Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních jmen a názvů Téma: Pravopis vlastních jmen a názvů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3136

2 ANOTACE Pro 9. ročník ZŠ Prezentace na interaktivní tabuli – shrnutí pravidel psaní velkých písmen Pomůcky – pravidla českého pravopisu, pracovní sešit Inovace – aktivní opakování pravidel psaní velkých písmen, aktivní chápání názvů skutečností, aktivní podpora čtenářské gramotnosti Metodické pokyny: snímek č. 3, č. 5, č. 7 – žáci pomocí interaktivního pera doplňují správný tvar a uvádějí pravidlo, podle kterého se rozhodli

3 Podstatná jména vlastní Alois jirásek je autorem starých pověstní českých. Kočka micka běhala po zahradě. O prázdninách jsme byli v krušných horách. Půjdeme na prohlídku do národního muzea. V jižních čechách je mnoho rybníků. Poučení hledáme v pravidlech českého pravopisu. Navštívíme výstavu země živitelka v českých budějovicích. Každý rok slavíme vánoce a velikonoce. O prázdninách jsme byli ve spojených státech amerických. V zahraničí jsem se setkal s francouzem a černochem.

4 Řešení Alois Jirásek je autorem Starých pověstní českých. Kočka Micka běhala po zahradě. O prázdninách jsme byli v Krušných horách. Půjdeme na prohlídku do Národního muzea. V jižních Čechách je mnoho rybníků. Poučení hledáme v Pravidlech českého pravopisu. Navštívíme výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Každý rok slavíme Vánoce a Velikonoce. O prázdninách jsme byli ve Spojených státech amerických. V zahraničí jsem se setkal s Francouzem a černochem.

5 Několikaslovné vlastní názvy Střediskem života brna je náměstí svobody. Napoleon žil na ostrově svatá helena. Strýc bydlí v ulici u dubu. Sešli jsme se na náměstí bratří čapků. V domě u zeleného draka bydlel můj strýc. Ve spolkové republice německo žije národnostní menšina lužických srbů. Viděli jsem prodanou nevěstu, branibory v čechách a čertovu stěnu. Navštívili jsme nové město na moravě. Z prahy znám malou stranu a jižní město.

6 Řešení Střediskem života Brna je náměstí Svobody. Napoleon žil na ostrově Svatá Helena. Strýc bydlí v ulici U Dubu. Sešli jsme se na náměstí Bratří Čapků. V domě U Zeleného draka bydlel můj strýc. Ve Spolkové republice Německo žije národnostní menšina Lužických Srbů. Viděli jsem Prodanou nevěstu, Branibory v Čechách a Čertovu stěnu. Navštívili jsme Nové Město na Moravě. Z Prahy znám Malou Stranu a Jižní Město.

7 Vlastní názvy V české republice je mnoho obecních úřadů, ale já znám nejlépe obecní úřad ve studené. Po prázdninách budu studovat na gymnáziu otakara březiny v telči. Sportovní spolek sokol pořádal slet svých členů – sokolů. Kolem země obíhá měsíc. Navštívili jsme pražský hrad, karlův most a rozhlednu petřín. Pavel si koupil hodinky prim a automobil ford focus. V létě se budou konat olympijské hry v londýně. O prázdninách jsem viděl parlament české republiky. V dějepise jseme se učili o druhé světové válce a o francouzské revoluci.

8 Řešení V České republice je mnoho obecních úřadů, ale já znám nejlépe Obecní úřad ve Studené. Po prázdninách budu studovat na Gymnáziu Otakara Březiny v Telči. Sportovní spolek Sokol pořádal slet svých členů – sokolů. Kolem Země obíhá Měsíc. Navštívili jsme Pražský hrad, Karlův most a rozhlednu Petřín. Pavel si koupil hodinky Prim a automobil Ford Focus. V létě se budou konat Olympijské hry v Londýně. O prázdninách jsem viděl Parlament České republiky. V dějepise jseme se učili o druhé světové válce a o Francouzské revoluci.

9 CITACE Text je dílem autora


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních."

Podobné prezentace


Reklamy Google