Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroj: 1 Francouzské rozmanitosti a rozpory 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802- 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroj: 1 Francouzské rozmanitosti a rozpory 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802- 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Zdroj: 1 Francouzské rozmanitosti a rozpory 2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802- 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: Téměř 80 % francouzské ekonomiky vytváří služby. Kromě turistiky má světový význam především doprava. VÍTE, ŽE: O nejrychlejší vlaky soupeří už několik desetiletí Francie s Japonskem. VZPOMÍNEJTE: Jak se říká francouzským rychlovlakům a jak japonským? TGV (Francie) a Shinkansen (Japonsko).

3 Doprava ve Francii Zdroj: 1 PŘEMÝŠLEJTE: Jaký význam má propojení Francie rychlovlaky? Zdroj: 2 TGV TGV Rychlostí a počtem dopravených osob mohou TGV soupeřit s leteckou dopravou. Řada Francouzů tak může denně dojíždět za prací do Paříže i z oblastí vzdálených stovky kilometrů.

4 Doprava ve Francii Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: Kromě moderní železniční sítě má Francie i důležitou síť dálnic s největším mostem na světě. Zdroj: 3 MOST V MILLAU MOST V MILLAU Délka 2,5 km Výška max. 343 m (Eiffelova věž má 300 metrů)

5 Francouzský průmysl Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: Přestože je Francie střediskem kosmetiky, parfumérie a řady dalších odvětví, podílí se průmysl na tvorbě HDP pouze něco málo přes 20 %. VÍTE, ŽE: Přesto je Francie 5. největší vývozce na světě.

6 Francouzský průmysl Zdroj: 1 ENERGETIKA Zdroj: 4 JADERNÁ ELEKTRÁRNA (v Nogentu) Francie je zemí s jedním z nejvyšších podílů jaderných elektráren (80 %). V zemi jich je celkem 19. PŘEMÝŠLEJTE: Proč Francie nevyužívá jiných zdrojů energie? Francie nemá zásoby ropy a budování vodních elektráren by poškodilo turistický průmysl v horách.

7 Francouzský průmysl Zdroj: 1 AUTOMOBILY Zdroj: 5 RENAULT 13 poboček ve Francii, především aglomerace Paříže (Ille-de-France), Normandie a Nord-Pays- de-Calais 15 ve světě Zdroj: 7

8 Francouzský průmysl Zdroj: 1 AUTOMOBILY Zdroj: 6 PSA (PEUGEOT CITROËN) 6 poboček ve Francii, především IIle-de- France, Nord-Pays-de- Calais, Bretagne a Alsasko 16 ve světě Zdroj: 8

9 Francouzský průmysl Zdroj: 1 CHEMIE Zdroj: 9 MICHELIN NAJDĚTE na mapě město Clermont-Ferrand, sídlo firmy Michelin. Zdroj: 10 VÍTE, ŽE: Michelin má dnes přes 69 poboček a kromě pneumatik se zabývá i výrobou atlasů.

10 Francouzský průmysl Zdroj: 1 PARFÉMY Zdroj: 11 CHANEL VZPOMÍNEJTE: Jaké znáte značky francouzských parfémů? VÍTE, ŽE: Pobočky dvou největších francouzských parfumérií jsou ve všech státech světa. Zdroj: 12 DIOR

11 Francouzský průmysl Zdroj: 1 Další firmy… DANONE (potraviny) ZODIAC (pneumatické čluny) YOPLAIT (potraviny) NESTLÉ (potraviny, ½ švýcarská) THALES (televize a elektronika THOMPSON) LACOSTE (konfekce) a další…

12 Francouzi – nepřátelé statistiky? Zdroj: 1 UVAŽUJTE: Jestliže řada Francouzů dojíždí za prací do aglomerace Paříže, jak se to projeví ve statistickém zhodnocení ekonomiky francouzských krajů? Aglomerace Paříže bude nadhodnocena (budou do ní započteny i výsledky práce dojíždějících), zatímco okolí podhodnoceno. Co z toho vyplývá? Ve skutečnosti se úroveň hlavního města a jeho zázemí liší mnohem méně, než je dáno statisticky. VÍTE, ŽE: Mnoho Francouzů pracuje v zahraničí. Nejedná se ale o levné pracovní síly, jaké naopak směřují do Francie z chudých zemí, ale o zástupce obchodních firem (Renault, Michelin…), odborníky (lékaře, návrháře).

