Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022 Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022 Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022."— Transkript prezentace:

1 OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022 Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022

2 Otázky: ● Znáš postavu Járy Cimrmana? ● Co o této osobnosti víš?

3 Jára Cimrman ● O tom, že máme nového velikána a že se jmenuje Jára Cimrman, o tom se český národ dozvěděl z rozhlasu. A ví se přesně kdy. Bylo to 23. prosince 1966. Pořad se jmenoval Nealkoholická vinárna U pavouka, byl vysílán jednou měsíčně na stanici Praha a jednalo se o fingovaný "přímý přenos" z neexistujícího pražského podniku. Prostředky seriózní reportáže byli posluchači "Pavouka" udržováni v iluzi, že jsou svědky dění ve skutečné vinárně, která je sice trochu podivná, ale zase ne tolik, aby to vylučovalo pravděpodobnost. ● http://cimrman.xf.cz/index.php?obsah=12 http://cimrman.xf.cz/index.php?obsah=12

4 Jára Cimrman ● Základy "Vinárny U pavouka" jsou stejné jako základy později vzniklého Divadla Járy Cimrmana. Jsou to mystifikace a pseudovědeckost, obojí ve službě humoru. ● Vděční posluchači v té době alespoň na 45 minut emigrovali z velkého dusna normalizace do imaginárního světa nespoutané, svobodomyslné abnormalizace. ● Pro představu o dění ve vinárněk si přečtěte ukázku. ● http://cimrman.xf.cz/index.php?obsah=12 http://cimrman.xf.cz/index.php?obsah=12

5 Jára Cimrman ● Když se lidé dozvěděli z vysílání pořadu Nealkoholická vinárna U pavouka, že byla objevena rukopisná pozůstalost neznámého českého génia Járy Cimrmana, posluchači reagovali různě. ● Pět způsobů reakce české veřejnosti na objev: ● 1. Někteří uvěřili a jejich národní sebevědomí bylo potěšeno, že můžeme k Husovi a Komenskému přidat dalšího velkého Čecha.

6 Jára Cimrman ● 2. Skeptičtější a erudovanější část národa byla na vahách, neboť si vzpomněli na podvrhy, které se staly v minulosti. ● 3. Tato skupina obyvatelstva žádala okamžité potrestání těch, kdo s tím nesmyslem přišli.

7 Jára Cimrman ● 4. Značné části veřejnosti to bylo jedno. ● 5. Pátá část se tomu smála.

8 Jára Cimrman ● A pro tu bylo založeno Divadlo Járy Cimrmana. ● Zakládajícími byli: Jiří Šebánek, Miloň Čepelka, Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák aj. ● Nově založené divadlo je v mnoha směrech neobvyklé.

9 Jára Cimrman ● Jednou ze zvláštností je už skladba představení. ● První polovinu večera tvoří přednáška, jakési vědecké symposium, v němž účinkující - specialisté na jednotlivé obory Cimrmanova díla - u řečnického pultu čtou svá pojednání.

10 Jára Cimrman ● Tato suchá přednášková forma divákovi asi připomíná prostředí, v němž se často ocitá: školu, osvětové přednášky, kursy, konference... ● Vědecká frazeologie, odborné termíny, výčty dat... tím vším je denně za přispění rozhlasu a televize zásobován.

11 Jára Cimrman ● Teprve po přestávce předstoupí účinkující před publikum převlečeni do divadelních kostýmů, aby předvedli některou z Cimrmanových her či její torzo, protože ne všechny lze z důsledku pyrotechnikova nešetrného zacházení úplně rekonstruovat.

12 Jára Cimrman ● Další zvláštností tohoto divadla je to, že nikdo z účinkujících neabsolvoval žádnou hereckou školu a všichni stále vykonávají své "civilní" povolání. ( Jaroslav Weigel je grafik, Bořivoj Penc nástrojář, Pavel Vondruška je dirigentem orchestru Národního divadla, Petr Brukner pracovník muzea ). ● Třebaže hrají téměř denně, chodí do divadla po práci a zůstává jejich koníčkem. Pro herce začátečníky Cimrman vytvořil základní herecké desatero.

