Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a."— Transkript prezentace:

1 Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školyVybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0432 AnotacePřevod do ČB v Adobe Photoshop Klíčová slovaŠkála šedi, saturace, odbarvení, ČB PředmětTechnika a technologie fotografie, praktická výuka AutorLukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůckyInteraktivní tabule, PC Cílová skupinaŽáci střední školy Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, procvičení ZdrojeAutorská práce

3 Pro převod barevné fotografie do škály šedi existuje několik možností. Od zcela automatického převodu až po úpravu jednotlivých barevných kanálů. Pokud fotografujeme do formátu RAW můžeme udělat převod do škály šedi přímo v Camera Raw. Přímo v Adobe Photoshop můžeme využít například i saturaci barev, to ovšem není nejlepším řešením. Nemáme tu možnost korekce převodu. A výsledek není úplně přesvědčivý. Při převodu doporučuji použít vrstvu úprav s maskou vrstvy, aby zůstala možnost kdykoliv doopravit převod podle našich potřeb.

4 Černá a bílá – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Black & White (černá a bílá), nebo klávesovou zkratku Alt + Shift + Ctrl + B. Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

5 Dialogové okno Černá a bílá – V dialogovém okně pomocí jezdců (nebo vypsáním hodnot do polí) posouváme jednotlivé barevné kanály podle potřeby. Vlevo je zastoupen nejtmavší odstín dané barvy (černá), vpravo naopak nejsvětlejší (bílá).

6 Dialogové okno Černá a bílá Preset – V nabídce můžeme využít i Preset (přednastavení). Simulující použití různých filtrů, nebo s úpravou kontrastu a podobně.

7 Dialogové okno Černá a bílá Tint – V nabídce je rovněž možnost Tint (tónování). To nám umožňuje tónovat fotografii libovolnou barvou, odstínem a možností nastavení saturace.

8 Další možností jak převést fotografii do škály šedi, je přes tytéž funkce uvedené dříve v této prezentaci, ale spuštěné přes panel přizpůsobení. Velkou výhodou je vytvoření samostatné vrstvy úprav, kterou máme možnost kdykoliv v průběhu práce upravovat a dále s ní pracovat.

9 Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a."

Podobné prezentace


Reklamy Google