13 Francouzi – nepřátelé statistiky? Zdroj: 1 UVAŽUJTE: Jaký důsledek mají Francouzi pracující v zahraničí pro svou zemi? Stejný jako Francouzi dojíždějící do Paříže pro venkov: zdánlivě se Francie zdá být chudší (nebo spíše méně bohatá), než je ve skutečnosti. Proto se může zdát, že žijí „nad své možnosti“. ZAPAMATUJTE SI: Francie nemá liberální kapitalismus, ale regulovaný (stát aktivně vystupuje na burze za účelem podpory vybraných odvětví). Podobný systém má Japonsko. ZAPAMATUJTE SI: Francie uplatňuje i sociální ekonomiku, tedy silnou podporu např. rodin s dětmi, mladých atp. V tom se podobá Dánsku, Norsku či Švédsku.

14 Francouzské zemědělství Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: Přestože Francie má cca 60 miliónů obyvatel a v zemědělství pracuje pouze 5 % pracujících obyvatel, je 6. největším zemědělským producentem na světě (podle výše HDP). ODPOVĚZTE: Které státy budou před ní? PŘEMÝŠLEJTE: Jak souvisí tato skutečnost s tím, že Francie je po USA 2. největším vývozcem zemědělských výrobků (podle jejich ceny)? Ve Francii a v USA je zemědělství vysoce modernizované (na rozdíl od Indie, Číny a i ve srovnání s Brazílií), Japonsko má problémy s malou rozlohou úrodných oblastí v porovnání s vysokým počtem obyvatel. Čína, Indie, Brazílie, USA a Japonsko…

15 Francouzské zemědělství Zdroj: 1 TOP 12 VÍTE, ŽE: Přestože v rostlinné výrobě dominuje pěstování obilnin mírného pásu (ječmene a kukuřice) a dalších plodin (řepa, brambory), převládá celkově živočišná výroba (chov skotu, prasat a ovcí). Významné světové postavení má podle FAO Francie v produkci těchto zemědělských výrobků (číslo udává pořadí na světě podle množství): 4. jablka 5. mléko 5. kukuřice 5. chmel 6. slunečnice 6. meruňky 1. cukrová řepa 1. ječmen 2. vinná réva 2. hrách 2. krocani 3. žitovec (hybridní obilnina)

16 Francouzské zemědělství Zdroj: 1 Další světově významné produkty VÍTE, ŽE: Do 10. místa na světě patří Francie ještě mezi přední producenty: kiwi (4.) špenátu (6.) vanilky (7., území v zámoří) vepřů (7.) artyčoků (8.) slepic a vajec (9. a 8.) chřestu (9.) broskví (9.) brambor (10.) VÍTE, ŽE: Také proto jsou Francouzi považováni za gurmány, francouzská kuchyně za jednu z nejlepších na světě (s tureckou a čínskou) a gastronomii lze ve Francii studovat jako univerzitní obor.

17 Francouzi – nepřátelé statistiky? Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: V průměru je francouzské zemědělství vyspělé, ale ve skutečnosti v něm panují velké rozdíly. PŘEMÝŠLEJTE: Proč tomu tak je? Na straně jedné jsou velice efektivní produkty (prodávané za velkou cenu): levandule, ústřice, víno, hedvábí… Na straně druhé malá hospodářství, kde pracují především staří lidé. Zde se pěstuje ovoce, zelenina nebo chová drůbež. Oproti všeobecnému názoru nejsou navíc velké části Francie příliš úrodné (Bretaň či Auvergne). VÍTE, ŽE: Francouzský stát velice silně prosazuje EKOLOGICKÉ zemědělství.