13 1. Nepij na kuráž. I opilce zahraje lépe střízlivý. 2. Pamatuj, že na jevišti se většinou jmenuješ jinak než v životě. Je dobré znát i jména ostatních figur. 3. Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen. 4. Za předměty házené na jeviště neděkuj. 5. Po nápovědě neopakuj vše, některé věty patří kolegům. některé věty patří kolegům. 6. Na záchod jdi před představením, ať potom při hře necouráš. 7. Hraješ-li čerta, uvědom si před usednutím, že máš ocas. 8. Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj. Patři patrně někomu jiného. 9. Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované. 10. Při hostině na jevišti nejez. Vše je gumové. Herecké desatero Járy Cimrmana

14 Jára Cimrman ● Třetí zvláštností souboru je absence žen. Veškeré ženské role obsazují muži. Tento návrat k antické tradici má své výhody: soubor vystačí s jednou šatnou a herci nejsou při své vědecko-umělecké práci rozptylováni.

15 Jára Cimrman ● Za čtvrtou zvláštnost lze považovat diváckou obec. Zdálo by se, že tato scéna patří mezi tzv. divadla malých forem, bude tedy zajímat především mládež. V hledišti tohoto divadla se však scházejí všechny generační vrstvy.

16 Jára Cimrman ● Divadlo Járy Cimrmana - a to jsme u páté zvláštnosti - nestahuje hry z repertoáru. Divák má možnost zhlédnout všechny tituly autorské trojice Cimrman - Smoljak - Svěrák, které byli od vzniku divadla nastudovány. Nejstarší hra je hrána téměř třicet let.

17 Jára Cimrman ● Stojí snad za úvahu, proč diváky zajímá smyšlená osobnost jakéhosi zapomenutého, zneuznávaného Cimrmana, údajně žijícího na přelomu 19. a 20. století? ● Proč má jeho divadlo stále vyprodáno? ● A je vůbec tento humor současný?

18 Jára Cimrman ● Přelom století nebyl vybrán náhodně. Cimrman by asi současného diváka nezajímal, kdyby žil třeba ve století 14. ● V Cimrmanově době se lidstvo učí létat, telefonovat, ve frontě na první kinematograf člověk žasne nad tím, čeho je schopen. Anarchisté a socialisté sní své vize o lepším společenském řádu, umělci manifestují nové směry.

19 Jára Cimrman ● A do této doby plné nadšení a nadějí vpadne válka, která poprvé v dějinách nese přívlastek světová, první válka, která ohrozila lidstvo jako celek. Ve frontě na plynové masky se člověk zděsí nad tím, čeho je schopen.

20 Divadlo Járy Cimrmana ● Od roku 1992 sídlí na pražském Žižkově ● na repertoáru má hry Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka s tematikou českého génia, vědce, umělce, vynálezce a podivína Járy Cimrmana

21 Ladislav Smoljak ● nar. 9. prosince 1931 v Praze ● filmový i divadelní režisér, scenárista a herec ● vystudoval matematiku a fyziku, byl vysokoškolským a středoškolským učitelem ● se Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem založili Divadlo Járy Cimrmana, se Svěrákem píší pro toto divadlo hry a společně se také podíleli na několika úspěšných celovečerních filmech

22 Zdeněk Svěrák ● 28. března 1936 v Praze ● humorista, dramatik, scenárista, textař a herec ● vystudoval Vysokou školu pedagogickou, obor český jazyk a literatura, působil jako učitel ● spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana

23 Zdeněk Svěrák ● spolupracuje se synem Janem, např. scénáře k filmům Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve ● pod pseudonymem Emil Synek píše písňové texty – např. Holubí dům ● texty většinou zhudebňuje Jaroslav Uhlíř, společně vystupují v pořad u Hodina zpěvu

24 Filmy L. Smoljaka a Z. Svěráka ● Jáchyme, hoď ho do stroje ● Na samotě u lesa ● Marečku, podejte mi pero! ● Kulový blesk ● Trhák ● Jára Cimrman ležící, spící ● Rozpuštěný a vypuštěný ● Nejistá sezóna

25 Herci Divadla Járy Cimrmana * Jiří Šebánek 1966-1969 * Miloň Čepelka 1966-dodnes * Ladislav Smoljak 1966-2010 * Zdeněk Svěrák 1966-dodnes * Pavel Vondruška 1969-2010 * Petr Brukner 1969-dodnes * Jaroslav Weigel 1970-dodnes * Jan Hraběta 1979-dodnes * Bořivoj Penc 1983-dodnes * Jan Kašpar 1983-dodnes * Genadij Rumlena 1983-dodnes * Marek Šimon 1992-dodnes * Petr Reidinger 1992-dodnes

