Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších."— Transkript prezentace:

1 PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších savců světa.

2 Taxonomické zařazení Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata) Třída: Savci (Mammalia) Řád: Šelmy (Carnivora) Čeleď: Medvědovití (Ursidae) Rod: Panda (Ailuropoda) Druh: Panda velká (melanoleuca) Binomické jméno Ailuropoda melanoleuca

3 Způsob života Panda velká je samotář, který dvě třetiny dne věnuje shánění a požírání potravy, ve zbytku dne odpočívá. Rády sedávají ve větvích stromů, dokonce i na nich spí, sluní se a hledají tu útočiště v nebezpečí.

4 Výskyt Jihozápadní Čína, především hory Quionglai, Daxiangling a hory Min v pohoří Qinling v provincii Šan-si

5 Tělesné rozměry délka těla: 1,2 až 1,5m délka ocasu: 13 až 15 cm výška v kohoutku: asi 65cm hmotnost:70 až 160 kg délka života : v zajetí 15 let  Přední tlapy pandy velké jsou vybaveny šestým prstem "palcem" , který je postaven proti ostatním prstům a umožňuje uchopení bambusových stonků. Má velkou hlavu se silnými žvýkacími svaly a její stoličky patří mezi nejsilnější ze všech šelem. Panda má velmi dobrý sluch, který ji včas varuje před nepřáteli.

6 Život a potrava Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Přestože se řadí mezi šelmy, je její potrava převážně rostlinná. Její trávicí ústrojí má sice stavbu obvyklou spíše pro masožravce, unikátní bakteriální mikroflóra ve střevech jí však umožňuje bez problémů tuto těžkou potravu strávit. Po odborné stránce je všežravcem, neboť je známo, že se příležitostně živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Jsou to pro ni nezbytné zdroje bílkovin. Při žvýkání se jí třesou uši.

7 Víte, že … Až do roku 1869, kdy ji popsal francouzský přírodovědec páter David, pandu velkou v Evropě nikdo neznal. Panda velká je ve znaku Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) Panda velká zimu nepřespává a za velmi chladného počasí hledá úkryt v jeskyních nebo dutých stromech. Krátký ocas  používá panda jako kartáč, kterým rozprašuje výměšek pachových žláz umístěných pod ním. Tímto zajímavým způsobem si panda značkuje své území. Denně se panda věnuje 16 i více hod. příjímání potravy, ale za celou tuto dobu stráví jen tolik, co sežere za jedinou hodinu.

8 Hrozba Panda velká je bezprostředně ohrožena mizením bambusových lesů a pytláctvím. V  součastné době žije asi jen 900 zvířat ve volné přírodě. Nebude snadné je zachránit,  i když na území Číny vznikají rezervace a pro svou roztomilost jsou pandy oblíbenými chovanci zoologických zahrad, čemuž jistě napomáhá jejich hravost a ochota se předvádět. 


Stáhnout ppt "PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších."

Podobné prezentace


Reklamy Google