18 Francouzské služby Zdroj: 1 Administrativa ZAPAMATUJTE SI: Kromě turistického ruchu a dopravy má důležité místo v hospodářství každé vyspělé země i státní správa. Francie není výjimkou. Francie se člení do 26 regionů (22 v Evropě), ale větší význam má členění na menší celky (na 100 departementů, z nichž část leží v zámoří). Francouzské výsostné vody jsou po australských nejrozlehlejší na světě (6 000 000 km 2 ), protože Francii patří i celá řada malých, mnohdy neobývaných (a neobyvatelných) ostrovů. Francie si nárokuje i část Antarktidy (nyní jsou nároky všech států „zmraženy“). NAJDĚTE: S pomocí např. aplikace Google Earth lokalizujte francouzské ostrovy Clipperton (10° 18′ 0″ N, 109° 13′ 0″ W), Kergueleny (49° 15′ 0″ S, 69° 35′ 0″ E) a Glorieuses (11° 33′ 19.82″ S, 47° 20′ 33.43″ E).

19 Francie Zdroj: 1 Státní zřízení a vláda ZAPAMATUJTE SI: Francie je prezidentská republika (prezident má vyšší moc než předseda vlády, kterého jmenuje a odvolává) a je to jeden z nejvíce centralizovaných států světa (místní samospráva má jen malé pravomoce), což se odvíjí od francouzských historických tradic. Zdroj:15 POZNEJTE: Současného prezidenta Francie (ostatní jsou bývalí)… Zdroj:13Zdroj:14 Nyní je prezident Nicolas Sarkozy. Před ním vládl Jacques Chirac (uprostřed) a ještě předtím Francois Mitterand (vlevo).

20 Francie Zdroj: 1 VÍTE, ŽE: V čele francouzského státu stálo v minulosti mnoho osobností světového významu. Určitě bude lehké poznat pětici vybraných.

21 Francie Zdroj: 1 Politické osobnosti Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) - francouzský revolucionář, vojevůdce a císař, původem z ostrova Korsika - původně velitel revolučních vojsk, později se stal diktátorem a nakonec císařem (jeho císařství ale mělo blíže k moderním parlamentním monarchiím než k absolutistickým státům té doby) - zemřel v britském vyhnanství na předávkování arsenem na ostrově sv. Helena Zdroj:16

22 Francie Zdroj: 1 Politické osobnosti Ludvík XIV. „král Slunce“ (1638 – 1715) - zakladatel absolutistické monarchie, jemuž je připisována věta „Stát jsem já!“ - ve skutečnosti považoval blaho poddaných za důležité pro rozvoj království, proto podporoval rozvoj hospodářství a modernizaci země (např. rozšiřoval v Evropě do té doby skoro neznámé pěstování brambor) - na sklonku své vlády se tajně oženil se svou milenkou, madame de Maintenon, toto manželství mu umožňovalo žít život obyčejného pařížského měšťana, byť skrytě Zdroj:17

23 Francie Zdroj: 1 Politické osobnosti Markýza de Pompadour (1721 – 1764) - milenka Ludvíka XV. (vnuka „krále Slunce“) - významně podporovala rozvoj „učených společností“ – když král zakázal vydávání Encyklopedie, tajně mu z ní předčítala a přiměla jej zákaz později odvolat - přátelila se s Marií Terezií a Kateřinou Velikou, zemřela ve 43 letech (vliv špatné stravy - ústřice a čokoláda jí měly zachovat půvab) Zdroj:18

24 Francie Zdroj: 1 Politické osobnosti Jeanne d´Arc (1412 – 1431), přesná podoba neznámá - Panna Orleánská, Johanka z Arku - francouzská národní hrdinka, vojevůdkyně a patronka Francie - ve 14 letech se jí začalo zjevovat několik svatých vyzývajících ji, aby zachránila Francii před anglickým vpádem (tzv. stoletá válka, jejíž příčinou byla skutečnost, že se francouzští šlechtici – vévodové z Normandie a Anjou – stali anglickými králi a vedli se svými francouzskými bratranci spor o své postavení) Zdroj:19

25 Francie Zdroj: 1 Politické osobnosti VÍTE, ŽE: Zradou ji roku 1430 zajali Burgunďané a prodali ji Angličanům, kteří ji ve zinscenovaném církevním procesu odsoudili a upálili. Zdroj: 19 VÍTE, ŽE: Dnes je patronkou Francie spolu se sv. Martinem z Tours (římským vojákem, který se stal galským biskupem). VÍTE, ŽE: Její příběh vyvolává stále mnoho otázek – např. její fyzická zdatnost (v 16 letech dokázala nosit těžkou zbroj a pohybovat se v ní pěšky i koňmo) je v kontrastu s představou drobného venkovského děvčete.