26 Repertoár Divadla Járy Cimrmana ● 1. Akt, 1967 ● 2. Vyšetřování ztráty třídní knihy, 1967 ● 3. Domácí zabijačka, 1968 ● 4. Hospoda Na mýtince, 1969 ● 5. Vražda v salonním coupé, 1970 ● 6. Němý Bobeš, 1971 ● 7. Cimrman v říši hudby, 1973 ● 8. Dlouhý, Široký a Krátkozraký, 1974

27 Repertoár Divadla Járy Cimrmana ● 9. Posel z Liptákova, 1977 ● 10. Lijavec, 1982 ● 11. Dobytí severního pólu, 1985 ● 12. Blaník, 1990 ● 13. Záskok, 1994 ● 14. Švestka, 1997 ● 15. Afrika, 2002 ● 16. České nebe, 2008

28 Repertoár Divadla Járy Cimrmana ● Akt premiéra:4.října 1967 ● Vlastní divadelní hra (převedená restaurátory do současnosti) pojednává o opětovném setkání malíře Žíly a jeho manželky se syny, kterých se v jejich dětském věku zbavili, aby měl Žíla klid na uměleckou práci. Děti byly rozeslány vlakem každé do jiného města a přijaty v náhradních rodinách - Ladislav Pýcha se stal učitelem, Bedřich Síra podvodným obchodníkem, Josef Turnovský sexuologem. Nejmladší dvojčata se stala artisty a ve hře přímo nevystupují.

29 Vyšetřování ztráty třídní knihy premiéra: 1967 ● Vlastní divadelní hra pojednává o snaze donutit žáky osmé třídy k navrácení třídní knihy, k jejímuž pravděpodobnému zcizení došlo před sedmi lety. V této snaze se během hry postupně vystřídají všechny čtyři účinkující postavy: Učitel, Ředitel školy, Inspektor a Zemský školní rada.

30 Vražda v salonním coupé premiéra: 1970 ● Hra pojednává o vyšetřování pokusu o vraždu, ke kterému dojde ve vlaku během cesty z Istanbulu do Prahy. Vyšetřování nenadálé smrti továrníka Bierhanzela se ujímá proslulý inspektor Trachta, pomáhá mu jeho žák a asistent Hlaváček. Zprvu je největším podezřelým Bierhanzelův konkurent - továrník Meyer, později je však usvědčena postava stevarda, ze kterého se vyklube maďarský houslový virtuóz Béla Puskász.

31 Vražda v salonním coupé premiéra: 1970 ● Béla Puskász se chtěl Bierhanzelovi pomstít za to, že po aplikaci jeho přípravku na růst vlasů přišel i o zbytek svého porostu hlavy. ● Hra končí šťastně, neboť na jejím konci se zdánlivě mrtvý Bierhanzel (jemuž stevard při pokusu o otrávení zavrtal do bolavého zubu arzén) probouzí. ● Hra byla předlohou pro film Rozpuštěný a vypuštěný.

32 Dlouhý, Široký a Krátkozraký premiéra: 1974 ● Vlastní divadelní hra pojednává o strastiplném putování, jehož cílem je vrátit princezně Zlatovlásce její ženskou krásu - byla totiž očarována zlým obrem Kolodějem. ● V prvním obraze přichází na královský zámek princ Jasoň, který zjišťuje, že jeho vytoužená nevěsta - princezna Zlatovláska - má (kvůli čárům obra Koloděje) vousy a nohu „pětačtyřicítku“.

33 Dlouhý, Široký a Krátkozraký premiéra: 1974 ● Jasoň se rozhodne Zlatovlásku vysvobodit ze zlé kletby a společně s ní, s jejím královským otcem a s Bystrozrakým se vydává za Dědem Vševědem, aby jim poradil, jak na obra Koloděje. Vše zpovzdálí sleduje Jasoňovo dvojče - zlý princ Drsoň, který se chystá ve vhodnou chvíli do děje vložit a získat princeznu pro sebe.

34 Dlouhý, Široký a Krátkozraký premiéra: 1974 ● Děd Vševěd přes silně pokročilou sklerózu poradí, aby Kolodějovi vzali jeho kouzelný prsten. To se sice nepodaří přímým soubojem, ve kterém Jasoň prohrává, ale lstí - Koloděje se povede rozplakat, takže vyndá z kapsy kapesník a prsten mu z ní vypadne. Nevšední pohádka má šťastný konec - Zlatovlásce je pomocí ukořistěného prstenu vrácena její ženská krása.

