Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem televizoru. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Televizor Televizní přijímač čili televizor, často nepřesně nazývaný televize, je označení pro koncové zařízení pro příjem televizního vysílání (obvykle se jedná o zvláštní elektronický přístroj), na kterém lidé sledují televizní vysílání nebo vysílání průmyslové televize. První československý televizor Tesla 4001A z roku 1953.

4 Historie televizního vysílání Roku 1843 formuloval Alexandr Bain (skotský hodinář) tři principy přenosu obrazu na dálku: Rozklad obrazu na řádky a body. Světelné body je potřeba převést na elektrické impulsy a naopak. Rozklad i skládání musí probíhat synchronizovaně. Paul Nipkow v roce 1883 vynalezl elektrický teleskop - princip mechanického rozkladu obrazu na světelné body pomocí rotujícího kotouče V roce 1906 ruský vědec Boris Rosing zkombinoval princip Nipkowova kotouče s katodovou trubicí, kterou v roce 1897 vynalezl Němec Ferdinand Braun, a vytvořil první velice primitivní televizní systém. John Baird v roce 1926 předvedl členům Royal Institutu mechanickou televizi. První televizní přijímač

5 Historie - pokračování Zahraniční vysílání Televizní vysílání V roce 1929 otevřel Baird první televizní studio a použil Nipkowovy kotouče ve vysílači i v přijímači. Ale během několika málo let Bairdův kotoučový systém nahradila první fungující elektronická kamera, kterou v roce 1931 sestavil americký fyzik ruského původu Vladimir Zworykin. První televizní vysílání tři dny v týdnu začalo v Berlíně v roce 1935. Britská BBC v roce 1936 a americká televize roku 1939 Barevné vysílání bylo experimentálně zahájeno ve Spojených státech v roce 1951 a o něco později zde začala poprvé vysílat i kabelová televize.

6 Po Č átek vysílání v Č eskoslovensku ČST 1. květen 1953 - 1. veřejné vysílání za toto datum se považuje i vznik ČST jako takové. ČST byla zpočátku financována státem. I jako ostatní média byla podrobována silné cenzuře. V roce 1966 je zahájeno první televizní reklamní vysílání, 1970 začíná vysílat druhý program, 1973 je spuštěno barevné vysílání. ČST zanikla spolu s ČSFR dne 31. prosince 1992. Jejím nástupcem na území Česka se považuje Česká televize, na území Slovenska Slovenská televize, ale jde o oficiálně zcela nové televize.

7 Analogový a digitální signál Analogový signál slouží k přenosu informací spojitým signálem, jeho přesnost extrémně závisí na kvalitě připojených zařízení. Transfer dat je touto metodou mnohem méně dokonalý, než je tomu u přenosu digitálního. Z důvodu zpracování signálu výpočetními prostředky provádíme tzv. digitalizaci spojitých signálů. Důvody digitalizace nejsou pouze ekonomické (levnější zpracování a přenos dat), neboť s digitálním signálem můžeme zacházet tak, jak s analogovým není možné. Příkladem je rozpoznávání řeči – zde jsou složité algoritmy aplikovatelné pouze na digitalizované signály.

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office. Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, 2010. ISBN 9788073912116. GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, 2010. ISBN 978-80-252-1518-0. CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY."

Podobné prezentace


Reklamy Google