26 Francouzské symboly Zdroj: 1 Marianne VÍTE, ŽE: Jedním ze symbolů francouzské republiky je i ženská podoba revoluce, tzv. Marianne (Marie Anna). Svým charakterem spojuje řadu oblíbených francouzských královen téhož křestního jména, má i vlastnosti Jeanne d´Arc nebo Pallas Athény. Její podobizna je na každém francouzském úřadě. VÍTE, ŽE: Pro Francouzky je čest být vybrány za model Marianne Takovými modely byly v minulosti např. Takovými modely byly v minulosti např. Brigitte Bardot nebo Sophie Marceau. Na obrázku vpravo je Marianne (vlevo) ve společnosti Matky Rusi a Anglie. Zdroj:20

27 Francouzské symboly Zdroj: 1 Vlajka VZPOMÍNEJTE: Jak vypadá francouzská vlajka a jaké barvy ji tvoří? Modrý, bílý a červený pruh: barvy současně symbolizují hesla francouzské revoluce (Liberté, Egalité, Fraternité – volnost, rovnost, bratrství). VÍTE, ŽE: Francouzská vlajka se stala inspirací (barvami i tvarem) pro řadu dalších vlajek. Příkladem může být Itálie nebo řada zemí v Latinské Americe a Africe. Zdroj: 21

28 Francouzské symboly Zdroj: 1 Hymna VZPOMÍNEJTE: Jak se jmenuje francouzská hymna? LA MARSEILLASE (čti marsejéza) VÍTE, ŽE: Je to původně vojenská pochodová píseň z dob francouzské revoluce. Do té doby byla francouzskou hymnou „Vive le roi!“ (Ať žije král) známá dnes v anglické verzi „God save the Queen“).

29 Obyvatelstvo Francie Zdroj: 1 Francouzi VÍTE, ŽE: Francie je národním státem, tj. je mateřským státem Francouzů. PŘEMÝŠLEJTE: Proč právě Francie má největí arabskou i islámskou komunitu v Evropě (podle odhadů 3 – 6 mil. osob)? VÍTE, ŽE: Na rozdíl od velké řady dalších národních států se za „Francouze“ (a „Francouzky“) považují i německy nebo keltsky hovořící obyvatelé Francie, především Lotrinčané (obyvatelé Lotrinska), Alsasané (Alsasko) nebo Bretoňci (Bretaň). Naopak obyvatelé Korsiky a moderní migranti (zejména z arabských zemí) si uchovávají své vlastní, nefrancouzské povědomí. Geografická vzdálenost („blízkost“), ekonomické vazby (často velice staré obchodní styky), postkoloniální vztahy (velká část arabských zemí patřila Francii) a v neposlední řadě vysoká životní úroveň ve Francii a nízká jinde.

30 Obyvatelstvo Francie Zdroj: 1 VZPOMÍNEJTE: Kolik obyvatel má Francie? PAMATUJTE SI: Více než 10 % obyvatel Francie hovoří mnoha dalšími jazyky, především arabsky, německy, ale žijí zde i Baskové, Katalánci, Vlámové a Francouzská Guayana je domovem francouzských Indiánů, zatímco v Oceánii má francouzské občanství např. početná komunita Polynésanů. VÍTE, ŽE: Přes 80 % obyvatelstva udává jako svůj mateřský jazyk francouzštinu a přibližně stejný počet se různě intenzivně hlásí ke katolickému vyznání. PAMATUJTE SI: Kromě katolíků má Francie i početnou menšinu muslimů, ale ne všichni francouzští Arabové jsou muslimové! Řada z nich pochází z Blízkého Východu a vyznává různé formy raného křesťanství (asyrská či koptská církev). 65 000 000 (2009), z toho 2 500 000 v zámořských provinciích.

