Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. (1034- 1055) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. (1034- 1055) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý."— Transkript prezentace:

1

2 Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. (1034- 1055) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý kout za sebou na celou míli, zářit rudou pochodní..." Orlici převzali do znaku naši Přemyslovci Nejstarší dochované vyobrazení orlice z r. 1192 máme na pečeti kralevice Přemysla, pozdějšího krále Přemysla Otakara I. Je možné, že orlici již používal kníže Vladislav II.

3  O českém lvu vypravuje legenda o Bruncvíkovi  Historicky se jedná buď o Vladislava II. Nebo spíše o Přemysla I. Otakara  Lev jako heraldické znamení byl mezi Přemyslovci poprvé použit roku 1213, kdy je doložen na pečeti moravského markraběte Vladislava Jindřicha.  Vylepšení znaku – dvouocasý lev

4 Karel IV. ustanovil korunu v rozsahu územních zisků svého otce Jana Lucemburského – kromě Čech, Moravy a Slezska území zahrnovalo i Chebsko, Horní Lužici a četná léna v německé oblasti. Během Karlovy vlády ještě přibyla Horní Falc a Dolní Lužice (1370). V letech 1373–1415 bylo volně připojené Braniborské markrabství. Hlavní země České království Markrabství moravské Slezská knížectví

5 Chebsko Horní Lužice Dolní Lužice Horní Falc Braniborské markrabství

6

7

8 Rakouské císařstvíČeské království

9

10

11 Československá republika (zkratkou ČSR ; uváděno také jako Republika československá, zkratkou RČS ) byl oficiální název československého státu používaný v letech 1920 až 1938, během druhé světové války exilovou vládou a po obnovení Československa v roce 1945 do roku 1960, kdy byl novou Ústavou změněn název Československé republiky na Československou socialistickou republiku.

12 Země: Čechy Morava Slezsko Slovensko Podkarpatská Rus Těšínsko Opavsko Ratibořsko

13

14

15 Poválečná Československá republika užívala pouze Malý státní znak, ale Vlajku prezidenta republiky s Velkým státním znakem.

16 S přijetím Ústavy ČSSR došlo ke změně státního znaku a s ním související vlajky prezidenta republiky. Státní vlajka a hymna zůstávají nezměněny Pavéza jako štít, na kterém je vymalován znak, je proti všem pravidlům heraldiky

17

18 Velký znak Malý znak

19 http://www.novinyprostor.cz/clanek/historie-svatovaclavskeho-znaku-plamenne-orlice-do-r-1918 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_lev_(heraldika) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gozzoburg-cechy.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B_koruny_%C4%8Desk%C3%A9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohemia_Arms.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moravia.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silesia.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cheb_coat_of_arms.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wappen_Landkreis_Bautzen.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wappen_Luckau.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wappen_Operpfalz.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Wappen_Mark_Brandenburg.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Znak_ZKC.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Empire_Autricien_au_XVII._siecle.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wappen_Kaisertum_%C3%96sterreich_1815_(Klein).png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Znak_%C4%8Desk%C3%A9ho_kr%C3%A1lovstv%C3%AD.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Imperial_Coat_of_Arms_of_the_Empire_of_Austria_(1815).svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Imperial_Coat_of_Arms_of_the_Empire_of_Austria.svg https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Austria-Hungaria_transparency.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prvn%C3%AD_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_republika_do_1928.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_large.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_small_2.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_medium.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohemia_Moravia_Greater_Arms_1939-1945.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohemia_Moravia_Lesser_Arms_1939-1945.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_small_2.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_1961-1989.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CoA_CSFRc.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_Arms_of_Slovakia.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg


Stáhnout ppt "Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. (1034- 1055) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý."

Podobné prezentace


Reklamy Google