Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Z NAČKY A JEDNOTKY HMOTNOSTI Další fyzikální veličinou, o které se budeme učit, je hmotnost. Hmotnost – m (značka) Kilogram – kg (jednotka) Kilogram je stejně jako metr mezinárodně dohodnutá jednotka a její mezinárodní prototyp je také uložen ve Francii.

3 P ŘEVODY JEDNOTEK Kromě základní jednotky používáme i díly a násobky kilogramu. 1 gram = 1 tisícina kilogramu 1 g = 0,001 kg 1 miligram = 1 tisícina gramu = 1 miliontina kilogramu 1 mg = 0,001 g = 0,000001 kg 1 tuna = 1 tisíc kilogramů 1 t = 1000 kg

4 MĚŘIDLA KUCHYŇSKÁ VÁHA OSOBNÍ VÁHA ROVNORAMENNÁ VÁHA

5 R OVNORAMENNÉ VÁHY VAHADLA ZÁVĚS MISKY SLOUPEK JAZÝČEK STUPNICE MISKY OVLÁDÁNÍ ARETACE VAH STAVĚCÍ ŠROUBY SADA ZÁVAŽÍ

6 M ĚŘENÍ HMOTNOSTI NA ROVNORAMENNÝCH VAHÁCH Váhy nastavíme do správné polohy. Seřízení vah zkontrolujeme odaretováním prázdných vah. Malá závaží přenášíme na misku a zpět pinzetou, ne rukou. Před každou změnou závaží váhy aretujeme. Těleso položíme na levou misku vah a pokusíme se odhadnout jeho hmotnost. Vybereme vhodné závaží a položíme je na pravou misku vah. Jestliže miska se závažím po odaretování klesne, víme, že hmotnost závaží je větší než hmotnost tělesa. Váhy aretujeme a závaží nahradíme závažím s nižší hmotností. Jestliže klesne miska s váženým tělesem, přidáváme na misku se závažím postupně další závaží. Postup opakujeme, dokud se jazýček vah nezačne volně kývat okolo střední čárky stupnice nebo se na ní neustálí. Váhy aretujeme a sečteme hmotnosti všech závaží na pravé misce. Součet všech závaží na misce se rovná hmotnosti váženého těles.


Stáhnout ppt "FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google