Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozvání na jižní Moravu 2016 Brno je na koni…. Po stopách moravských Lucemburků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozvání na jižní Moravu 2016 Brno je na koni…. Po stopách moravských Lucemburků."— Transkript prezentace:

1 Pozvání na jižní Moravu 2016 Brno je na koni…

2 Po stopách moravských Lucemburků

3 „Lucemburské“ turistické cíle Augustiniánský klášter s kostelem sv. Tomáše na Moravském náměstí - ostatky markrabat Jana Jindřicha a Jošta Lucemburského. Stavbu kláštera spolufinancovali moravští Lucemburkové. V někdejší prelatuře sídlí stálá expozice Moravské galerie Starobrněnský klášter – sem přenesli augustiniáni dar Karla IV. – deskový obraz Madony Svatotomské z 13. století. Je zasazena do stříbrného oltáře zdejší baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Italsko- byzantská ikona uctívána jako Palladium města Brna.

4 „Lucemburské“ turistické cíle Hrad Veveří na břehu Brněnské přehrady – někdejší hlavní sídlo moravských markrabat. Roku 1334 jej Karel IV. vykoupil ze zástavy. Bratr Jan Jindřich z něj učinil hlavní moravskou panovnickou rezidenci, zemskou pevnost a místo diplomatických jednání. Letos zde bude expozice o této slavné době. Hrad Špilberk – rezidence markrabat a místo nedobrovolného pobytu Karlovy manželky Blanky z Valois. Letos pořádá výstavu Jošt Lucemburský, moravský král nekrál. V květnu tu bude „Lucemburská májová noc, aneb Romantika z doby Karla IV.“ – romantický večer v duchu 14. století.

5 Lucemburské turistické cíle - Znojmo Znojmo – místo smrti Zikmunda, posledního Lucemburka na českém trůně. Klenotem Znojemského hradu je rotunda sv. Kateřiny, jejíž výzdoba inspirovala Karla IV. při výzdobě Kaple sv. Kříže na Karlštejně. K atrakcím města patří také radniční a Vlkova věž, podzemí, na hradě výstava Karel IV. a jihozápadní Morava. Za návštěvu stojí vinné sklepy v okolí města, jejichž produkci Lucemburkové podporovali.

6 Svět brněnské buržoazie v Löw-Beerově vile Čtyři rezidence zpřístupněny veřejnosti

7 Vinobus Znojmo Od znojemské Vlkovy věže, kde sídlí vinařské informační centrum VOC Znojmo, bude od dubna jezdit Vinobus. Na 66 kilometrů dlouhé trase, jež spojí devatenáct vinařství Znojemska, udělá 15 zastávek. Umožní seznámit s vinařským hospodářstvím regionu, ochutnat nabídku zdejších sklepů, projít se na hranici s Dolním Rakouskem. Vinobus bude vybaven nosiči na dvacet jízdních kol, aby jej mohli využít i cyklisté, kteří se rozhodnou pokračovat samostatně po některé z četných cyklotras. Vinobus bude vyjíždět čtyřikrát denně a své pasažéry doveze vždy zpět do centra Znojma. Cesta má být opravdovým zážitkem.

8 Jeskyně a lidé – expozice v Moravském krasu Dům přírody Moravského krasu nedaleko Skalního mlýna může být vaším prvním zastavením na cestě do této chráněné krajinné oblasti. Tady vám doporučí jaká zajímavá místa navštívit, poradí s plánováním pobytu, seznámí vás s fenomény krasové krajiny. Naučné expozice s názvem Jeskyně a lidé najdou letos návštěvníci čtyř jeskyní Moravského krasu. Interaktivní expozice přibližují dávné obyvatele jeskyní, seznamují s historií zdejších archeologických a paleontologických výzkumů. Jsou doplněny audiovizuálními pořady a videoprojekcemi.

9 Archeopark Pavlov V červnu otevře Regionální muzeum Mikulov Archeopark v Pavlově. Projekt unikátním způsobem představí lokalitu, která patří mezi národní kulturní památky. Komplex sídlišť z období paleolitu pod Pálavou poskytl za desetiletí výzkumů množství kamenných a kostěných nástrojů, uměleckých předmětů i kosterních pozůstatků člověka. Díky nim patří mezi přední archeologické lokality světa. Do kultury gravettienu (pavlovienu) patří i keramická soška Věstonické venuše. Expozice zpřístupní to nejdůležitější, co vědecké výzkumy oblasti přinesly.

