Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. H. D. Thoreau, Walden PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. H. D. Thoreau, Walden PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a."— Transkript prezentace:

1 6. H. D. Thoreau, Walden PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Henry David Thoreau  1817 - 1862  Vystudoval Harvard  Ve 27 letech žil sám u Waldenského rybníka (26 měsíců)  Kniha Walden

3 Walden  život v lesích, v domě, který si sám postavil na břehu rybníka Walden, v Concordu, Massachusetts  po dobu 2 let Co by se změnilo ve Vašem životě?

4 Walden „Odešel jsem do lesů, protože jsem chtěl žít uvědoměle, postavit se čelem k základním skutečnostem života, a vyzkoumat, zda bych se mohl naučit to, čemu mě život má učit, a ne abych teprve až budu umírat, seznal, že jsem vůbec nežil. Nechtěl jsem prožívat něco, co není život – vždyť žít je tak nádherné!“ „Odešel jsem do lesů, protože jsem chtěl žít uvědoměle, postavit se čelem k základním skutečnostem života, a vyzkoumat, zda bych se mohl naučit to, čemu mě život má učit, a ne abych teprve až budu umírat, seznal, že jsem vůbec nežil. Nechtěl jsem prožívat něco, co není život – vždyť žít je tak nádherné!“ (Thoreau, 1991, str.83)

5 Kritika tehdejší společnosti  Zaneprázdněnost prací  Bez volné chvíle k plné integritě  Člověk jako nástroj svých nástrojů (p.32)  Člověk proměněn ve stroj  důvod: nevšímavost a omyl

6 Kritika tehdejší společnosti „Dvanáct Hérakleových prací bylo hračkou proti námaze, jakou musí vynakládat moji sousedé. Těch prací bylo totiž jen dvanáct a jednou jim byl konec; nikdy jsem však neviděl, že by tito sousedé skolili nebo chytili nějakou obludu anebo dokončili nějakou práci. Nemají přítele Iolaa, aby hydře rozpáleným žezlem upaloval u kořene hlavy – tady sotva jedu hlavu utnou, hned dvě jiné naskočí.“ „Dvanáct Hérakleových prací bylo hračkou proti námaze, jakou musí vynakládat moji sousedé. Těch prací bylo totiž jen dvanáct a jednou jim byl konec; nikdy jsem však neviděl, že by tito sousedé skolili nebo chytili nějakou obludu anebo dokončili nějakou práci. Nemají přítele Iolaa, aby hydře rozpáleným žezlem upaloval u kořene hlavy – tady sotva jedu hlavu utnou, hned dvě jiné naskočí.“ (Thoreau, 1991, str.8)

7 Spěch  Jak dlouho jedete do ……? Thoreau: 30 mil Thoreau: 30 mil pěšky = zdarma + spousta zážitků na cestě pěšky = zdarma + spousta zážitků na cestěX vlakem = 30 mil = 90 centů vlakem = 30 mil = 90 centů 90 centů = 1 den práce 90 centů = 1 den práce vydělat peníze + příroda z okénka

8 Spěch x lenošení  Jak chápete lenošení?  Je podle Vás pozitivní nebo negativní?  Lze ho chápat jako plnohodnotný život? „Mým spoluobčanům se to nepochybně jevilo jako čiré lenošení, avšak kdyby mě podle svého měřítka posuzovali ptáci a květiny, jistě bych v této zkoušce obstál. Podnět k svému počínání si musí člověk najít sám v sobě – tak je to a ne jinak. Skutečný, přirozený den je velmi klidný a sotva bude člověku vytýkat jeho netečnost.“ (Thoreau, 1991, str.103)

9 Samota  Co to je být sám?  Kdy jsme sami?  Jaký pohled máme na svět, říkáme-li, že jsme sami?  Jaký pohled máme na svět, říkáme-li, že nejde být sám?

10 Samota?  Thoreau nezná samotu  Život s: květinami, stromy a zvířaty vůněmi a zvuky, deštěm… vůněmi a zvuky, deštěm… „Nejsem o nic opuštěnější než samojediná divizna nebo pampeliška na louce nebo list bobu nebo šťavel nebo ovád anebo čmelák…“ (Thoreau, 1991, str.125)

11 Thoreau a tělo „Každý člověk je stavitelem chrámu, jímž je jeho tělo, zasvěcuje jej bohu, kterého uctívá, buduje jej ve stylu ryze vlastním a nedostane se z něho, ani kdyby místo sebe vytesal podobu z mramoru. Všichni jsme sochaři a malíři a náš materiál je naše vlastní maso a krev a kosti. Jakýkoli náznak ušlechtilosti počíná okamžitě zjemňovat rysy člověka, ajkákoli nízkost je zpotvořuje.“ (Thoreau, 1991, str.199) „Každý člověk je stavitelem chrámu, jímž je jeho tělo, zasvěcuje jej bohu, kterého uctívá, buduje jej ve stylu ryze vlastním a nedostane se z něho, ani kdyby místo sebe vytesal podobu z mramoru. Všichni jsme sochaři a malíři a náš materiál je naše vlastní maso a krev a kosti. Jakýkoli náznak ušlechtilosti počíná okamžitě zjemňovat rysy člověka, ajkákoli nízkost je zpotvořuje.“ (Thoreau, 1991, str.199)

12 Thoreau a dům „Kdekoliv jsem usedl, tam jsem rovnou mohl žít, a krajina kolem mne se začala kruhovitě rozprostírat. Co jiného je dům než sedes – sedátko?“ „Kdekoliv jsem usedl, tam jsem rovnou mohl žít, a krajina kolem mne se začala kruhovitě rozprostírat. Co jiného je dům než sedes – sedátko?“ (Thoreau, 1991, str.75)

13 Doporučená literatura k tomuto tématu  Thoreau, H.D. Walden. Princeton University Press, 1971.  Thoreau, H.D. Walden aneb Život v lesích. Odeon, Praha 1991.


Stáhnout ppt "6. H. D. Thoreau, Walden PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a."

Podobné prezentace


Reklamy Google