Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život."— Transkript prezentace:

1 KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.

2 Poranění vnitřních orgánů, krev vytéká do tělesných dutin, tkání.
ROZDĚLENÍ KRVÁCENÍ KRVÁCENÍ Vnější Vnitřní Tepenné Žilní Vlásečnicové Poranění vnitřních orgánů, krev vytéká do tělesných dutin, tkání.

3 Tepenné krvácení Je nejnebezpečnější z hlediska ohrožení života.
Znakem je: rytmické vytékání , vystřikování krve z rány. Pomoc Tepnu stlačujeme prsty nebo dlaní přímo v ráně až do příjezdu RZS. Prsty podložíme kapesníkem, seskládaným obvazem. Při krvácení z tepen menšího průměru přiložíme tlakový obvaz.

4 Přiložení tlakového obvazu
1. Pomoc Tepnu stlačíme přímo v ráně. Přiložíme krycí vrstvu-kapesník, obvazový polštářek (nepoužívat vatu). Obtáčením obinadla zajistíme krycí vrstvu, alespoň 2cm tlakovou vrstvu např. celé nerozvinuté obinadlo (i více), vrstvu utáhneme k ráně obinadlem (šátek. Kravata). Provedeme protišoková opatření.

5 Tlakový bod Zástava krvácení nepřímým tlakem v tlakových bodech Pomoc
Místa, kde je tepna stlačitelná proti pevnému podkladu např. kosti. Tlačíme 2-4 prsty jedné ruky. Tlakový bod Pomoc Bříškem ukazováku, prostředníku, prsteníku opatrně vyhmatáme tep v místě tlakového bodu a přitlačíme tepnu proti kosti. Břišní aortu- tlačíme v místě pupku, vlastní vahou- držíme pěstí do příjezdu RZS. Postižený leží na zádech, na tvrdé podložce.

6 Zaškrcovadlo Šátek, šála, opasek. Volíme pouze v krajní nouzy:
U rozdrcených velkých ran-tepenné krvácení, kde aplikace tlakového obvazu by byla obtížná. Při amputaci končetiny úrazem. U otevřených zlomenin. Při proniknutí jedu do rány. Je-li v ráně cizí těleso- předmět, který brání přiložení tlakového obvazu.

7 Raněnému zajistíme do 30minut odborné ošetření.
Zaškrcovadlo Škrtidlo se vždy přikládá přes oděv, co nejblíže ráně, mezi srdce a ránu. Při útlumu zástavě krvácení přiložíme na ránu tlakový obvaz- škrtidlo zvolna uvolníme. Raněnému zajistíme do 30minut odborné ošetření.

8 Žilní krvácení Je charakteristické plynulým proudem tekoucí krve. Z křečových žil bývá masivnější. Pomoc Není-li končetina zlomená, zdvihneme ji do svislé polohy. Uvolníme těsný oděv, který je mezi ránou a srdcem. Přiložíme tlakový obvaz. Protišoková opatření.

9 Poranění žíly při žilním krvácení
Je-li poraněna žíla na krku, hrudníku Pomoc Položíme raněného na pevnou podložku. Žílu v místě poranění stlačíme rukou, prsty. Přiložíme tlakový obvaz- nemusí být silný tlak.

10 Vlásečnicové krvácení
Jedná se o odřeniny, povrchové rány, říznutí při holení atd. Pomoc Ranku zdezinfikujeme (septonex), stlačíme sterilním krytím bříškem prstu (2-5min.). Přiložíme náplast, krycí obvaz. Lidé s poruchou srážlivosti krve- Hemofilie. Zde je nutné odborné ošetření. Ránu zdezinfikujeme, přiložíme tlakový obvaz.

11 Příznak – rozvíjející se šok!
Vnitřní krvácení Neprojevuje se navenek viditelným tokem krve, krev vytéká do tělesných tkání, orgánů. Příznak – rozvíjející se šok! Pomoc Protišoková opatření Voláme RZS, upozornění na vnitřní krvácení Autotransfůzní poloha: Leh na zádech, zvednuté všechny končetiny. Končetiny obtočíme pružným obinadlem od prstů dolů, krev proudí k srdci. Sledujeme dýchání postiženého.

12 Tlakový obvaz použijeme při krvácení na končetinách nebo v naprosté většině žilního krvácení. Přikládáme jej na zvednutou poraněnou končetinu.

13 Použijeme zaškrcovadlo (škrtidlo) - je to velmi bolestivý a nebezpečný zákrok, pamatujte na to!
Použijeme ho tedy pouze v těchto případech: - amputace s masivním krvácením - otevřená zlomenina či cizí těleso v ráně s masivním krvácením - prosakuje-li třetí vrstva tlakového obvazu

14 VNITŘNÍ KRVÁCENÍ Krvácení do dutiny břišní - příznaky: úlevová poloha na boku, zvracení Krvácení do dutiny hrudní - příznaky: dušnost, cyanosa (promodrávání těla v důsledku nedostatku kyslíku), omezení dýchacích pohybů Krvácení do dutiny lební - příznaky: bezvědomí Krvácení do měkkých tkání - hrozí hlavně u zlomenin (do svalové vrstvy), příznaky: deformace, otok

15 Krvácení z přirozených otvorů
Krvácení z nosu Krev vytéká z 1. nosního průduchu. Pomoc Postiženého posadíme do mírného předklonu, podepřeme hlavu, aby nepolykal krev. Na zátylek, čelo, kořen nosu přiložíme studený obklad (led ve tkanině). Stlačíme kořen nosu, chřípí na 3-5. minut. Postižený dýchá ústy, nesmí smrkat. Nos nevyplachujeme, netamponujeme!

16 Krvácení z ucha při bezvědomí
Krvácení z přirozených otvorů Krvácení z ucha při bezvědomí Pomoc Stabilizovaná poloha – postiženého položíme na bok, na stranu krvácejícího průduchu. Vyčistíme ústa, nosohltan od krve. Otevřeme ústa, voláme RZP.

17 Nevyplachujeme vodou, netamponujeme.
Krvácení z přirozených otvorů Krvácení z ucha Vzniká při těžkém poranění hlavy. Někdy vytéká i mozkomíšní mok. Postižený je v bezvědomí. Pomoc Stabilizovaná poloha. Voláme RZP. Zajistíme dýchání. Ucho přikryjeme krycí vrstvou (kapesník, obinadlo). Postiženého položíme do stabilizované polohy. Je-li při vědomí: Posadíme ho, opřeme ho zboku do mírného předklonu, přiložíme na ucho krycí obvaz. Nevyplachujeme vodou, netamponujeme.


Stáhnout ppt "KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život."

Podobné prezentace


Reklamy Google