Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat."— Transkript prezentace:

1

2 - CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat

3 Zálohování Zálohování je proces, při kterém ukládáme data na zálohovací média (pevný disk, CD, DVD) Důvodem k této činnosti nejčastěji bývá porucha počítače (mobilu…) Pokud by jsme zálohovaní neprovedli, mohlo by se stát, že nám z počítače zmizí veškeré soubory - fotky, filmy, hudba, dokumenty, aplikace atd. Proto je zálohování důležité.

4

5 Archivace Archivace dat je proces, který slouží k dlouhodobému uchování dat, přičemž data jsou obvykle vhodně zabalena v archivu tak, aby byla uchována bez poškození. Archivace je vyvolána tehdy, jsou-li nějaká data vhodná pro archivaci. K archivaci dat tak může dojít například po odsouhlasení účetní uzávěrky, apod. Představuje především shromažďování informací pro případné pozdější použití. Počítáme při tom i s nasazením technologií pro rychlé vyhledávání a třídění výsledků. Pro práci s archivem pak bude nejdůležitější jeho uspořádání, dlouhodobá spolehlivost a vysoká trvanlivost.

6

7 Komprimace Hlavním úkolem při komprimaci (balení) dat je zmenšení objemu dat před jejich uložením nebo přenosem. Komprimační programy však také plní další úkoly: spojení většího množství malých souborů do jediného souboru rozdělení velkého souboru na části tak, aby se jednotlivé části vešly například na disketu ochrana dat heslem Komprimovaná data jsou uložena v souboru, kterému se říká archiv. Podle použitého komprimačního programu může mít archiv různé přípony (zip, arj, rar, cab aj.). Pokud chceme s komprimovanými daty normálně pracovat, musíme je dekomprimovat (rozbalit). Archiv může být vytvořen jako samorozbalovací (s příponou exe) nebo pro jeho rozbalení musíme použít komprimační program.

8 Rozdíly mezi nimi? Zálohování Zálohování- děje se vždy v uplynutí určitého časového intervalu (denní zálohy, týdenní zálohy atd.), vytváří bezpečnostní kopie dat nebo celého operačního systému tak, abychom mohli v případě havárie některé součásti počítače, obnovit stav, který existoval těsně před vznikem poruchy Archivace Archivace - je vyvolána tehdy, jsou-li nějaká data vhodná pro archivaci, představuje především shromažďování informací pro případné pozdější použití. Komprimace Komprimace - ukládá se do archivu, má za úkol zmenšit objem dat

9 Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1lohov%C3%A1n%C3%AD_dat http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/2003/xkantor1.htm https://cs.wikipedia.org/wiki/Archivace_dat http://onbusiness.cz/zalohovani-a-archivace-dat-neni-totez-poznejte-rozdily-134 http://www.systemonline.cz/clanky/zalohovani-a-archivace-dat.htm http://www.gvp.cz/local/new/ucebnice/Vyptech/windows/komprimace.htm


Stáhnout ppt "- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat."

Podobné prezentace


Reklamy Google