Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční móda ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 A NOTACE Prezentace uzavírá kapitolu o renesanci. Věnuje se módě, která se v rámci renesančního životního stylu šířila v Evropě. Stručně žáky seznámí s mužským a dámským odíváním. S doplňky, které byly tehdy v módě. S tím, jak se oblékaly děti.

3 Z KUS SLOŽIT Z PRVNÍCH PÍSMEN SLOVO, KTERÉ TI NAPOVÍ TÉMA. Převtělení. Symbol rytíře. Krutý císař starého Říma. Hromadné šíření nemoci. Hlava ženy se lvím tělem. Obor zkoumající hmotné prameny. Řecká bohyně vítězství. Husitská zbraň (zemědělské náčiní). Nervové onemocnění (záchvaty, křeče), padoucnice.

4 N A CO SIS MĚL VZPOMENOUT ? Reinkarnace Erb Nero Epidemie Sfinga Archeologie Níké Cep Epilepsie Pojem – renesance. Co to slovo znamená?

5 O DÍVÁNÍ

6 „Š ATY DĚLAJ ČLOVĚKA.“ Každá doba s sebou nese jiný styl oblékání. I móda renesance měla své charakteristické prvky. Nejvíce se projevovala u bohatších vrstev. Šlechtici a měšťané svým oblečením prezentovali své POSTAVENÍ. Oblečení obyčejných lidí a sedláků bylo prostší a módě téměř nepodléhalo. Zkusíš odhadnout, co je na obrázku?

7 N OVINKY Do renesančních novinek můžeme zařadit - pánské kalhoty korzet těsný živůtek sukně s obručemi okruží - límce z tuhého plátna, krajek krajky kožešiny spodní prádlo - jemně vyšívané, zdobené krajkami

8 M ÓDA MUŽSKÁ Krátké balónovité kalhoty. Delší kalhoty ke kolenům - benátské. Přiléhavé punčochy - pletené nebo hedvábné. Košile. Kabátce - upnuté, vatované v ramenou a v prsou. Límce - okruží, krajzl. Svrchní pláštík. Barety, klobouky. Kord. Knír, bradka, vlasy vzadu krátké, vpředu lokny. Vycpávky - otruby, sláma, bavlněný odpad.

9 N A OBRÁZCÍCH MŮŽEŠ NAJÍT CHARAKTERISTICKÉ PRVKY MUŽSKÉ MÓDY

10

11 M ÓDA ŽENSKÁ Tuhý živůtek s korzetem (zdůraznění štíhlého pasu). Límec - okruží, krajzl. Rukávy - i dvojí, přišněrovány k rameni. Sukně na obručích. Zlaté a stříbrné vyšívání. Dlouhý plášť. Vlasy stažené na vrcholu hlavy. Čepce, klobouky, peří, diadémy. Nepokrytá hlava - síťky, proplétaní vlasů tkanicemi s perlami. Kabelky, vějíř, šáteček.

12 I TADY ZKUS NAJÍT PRVKY TYPICKÉ PRO RENESANČNÍ ŽENSKÝ ODĚV

13

14

15 M ATERIÁLY A DOPLŇKY Látky - brokát, samet. Výšivky. Krajky. Prsteny - památeční, snubní, pečetidla. Náramky - nápisy, erby. Přívěsky - z drahého kovu, křišťálu. Řetězy. Ozdobné pásy. Hodinky - různých tvarů, přichycené na šatech, později zavěšené na krku, vkládané do prstenů.

16 Z AJÍMAVOSTI Nejmódnější barva byla černá. Mezi populární barvy patřily odstíny červené, žluté, zelené. Nejdražší barvou byla barva modrá. Děti se oblékaly stejně jako dospělí. V době renesance byla patrná snaha vychovávat ke slušnému chování - neskákat do řeči, neutírat nos rukou, neolizovat nůž, nemlaskat, nesrkat.

17

18 P OUŽITÉ ZDROJE Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elizabeth159 2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Family_o f_the_Artist_by_Jacob_Jordaens.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A9m_z_Ro% C5%BEmberka http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wilhelm_von_ Rosenberg_Altersbild.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans_Bocksb erger_der_Aeltere_001.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petr_wok_chl apec.jpg

19 P OUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A9m_z_Ro% C5%BEmberka http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martin_Kober _001.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marti n_Kober_001.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:POlyxena_Per n%C5%A1tejn.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Angelo_Bronz ino_045.jpg http://www.ckrumlov.cz/obr/osobno/2742b.jpg

20 P OUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nicholas_Hilli ard_019.jpg KUBŮ, Naďa. České země v době renesance. 1. vyd. Ilustrace Michal Kudělka. Praha: Albatros, 1994, 62 s. Dějiny v obrazech. ISBN 80-000-0108- X. Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční."

Podobné prezentace


Reklamy Google