35 Dlouhý, Široký a Krátkozraký

36 Posel z Liptákova premiéra: 1977 Posel světla a Vizionář. ● Po sériích odborných referátů následuje divadelní hra, tentokrát dvě jednoaktovky Posel světla a Vizionář. ● Hra Posel světla se odehrává (z pohledu Cimrmana) v daleké budoucnosti, kdy lidé mimo jiné již nepoužívají nadávek a vulgarismů – taková slova lze najít pouze ve starých slovnících.

37 Posel z Liptákova premiéra: 1977 ● Klid Otce a Matky sledujících Zábavného Artura (obdoba naší televize nebo rozhlasu – i zde je vidět jasnozřivost Cimrmana) je narušen příjezdem jejich syna Standy potrubní poštou. Ten jim oznámí, že jejich chaloupku potřebuje pro svou manufakturu na výrobu ručních baterek – oni se mají vystěhovat do útulku pro přestárlé v Dědově Míse.

38 Posel z Liptákova premiéra: 1977 ● Matka se snaží Standu přesvědčit, aby od svého záměru upustil, protože až celá věc dojde Otci (který vzhledem ke svému stáří pomaleji chápe), stane se něco strašného. To se jí nepodaří, Otci vše opravdu dojde, a s pomocí svého starého slovníku Standovi nejen vynadá, ale praští jej (podle návodu) do zátylku ukázkovou baterkou. Rodiče pak Standu odešlou potrubní poštou zpět do Prahy. Na cestě se Standa srazí se svým chemikem, který veze zásobu TNT na výrobu baterek, takže vše dobře dopadne.

39 Posel z Liptákova premiéra: 1977 ● Ve hře Vizionář přichází k vesnickému věštci Hlavsovi, který předpovídá budoucnost pohledem do rozpálené pece, pražský uhlobaron Ptáček. Ten potřebuje poradit, zda se jeho dcera má vdát za pražského továrníka Kolbena nebo za pražského továrníka Daňka. Rozhodujícím kritériem je, zda některý z nich náhodou nechrápe. Hlavsovi se v troubě povede oba nápadníky zahlédnout, ale bohužel ve chvíli, kdy nespí, takže Ptáčkovu otázku není schopen zodpovědět.

40 Posel z Liptákova premiéra: 1977 ● Během věštění připomíná Hlavsův syn František svému otci, že má během dneška zemřít – a opravdu, brzy se ozve zaklepání a vchází Smrt. Hlavsa Smrt požádá, aby ještě chvilku počkal, protože potřebuje odkázat stavení Františkovi. František však dědictví odmítá, protože nechce být bohatý.

41 Posel z Liptákova premiéra: 1977 ● Z dalšího rozhovoru vyplyne, že Hlavsa a František viděli v budoucnosti podivné věci, co se týká majetku bohatých lidí – to zneklidní Ptáčka natolik, že přemluví Smrt, aby počkal, a Hlavsu, aby se do budoucnosti ještě jednou podíval. Hlavsova vize, podle které je v budoucnosti jeho důl Terezka přejmenován na Petr Bezruč, mu na klidu samozřejmě nijak nepřidá. ● Hra končí, když si Smrt uvědomí, že se „zakecal“, takže Hlavsu mu „už nevezmou“. Smrt odchází na svůj poslední pracovní úkol, kterým je „nějakej Ferdinand, Sarajevo“.

42 Dobytí severního pólu premiéra: 1985 ● Hra vypráví o skupince českých otužilců, kteří se rozhodnou pro cestu na severní pól. Vedoucím výpravy je Karel Němec, jejími členy pak pomocný učitel Václav Poustka, lékárník Vojtěch Šofr a Varel Frištenský (bratr Gustava Frištenského), jenž díky své síle nahrazuje dobrodruhům psí spřežení. Hru doprovázejí citace z učitelova deníku.

43 Dobytí severního pólu premiéra: 1985 ● Po mnoha útrapách, bojích s trudnomyslností (zazní píseň "Polární noc") a na pokraji smrti hladem, se otužilci nakonec na severní točnu dostávají dne 5. dubna 1909, tedy den před Robertem Pearym. Cestou nacházejí také zmrzlá těla dvou členů polární výpravy profesora McDonalda. Hra končí živým obrazem "Češi na severním pólu", který Jára Cimrman vytvořil pro ples branických ledařů.