10

11 Přijedou světoví režiséři a interpreti Janáček Brno 2016 – 7.-18. října Během dvanácti dnů uvidí návštěvníci bienále Janáček Brno 24 špičkových produkcí, na nichž se podílejí přední světoví režiséři a interpreti. Na programu operní části festivalu je například Káťa Kabanová v režii evropsky proslulého Roberta Carsena, operu Z mrtvého domu uvede Státní divadlo Norimberk v režii věhlasného Calixta Bieita. Opera Göteborg uvede inscenace Schoenbergova Očekávání a Modrovousova hradu od Bély Bartóka v režii Davida Radoka a v hudebním nastudování Marka Ivanoviče. Ve spolupráci s Festivalem d‘ Aix-en- Provence bude uvedena nová opera Ondřeje Adámka Sedm kamenů z babylonské věže. Brno Contemporary Orchestra představí audiovizuální operu Jeskyně od Steva Reicha. Připraven je i bohatý koncertní program, přehlídka sborové tvorby a jazzové interpretace děl L. Janáčka. Více na www.janacek-brno.czwww.janacek-brno.cz

12 Festival pořadů pro digitální planetária Největší festival pořadů pro digitální planetária na světě – IPS Fulldome Festival Brno 2016, bude v polovině června hostit Hvězdárna a planetárium Brno, která loni přilákala pozornost 162 000 návštěvníků na 1922 představeních a pořadech. Nepůjde jen o odbornou akci pro pracovníky institucí vybavených tak dokonalou audiovizuální technikou, jakou disponuje brněnské digitárium. Vybrané pořady budou moci zhlédnout i běžní návštěvníci. Více na www.hvezdarna.cz. www.hvezdarna.cz

13 TOP akce 2016 na jižní Moravě Jazzfest Brno – 13. ročník mezinárodního jazzového festivalu 12.2. – 27.4. Velikonoční festival duchovní hudby 20.3: - 3. 4. v brněnských kostelech Valtické vinné trhy – 13.-14.5. Slavnosti chřestu Ivančice 20.-22. 5. Divadelní svět Brno – VI. ročník, Noc kejklířů, Slav- nost masek. 27.-31.5.

14 TOP akce 2016 na jižní Moravě Ignis Brunensis, Brno-město uprostřed Evropy – 27.5.-19.6. Devatenáctý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky ohňostrojů.

15 TOP akce2016 na jižní Moravě Concentus Moraviae – 1.6.-28.6. – Mezinárodní hudební festival vážné hudby na zámcích, v kostelech atd. Česká součást evropského projektu České sny. Mezinárodní folklórní festival Strážnice – 23.-26.6.

16 TOP akce 2016 na jižní Moravě Grand Prix České republiky – 19. až 21.8. – brněnský závod Mistrovství světa silničních motocyklů.

17 TOP akce 2016 na jižní Moravě Pálavské vinobraní v Mikulově – 9.-11.9. Znojemské historické vinobraní 16.-17.9.

18 Top akce 2016 na jižní Moravě Vzpomínkový program k 211. výročí bitvy u Slavkova 2.-4. 12.

19 Děkuji za pozornost

20 Důležité kontakty www.jizni-morava.czwww.jizni-morava.cz; www.gotobrno.cz ;www.gotobrno.cz www.janacek-brno.cz ; www.vilalowbeer.czwww.janacek-brno.cz ; www.vilalowbeer.cz; www.rmm.czwww.rmm.cz ; www.cavemk.cz; www.slavnostichrestu.cz; www.concentus-moraviae.cz; www.festivalstraznice.cz ;www.cavemk.cz www.slavnostichrestu.czwww.concentus-moraviae.cz www.festivalstraznice.cz www.vocznojmo.czwww.vocznojmo.cz ; www.hvezdarna.cz ;www.hvezdarna.cz www.morava-napoleonska.czwww.morava-napoleonska.cz ; automotodrombrno.cz/grand-prix/cz; www.znojemskevinobrani.cz; palavske-vinobrani.cz; automotodrombrno.cz/grand-prix/cz www.znojemskevinobrani.czpalavske-vinobrani.cz www.ccrjm.czwww.ccrjm.cz; www.jizni-morava.infowww.jizni-morava.info


Stáhnout ppt "Pozvání na jižní Moravu 2016 Brno je na koni…. Po stopách moravských Lucemburků."

Podobné prezentace


Reklamy Google