31 Rozmístění obyvatelstva – města podle velikosti Zdroj: 1 Zdroj: 22 Paříž Marseille Lyon Toulose Nice Nantes Štrasburk Bordeaux Lille

32 Zdroje Zdroj: 1 1. MufusBren69: Wikimedia: Claude Monet, Impression, soleil levant.jpg [online]. [cit. 2009- 01-08], ©2008, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Monet,_Impression,_soleil_levant.jpg. 2. Pymous44: Wikimedia: Rennes gare 080525 [online]. [cit. 2008-07-09], [cit. 2008-07-09], ©2008, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rennes_gare_080525.jpg. 3. Magnus Manske: Wikipedia:Millau-Viaduct-France-20070909 [online]. [cit. 2008-07-09], ©2007, dostupné z http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Millau-Viaduct-France-20070909.JPG. 4. Lippert Rainer: Wikipedia: Centrale nogent [online]. [cit. 2008-07-09], ©2006, dostupné z http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Centrale_nogent.jpeg. 5. AlexanderPfBusse: Wikimedia:Renault Laguna coupe concept Front [online]. [cit. 2008-07- 09], ©2007, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Renault_Laguna_coupe_concept_Front.JPG. 6. Hatsukari715: Wikipedia:Peugeot 308 RC Z [online]. [cit. 2008-07-09], ©2007, dostupné z http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Peugeot_308_RC_Z.JPG.

33 Zdroje Zdroj: 1 7. Pavlemadrid commons: Wikimedia:Renault.pav.jpg [online]. [cit. 2009-09-22], ©2006 dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Renault.pav.jpg. 8. Brejnev: Wikimedia:World locations of PSA Peugeot Citroën factories.PNG [online]. [cit. 2009-09-22], ©2008, dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:World_locations_of_PSA_Peugeot_Citro%C3%ABn_factor ies.PNG. 9. Willtron: Wikimedia:Neumatico Renault F25 Michelin [online]. [cit. 2008-07-09], ©2005, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Neumatico_Renault_F25_Michelin.jpg. 10. BrockF5: Wikipedia: 2008TaipeiCycle Day3 Michelin.jpg [online]. [cit. 2009-09-22], ©2008, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2008TaipeiCycle_Day3_Michelin.jpg. 11. Para: Wikimedia: Channel headquarters bordercropped.jpg [online]. [cit. 2009-09-22], ©2006, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Channel_headquarters_bordercropped.jpg.

34 Zdroje Zdroj: 1 12. Kure: Wikipedia: Christian Dior Store in Ginza [online]. [cit. 2008-06-19], ©2007, dostupné z http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Christian_Dior_Store_in_Ginza.jpg. 13. Ken Takahasi: Wikimedia: Reagan Mitterand 1984 [online]. [cit. 2008-07-09], ©2008 dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reagan_Mitterand_1984_(cropped).jpg. 14..Monniaux David: Wikimedia: Chirac ABr62200 cropped.jpeg [online]. [cit. 2008-07-09], ©2005, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chirac_ABr62200_cropped.jpeg. 15. Rama: Wikimedia: Lula-Sarkozy-cropped.jpg [online]. [cit. 2008-06-19], ©2007, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lula-Sarkozy-cropped.jpg. 16. Werthoild Bernerd: Wikimedia: Andrea Appiani 002 [online]. [cit. 2008-07-09], ©2007, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andrea_Appiani_002.jpg. 17. Carolus: Wikimedia: Louis le Grand; Harnas [online]. [cit. 2008-07-09], ©2006, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_le_Grand;_Harnas.jpg. 18. Arianna: Wikimedia: J.- M. Nattier Pompadour [online]. [cit. 2008-06-19], ©2008, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J.-_M._Nattier_Pompadour.jpg.

35 Zdroje Zdroj: 1 19. Toffelgingko: Wikimedia: Ingres coronation charles vii [online]. [cit. 2008-07- 09], ©2004, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ingres_coronation_charles_vii.jpg. 20. Vaya: Wikipedia: Triple Entente [online]. [cit. 2008-07-09], ©2007, dostupné z http://en.wikipedia.org/wiki/File:Triple_Entente.jpg. 21. Augiastallputzer: Wikimedia: Animated-Flag-France [online]. [cit. 2008-07-09], ©2007, dostupné z http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animated-Flag- France.gif. 22. Der Statistiker: Wikipedia: France population density 40pc.png [online]. [cit. 2009-07-09], ©2008, dostupné z http://en.wikipedia.org/wiki/File:France_population_density_40pc.png.


Stáhnout ppt "Zdroj: 1 Francouzské rozmanitosti a rozpory 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802- 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google