44 Dobytí severního pólu

45 Záskok premiéra: 1994 ● Představení je jedinečné tím, že sestává ze tří částí: obvyklého odborného semináře, předehry („Mistr přijíždí“; příjezd Prácheňského a část zkoušky) a samotné hry Vlasta, v níž zastupuje za jednu postavu proslulý herec Karel Infeld Prácheňský.

46 Záskok premiéra: 1994 ● Zatímco zprvu chovají všichni herci k Prácheňskému úctu, posléze zjistí, že o hře nemá potuchy. Postupně jeho vinou dochází k úplnému rozkladu hry (Prácheňský si plete charaktery, používá repliky ze zcela jiných her, atp.). Přesto probíhá na pódiu určitý děj původní hry: je o Vlastě, které má značný majetek (a uchází se o ní kvůli tomu několik zájemců), ale nakonec se zjistí, že Vlasta je muž. ● Kvůli Prácheňskému několikrát za hru musí pro nahození hry zpět do kolejí přijet na pódium i zvědavý invalida Jirka Karásek, kterého má hrát principál, který také napovídá, a to velmi hlučně.

47 České nebe premiéra: 2008 ● Hra popisuje zasedání české nebeské komise v době první světové války. Řídícím je svatý Václav, který se rozhodl komisi rozšířit ze tří členů (Václav, Komenský, Praotec Čech) na šest. Postupně mezi sebe přijmou K. H. Borovského, J. Husa a babičku Boženy Němcové. Musí se rozhodnout, jaký zaujmou postoj k B. Smetanovi, K. Sabinovi, ale také českých vojákům, kteří dezertovali z rakouské armády k československým legiím.

48 České nebe

49 Odkazy k obrázkům ● http://www.zdjc.cz/galerie/divadlo/divadlo---vchod/large_divadlo---exterier.jpg http://www.zdjc.cz/galerie/divadlo/divadlo---vchod/large_divadlo---exterier.jpg ● http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Cimrman_autobusta.jpg/180px-Cimrman_autobusta.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Cimrman_autobusta.jpg/180px-Cimrman_autobusta.jpg ● http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Praha_Zizkovske_divadlo_Jary_Cimrmana.jpg/250px- Praha_Zizkovske_divadlo_Jary_Cimrmana.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Praha_Zizkovske_divadlo_Jary_Cimrmana.jpg/250px- Praha_Zizkovske_divadlo_Jary_Cimrmana.jpg ● http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/LadislavSmoljak.jpg/220px-LadislavSmoljak.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/LadislavSmoljak.jpg/220px-LadislavSmoljak.jpg ● http://imagebox.cz.osobnosti.cz/film/kolja/N344665-95245.jpg http://imagebox.cz.osobnosti.cz/film/kolja/N344665-95245.jpg ● http://vstupenky.ticket-art.cz/img/predstaveni_velky/predstaveni_velky_2552.gif http://vstupenky.ticket-art.cz/img/predstaveni_velky/predstaveni_velky_2552.gif ● http://img101.imageshack.us/img101/851/ulesacoverkd9.jpg http://img101.imageshack.us/img101/851/ulesacoverkd9.jpg ● http://filmovezvuky.fdb.cz/marecku-podejte-mi-pero/jpg/10.jpg http://filmovezvuky.fdb.cz/marecku-podejte-mi-pero/jpg/10.jpg ● http://filmovezvuky.fdb.cz/marecku-podejte-mi-pero/jpg/16s.jpg http://filmovezvuky.fdb.cz/marecku-podejte-mi-pero/jpg/16s.jpg

50 Zdroje ● http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDi%C5%BEkovsk%C3%A9_divadlo_J%C3%A1ry_Cimrmana http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDi%C5%BEkovsk%C3%A9_divadlo_J%C3%A1ry_Cimrmana ● http://www.jara-cimrman.xf.cz http://www.jara-cimrman.xf.cz ● http://www.zdjc.cz/

51 Děkuji za pozornost. Prezentaci vytvořila: Mgr. Alena Bujáčková SPŠ Uherský BrodOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022


Stáhnout ppt "OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022 Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-4-022."

Podobné prezentace


Reklamy Google