Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E-názor Výsledky 1. vlny Kamenice nad Lipou Podzim 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E-názor Výsledky 1. vlny Kamenice nad Lipou Podzim 2015."— Transkript prezentace:

1 E-názor Výsledky 1. vlny Kamenice nad Lipou Podzim 2015

2 Kamenice nad Lipou, podzim 20152 Základní informace 1. Vlna – Face to Face dotazování  Dotazník o délce 15 min  Téma: Spokojenost obyvatel s životem v Kamenici nad Lipou  Sběr dat: srpen-září 2015  400 respondentů starších 15 let  Reprezentativní z hlediska pohlaví, věku, vzdělání a ek. aktivity  Výsledky jsou hlavní část této prezentace  Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci.  Kamenice nad Lipou je jedna z 6 pilotních obcí, kde projekt probíhá.  Projekt realizuje Schola Empirica, z.s.  Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz Bude následovat:  Vybudování online panelu  2. vlna šetření – již online (cca leden 2016), již s výukou vedení obce jak nástroj používat  Předání nástroje obci volně k používání

3 ZÁKLADNÍ VÝSLEDKY 1. VLNY E-názor: Spokojenost obyvatel Kamenice nad Lipou, podzim 20153

4 4 Báze: všichni respondenti (n=400) Sledujete dění v MČ Praha 7? Sledování dění Dění v Kamenici na Lupou sleduje téměř 80 % občanů, skoro pro 1/3 obyvatel je to velmi důležité. Nejvíce sledovaným médiem je Zpravodaj Města Kamenice nad Lipou, který čte necelá polovina občanů. Ostatní informační zdroje se těší srovnatelné oblibě. Alespoň jednou za měsíc sleduji…

5 Co obyvatelé oceňují? Kamenice nad Lipou, podzim 20155 Báze: respondenti, kteří spontánně našli problémy (n=366) 1. Nejvíce obyvatelé oceňují klid a pořádek ve městě: často zmiňují čistotu a vzorný úklid města, ale také pocit bezpečí. 2. Velmi kladně hodnotí také dostatek zeleně, čistotu vzduchu a blízkost k přírodě. 3. Obyvatelé oceňují fungování služeb: zmiňují zdejší školu, dostatek obchodů, zámek, kulturní i sportovní vyžití. 4. Někteří ocenili rovněž veřejnou dopravu a dostupnost ostatních měst v okolí. 5. Obyvatelé si obecně chválí, že žijí v malém klidném městě s přátelskými lidmi, a někteří oceňují, že se radnice zajímá o jejich problémy.

6 SPOKOJENOST S RŮZNÝMI ASPEKTY ŽIVOTA V KAMENICI NAD LIPOU Kamenice nad Lipou, podzim 20156

7 Spokojenost obyvatel Kamenice nad Lipou, podzim 20157 Polovina obyvatel není spokojená se stavem chodníků a silnic a téměř polovina respondentů s nabídkou kulturního vyžití. Naopak nejvíce kladně hodnotí lidé informovanost o dění ve městě a nabídku sportovního vyžití, se kterými je spokojena přibližně polovina respondentů. Obyvatelé jsou také spíš spokojeni s podporou spolků, i když 43 % lidí tuto otázku hodnotí neutrálně. Báze: všichni respondenti (n=400) Ohodnoťte, jak souhlasíte s následujícími výroky.

8 JAKÉ MÁME PROBLÉMY? Kamenice nad Lipou, podzim 20158

9 Problémy, které mají prioritu Kamenice nad Lipou, podzim 20159 Báze: respondenti, kteří spontánně našli problémy (n=379) Představte si, že byste byl/a starostou/starostkou, které problémy byste řešil/a přednostně? 1.Prioritou je pro obyvatele vyřešení situace okolo koupaliště. 2. Lidé dále často zmiňovali kulturu a kulturní vyžití ve městě, a to jak obecně, tak i v souvislosti s kulturním vyžití seniorů nebo mládeže. Také zmiňovali nutnost řešit stav budovy kina. 3.Třetím velkým tématem je doprava: stav silnic a chodníků i parkování (zvlášť na sídlišti). 4. Dalšími tématy jsou například nedostatek hřišť, sportovních aktivit, pořádek ve městě nebo potřeba domu pro seniory.

