Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ."— Transkript prezentace:

1 TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ NAŠI TVOŘIVOST Tvořivostí proti stresu

2 Výtvarná kreativita Umělecké dílo působí na naše smysly,barvy, tvary, konstrukce se obrací na naše smysly – zrak,čich, chuť, hmat Barvy – mají velký význam v našem emocionálním životě Symbolika barev: Červená-láska, radost, život Černá – smutek, smrt Fialová vznešenost, vášeň Bílá – čistota, mládí, optimismus Modrá – radost, uvolněnost Zelená – klid, pohoda

3 Při tvořivosti si představujeme,co bychom měli udělat, co by mělo existovat Podpora kreativity: - jevit zájem o aktivity tvůrce Stanovit cíl, prostor pro vlastní tempo práce, ale jemné přitažení uzdy Pochvala, reakce ostatních

4 Harmonický rozvoj osobnosti Přispívá k rozumové výchově, rozšiřuje rozlišovací schopnosti, pozorovací talent, podporuje citový rozvoj, radost z úspěšné činnosti, upevnění sebejistoty, snahu po překonání překážek, a to i u dětí nebo lidí,kteří nejsou výtvarně nadáni, jde o přiblížení se k výtvarnému umění.

5 Tvoření nám působí radost, aktivní přístup k životu Důvěra v sebe, ve druhé Kontakt s přírodou – vnímavost Akceptace-přijetí sebe sama Pracovní schopnost a soustředění – maximální zaujetí Důvěra v lidi,vztahy o ostatními,schopnost radovat se z každého dne

6 Faktory,které mohou výrazně zlepšit kreativní přístup k životu Nebojte se podstoupit riziko-pokud to situace dovoluje,snažte se úspěšně riskovat.Základem úspěchu je dostatečná znalost problému a jeho správné zhodnocení Změna názoru není nepevností charakteru.Máte právo změnit svůj názor, umět přijmout a pochopit nové pohledy –toto se nazývá pasivní kreativita.Přijmout nápad někoho druhého a dál ho prosazovat. Připusťte si možnost chyby, omylu. S eventualitou nesprávného řešení budete počítat od začátku, neúspěch vás tolik nepřekvapí.

7 na Přijímejte i negativní zkušenosti.důkladná analýza neúspěchu pomůže vyhnout se mnoha dalším. Snažte se o svobodu ve svém myšlení,cítění, chování. Věřte si,že dokážete přijmout i radikální změnu ve svém životě.nové zkušenosti pomohou upevnit víru v sebe a ve své schopnosti. Asertivní chování. Musíte si být jisti sami sebou,zdravě se prosazujte,ale neomezujte svobodu druhých,nepoučujte. Naučte se optimistickému myšlení.hledejte kladné stránky života.netrapte se malichernostmi. Poznejte sama sebe a rozvíjejte své kladné vlastnosti.mějte se rádi takoví,jací jste.

8 Kreativitou proti strachu Strach z věcí,které jsou mimo náš dosah-zaměřte pozornost na něco jiného,jděte do divadla Strach ze zranění, neštěstí, havárie, povodně—snažte se pomoci ostatních, ulehčí se i vám. Strach z lidí – ostatní lidé jsou také lidské bytosti, stejně dobré jako vy – ve většině případů. Nespokojenost se svým osobním vzezřením – zlepšit ho, jít k holiči,lépe se obléknout. Strach, co si pomyslí nebo řeknou lidé – ujistěte se,že chcete dělat dobrou věc.vše lze zkritizovat. Strach z investování – analyzujte všechny faktory,pak se rozhodněte.spoléhejte na svůj úsudek.

9

10 Získejte důvěru v sebe a v ostatní lidi, ve svět i v budoucnost.tato schopnost je velice důležitá pro kreativní přístup k životu. Věřte své intuici.získání správné intuice je vedlejším produktem tréninku kreativních schopností. Najděte čas na přemýšlení.takto strávený čas není ztracený,je důležitou součástí kreativity. Nacházejte uspokojení i v drobném úspěchu. Rozvíjejte své schopnosti. Naučte se schopnosti rozhodnout se. Vlastním rozhodnutím řešení nekončí, ale začíná. Naučte se ve správnou chvíli soustředit. Snažte se dělat analogie i mezi zdánlivě vzdálenými činnostmi a obory.obohatí se vaše schopnosti řešení.

11 Fantazii se meze nekladou.rozvíjejte asociativní myšlení, s přáteli si zorganizujte brainstorming,některé nápady budou užitečné. Rozlišujte důležitost problémů a otázek.zbytečně se netrapte okrajovými otázkami.

12 Jak myslet a snít kreativně Když něčemu věříme, naše mysl nalezne cestu,aby se to splnilo: Vypusťte slova: nelze, je to nemožné Velcí lidé naslouchají, malí lidé mluví Nenechte uniknout nápady, zapište si je Čas od času si náměty přečtěte,eventuálně je nabalujte. Sledujte všechno,co se může i vzdáleně týkat vašich nápadů. Kultivujte a zúrodňujte myšlenky, nechte je vyzrát. Osobní růst nemá žádné omezení,kapacita je stav mysli. Ptejte


Stáhnout ppt "TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google