Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

2 Co je doprava a jaký je její význam? činnost člověka spočívající v přemisťování lidí, nákladů, energie, zpráv a informací zajišťuje propojení jednotlivých sektorů hospodářství umožňuje územní dělbu práce

3 Jaké jsou složky dopravy? dopravní prostředky – auta, autobusy, vlaky, lodě, letadla, zvířata aj. dopravní sítě – silnice, železnice, námořní a letecké linky aj. dopravní infrastruktura – nádraží, přístavy, odpočívadla, motoresty aj.

4 Jak můžeme měřit a porovnávat dopravu? objem přepravy – hmotnost přepravovaného nákladu či počet přepravených osob výkon přepravy – součin přepraveného nákladu nebo osob a přepravní vzdálenosti (v tkm či oskm)

5

6 intenzita přepravy – počet přepravených osob či počet projetých dopravních prostředků za jednotku času automobilizace – počet osob daného státu připadajících na jedno auto mapa mapa hustota dopravní sítě – délka dopravní sítě (silnic, železnic) na jednotku plochy index kvality dopravní infrastruktury Logistic performance index

7 Jak se člení doprava? podle prostředí: 1.Pevninská – silniční – železniční – říční – potrubní – ostatní: rozvod elektřiny, doprava zpráv a informací (spoje); lidská a zvířecí

8 2.námořní – Linková – trampová 3.vzdušná (letecká)


Stáhnout ppt "DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google