10 CO PLATIT Z ROZPOČTU? Kamenice nad Lipou, podzim 201510

11 Kamenice nad Lipou, podzim 201511 Představte si, že rozhodujete o rozpočtu našeho města. Které z vyjmenovaných oblastí byste podpořil(a) více a které naopak méně, než je tomu podle vás v současnosti? Podporu z rozpočtu zaslouží… Nejvíce oproti současnému stavu si obyvatelé žádají podporu volnočasové aktivity pro děti. Dále by obyvatelé více podpořili opravu chodníků a silnic a pořádání kulturních akcí pro veřejnost. Báze: všichni respondenti (n=400)

12 Kamenice nad Lipou, podzim 201512 Představte si, že rozhodujete o rozpočtu našeho města. Které z vyjmenovaných oblastí byste podpořil(a) více a které naopak méně, než je tomu podle vás v současnosti? Podporu z rozpočtu NEzaslouží… Naopak nejvíce lidí by nechce z rozpočtu tolik podporovat sportovní kluby a oddíly, těsně následované pořádáním sportovních akcí pro veřejnost. Báze: všichni respondenti (n=400)

13 NÁZORY NA KONKRÉTNÍ NÁPADY: ROZVOJ MĚSTA Kamenice nad Lipou, podzim 201513

14 Názory na využití budovy kina Celých 85 % obyvatel si přeje, aby byla budova kina využita i pro další účely, než je jen kino. Proti se staví 11 % respondentů. Báze: 400 V našem městě je budova kina. Myslíte si, že by kromě kina mohla být využita i pro další účely? Kamenice nad Lipou, podzim 2015

15 Názory na využití budovy kina Kamenice nad Lipou, podzim 201515 2/3 obyvatel souhlasí s využitím budovy pro menší kino (cca 50 míst), v závěsu s prostory pro místní spolky. Více jak polovina lidí by souhlasila s postavením horolezecké stěny. Naopak nejvíce lidí nesouhlasí s vybudováním restaurací, kaváren a komerčním využitím prostor. Více jak polovina respondentů by také nevyužívala prostory pro výstavní síň. Báze: všichni respondenti (n=400) Nyní si přečtěte možnosti využití budovy kina. Ohodnoťte, prosím, do jaké míry byste danou možnost uvítal/a.

16 Další nápady… Kamenice nad Lipou, podzim 201516 Respondenti zmiňovali celou řadu nápadů, co je možné s budovou kina udělat. Mezi nimi například: Báze: respondenti, kteří spontánně přicházeli s nápady (n=51) koncerty, alternativní hudba, klasika tělocvična, posilovna, bazén, sauna zázemí pro rodiny s dětmi, prostory pro mládež Čajovna, restaurace, bowling zbourat budovu Divadlo, filmový ateliér, divadlo pro děti Přednáškový sál, konferenční místnost, společenská místnost pošta

17 Názory na přestavbu náměstí Kamenice nad Lipou, podzim 201517 Více jak 2/3 obyvatel by při přestavbě náměstí uvítalo opravu silnic a chodníků. Přes polovinu obyvatel také podporuje rozšíření míst pro odpočinek. Téměř polovina obyvatel by naopak na náměstí nepřidávala více parkovacích míst. Báze: všichni respondenti (n=400) Které z následujících změn byste uvítal/a v případě přestavby náměstí?

18 Další nápady… Kamenice nad Lipou, podzim 201518 Respondenti zmiňovali celou řadu nápadů, co je třeba na náměstí zlepšit. Mezi dalšími například: Báze: respondenti, kteří spontánně navrhovali řešení (n=82) čisté veřejné záchody Úprava zeleně, travnatá plocha Dopravní situace: zprůjezdnit náměstí, přesunout silnici Oprava fasád domů oživení obchodů a restaurací, zbourat jednotu místa k odpočinku: Altán nebo více laviček Prostory pro maminky s dětmi, hřiště Nepřeji si přestavbu náměstí

19 Kamenice nad Lipou, podzim 201519 Struktura vzorku PohlavíVěk Ekonomická aktivitaMáte děti?

20 DĚKUJEME ZA POZORNOST! Schola Empirica, z.s. Vojtěch Prokeš prokes@scholaempirica.org Kamenice nad Lipou, podzim 201520 Kontakt:


Stáhnout ppt "E-názor Výsledky 1. vlny Kamenice nad Lipou Podzim 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google