H ARBOR V červenci 1941 japonská armáda obsadila Francouzskou Indočínu. V reakci na tento čin nechal F. D. Roosevelt (po zákazu dovozu železného šrotu z roku 1940) 28. července 1941 zmrazit japonská aktiva v amerických bankách, uzavřít americké přístavy pro japonské lodě a spolu s Británií a Nizozemskem přerušit dodávky ropy pro Japonsko. Po zavedení embarga na ropu začalo Japonsko denně odčerpávat ze svých ropných rezerv 28 000 tun. Nyní muselo Japonsko ustoupit tlaku USA nebo zaútočit. 17. října 1941 odstoupil premiér Fuminaro Konoe a na jeho místo nastoupil generál Hideki Tódžó. Ten se nebránil diplomatickému řešení, ale v případě neúspěchu byl odhodlán dosáhnout svých cílů pomocí vojenské síly. Japonští stratégové se možností leteckého útoku na americké zakotvené lodě v přístavu Pearl Harbor zaobírali minimálně od jara 1940. Námořní vojenské hry, které se konaly v dubnu a květnu 1940, ukázaly, že takový letecký úder může zajistit rozhodující vítězství. Datum útoku bylo stanoveno na 7. prosinec 1941 (8. prosinec japonského času).

8 Dne 5. prosince zachytila americká odposlechová služba meteorologické hlášení „Higaši no kaze ame“ (Východní vítr, déšť), což byl japonský kód pro válku s USA. Vrchní velitel amerického námořnictva, jenž obdržel hlášení o tomto hesle, mu nevěnoval náležitou pozornost. Druhý den byl zachycen a přeložen telegram určený velvyslanci, který se již dostal přímo k prezidentu Rooseveltovi. 7. prosince ve 13:00 hodin měl předat velvyslanec Nomura japonskou nótu o vyhlášení války státnímu tajemníkovi Hullovi. Jelikož ale v danou hodinu nebyla nóta přeložena celá, podařilo se ji Nomurovi předat až ve 14:20, kdy už byl Pearl Harbor napaden. A tehdy do války vstoupily i USA. To pro Japonsko znamenalo atomový útok na Hirošimu a Nagasaki. Ale ani poté Japonsko nekapitulovalo a k jeho porážce došlo až v září 1945. Do té doby dál pokračovaly boje i na území Číny, kde k vítězství rozhodující měrou přispěla Rudá armáda.

9 O BRÁZKY Největší japonská bitevní loď Jamato Pearl Harbor

10 Ú TOK NA H IROŠIMU A N AGASAKI Během poslední fáze druhé světové války v Pacifiku shodily Spojené státy americké 6. a 9. srpna 1945 dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki. I po šesti měsících intenzivního strategického bombardování 67 japonských měst odmítala japonská vláda přijmout ultimátum předložené Postupimskou deklarací. Podle nařízení prezidenta Harryho Trumana svrhlo americké armádní letectvo v pondělí ráno 6. srpna 1945 na město Hirošima atomovou pumu Little Boy. O tři dny později následovalo svržení pumy, nazvané Fat Man, na Nagasaki. Tyto dvě jaderné pumy jsou jedinými jadernými zbraněmi, které kdy byly použity ve válce. Šest dní po bombardování Nagasaki oznámilo Japonsko přijetí bezpodmínečné kapitulace požadované Spojenci. Dne 2. září podepsalo kapitulační listinu, a oficiálně tak ukončilo válku v Tichomoří, čímž skončila druhá světová válka i na posledním válčišti.

11 Ú TOK NA H IROŠIMU A N AGASAKI

12 Hirošima – Little BoyNagasaki – Fat Man

13 F AT M AN + POSÁDKA B OCKSCAR

14 L ITTLE B OY -> H IROŠIMA Před bombardováním…Po…

15 D ĚKUJI ZA POZORNOST !


Stáhnout ppt "Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU Jako začátek druhé světové války je někdy udáván japonský útok na Čínu v roce 1933. V roce 1940 se Japonsko přidalo na stranu."

Podobné prezentace


Reklamy Google