Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_02_DUSEVNI_PORUCHY_II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_02_DUSEVNI_PORUCHY_II."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_02_DUSEVNI_PORUCHY_II Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Základy společenských věd – Psychohygiena, psychopatologie Ročník 1. a KVINTA Datum tvorby 14.2.2014 AnotacePrezentace seznamuje studenty s definicí a předmětem oboru, jeho terminologií, principy. Stručně shrnuje možnosti léčby duševních nemocí. Metodický pokyn Např.: prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, vytištění pracovního listu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 Duševní poruchy II. psychopatie http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brain_animated_color_nevit.gif

3 Dělení psychických poruch PsychopatiePsychopatie PsychózyPsychózy NeurózyNeurózy ZávislostiZávislosti

4 Psychopatie poruchy osobnosti, nejde přímo o psychické onemocnění, ale o trvalou povahovou odchylku. Osobnost psychopata postrádá vyváženost a harmonii. Psychopaté jsou pro své okolí nepříjemní a těžko se s nimi vychází.

5 Typy psychopatie: 1. Paranoidní porucha trvalá zášť vůči většině lidí, podezíravost, sklon vykládat si neutrální nebo i přátelské chování druhých jako nepřátelské. Jsou přesvědčeni o své pravdě, neuznávají logiku, ten, kdo se jim snaží jejich přesvědčení vyvrátit, se stává jejich nepřítelem. Na své blízké žárlí, kontrolují je, nedůvěřují jim.

6 Typy psychopatie: 2. Schizoidní porucha projevuje se emočním chladem, omezenou schopností vyjadřovat svoje city, lhostejností vůči druhým, samotářstvím, málomluvností. Člověk s touto poruchou žije ve vlastním světě, ve svých fantaziích.

7 Typy psychopatie: 3. Dissociální porucha nezájem o city druhých, neschopnost udržet trvalé vztahy, bezohlednost vůči společenským normám. Častá je agresivní reakce na podněty. Jsou velmi vzrušiví, nemají strach před trestem, nedokážou se z trestu poučit. Většinou do této kategorie patří lidé s opakovanými trestnými činy, nájemní vrazi apod.

8 Typy psychopatie: 4. Emočně nestabilní osobnost podobná dissociální poruše. Tito lidé jednají impulzivně, bez uvážení následků, bez schopnosti plánovat život dopředu. Chybí sebekontrola a ohled na druhé lidi. Projevují se u nich výbuchy silné zlosti.

9 Typy psychopatie: 5. Histriónská porucha sebedramatizece, teatrálnost, vyhledávání vzrušení, egocentrismus. Člověk s touto poruchou manipuluje s ostatními, aby dosáhl svých cílů, chová se dětsky, infantilně. Je nadměrně soustředěn na svou fyzickou přitažlivost, často se přehnaně a nápadně obléká.

10 Typy psychopatie: 5. Histriónská porucha sebedramatizece, teatrálnost, vyhledávání vzrušení, egocentrismus. Člověk s touto poruchou manipuluje s ostatními, aby dosáhl svých cílů, chová se dětsky, infantilně. Je nadměrně soustředěn na svou fyzickou přitažlivost, často se přehnaně a nápadně obléká.

11 Typy psychopatie: 6. Anankastická porucha vyznačuje se stálými obavami, opatrností, perfekcionismem, nadměrnou svědomitostí, puntičkářstvím, nedůtklivostí a tvrdohlavostí. Tito lidé se neumí přizpůsobovat ostatním, těžko se s nimi vychází a spolupracuje.

12 Typy psychopatie: 7. Anxiózní (vyhýbavá) porucha člověk je přesvědčen o vlastní nešikovnosti, přehnaně se bojí kritiky a odmítnutí. Vyhýbá se práci, kde musí docházet k mezilidskému styku.

13 Typy psychopatie: 8. Poruchy sexuální preference exhibicionismus – sebeodhalování na veřejnosti. Nedochází k němu trvale, ale v době zvýšeného emočního napětí či v emoční krizi. Porucha se projevuje prakticky jen u mužů. pedofilie – sexuální preference dětí před dospělými. Vyskytuje se téměř výhradně u mužů

14 Zdroje: MIROSLAV OREL. 1. vyd. Praha: Grada, 2012, 179 s. č. 134. ISBN 80-851-2164-6. Duševní poruchy a poruchy chování: mezinárodní klasifikace nemocí - 10. revize : diagnostická kritéria pro výzkum. 1. vyd. Praha: Psychiatrické centrum, 1996, 179 s. Zprávy, č. 134. ISBN 80-851-2164-6. Wikipedia.cz, Wikiskripta http://commons.wikimedia.org/wiki/ Zdroje použitých obrázků citovány přímo v textu Materiál stažen 2.2.2014


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_02_DUSEVNI_PORUCHY_II."

Podobné prezentace


Reklamy Google