Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy 28.5.20161. snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy 28.5.20162.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy 28.5.20161. snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy 28.5.20162."— Transkript prezentace:

1 Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy

2 snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy

3 3 Kvalita života Nutriční stav Samostatnost Soběstačnost Zdravotní stav Malnutrice základní příčina chátrání ve stáří

4 Guidelines požadují: vstupní identifikaci nutričního stavu, průběžné sledování a intervenování výživových problémů a nutričních deficitů, řešení těchto problémů prostřednictvím nutričních terapeutů jako nedílné součásti multiprofesního týmu, včasné zahájení adekvátní nutriční podpory všemi formami výživy, včetně enterální, případně parenterální, dokumentování realizované nutriční péče všemi podílejícími se členy týmu, aktivní zájem o řešení nutričního stavu pacienta u všech členů týmu. Kralupy

5 LZE PODÁVAT STRAVU PER OS ? ano, v dostatečném množství BĚŽNÁ STRAVA částečně SIPPING ne LZE POUŽÍT TRÁVICÍ TRAKT ? SONDOVÁ VÝŽIVA KOMBINACE EV + PV TPV ano částečně ne Kralupy

6 Včasná identifikace nutričně problémových osob nám umožňuje zajistit jim adekvátní nutriční péči a zamezit tak dalšímu zhoršování jejich nutričního i zdravotního stavu. 6 Identifikace nutričního stavu klientů Kralupy

7 7 Nástroje k hodnocení nutričního stavu  Nutriční dotazník identifikace nutričních rizik  Váhy identifikace tělesné hmotnosti  Identifikace příjmu stravy a tekutin systematické sledování příjmu stravy a tekutin Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy

8 Nutriční screening slouží pro základní posouzení stavu výživy,  musí být jednoduchý a dostupný v každých podmínkách,  provádí jej zpravidla všeobecná sestra,  znalost nutričního screeningu je důležitá pro každého nemocného a jeho příbuzné,  včasně zahájenou nutriční podporou je pak možné zabránit řadě komplikací, které jsou spojeny s onemocněním (ztráta svaloviny, zhoršené hojení ran, zvýšené riziko vzniku proleženin, zhoršená rehabilitace apod.). Kralupy

9 9 MNA nutriční dotazník základní nástroj pro identifikaci nutričních rizik Kralupy

10 10 Klient bez nutričního rizika nutričně rizikoví Nutriční terapeutka MNA nutriční dotazník 11 a méně bodů dle MNA skóre 12 a více bodů dle MNA skóre Všeobecná zdravotní sestra Kralupy

11 11 Sledování příjmu stravy a tekutin nástroj pro identifikaci nedostatečného příjmu stravy a tekutin  Systematické sledování  Formulář – 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin  Správné hodnocení příjmu stravy !! Kralupy

12 Faktory vedoucí k nedostatečnému příjmu výživy  Nedostatky při podávání stravy (množství, kvalita, pomoc během jídla apod.)  Vliv léčby (chirurgie, chemoterapie, radioterapie, antibiotika)  Vynechávání jídla Kralupy

13 Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Klient v domácím prostředí může postupně ztrácet zájem o jídlo a pití.  Ztráta zájmu o stolování jako společenskou aktivitu.  Postupně se snižuje chuť k jídlu a pocit žízně.  Pokud se tento problém nezjistí včas, klient rychle ztrácí fyzické i psychické síly a stává se zcela nesamostatným.  Zhoršují se duševní funkce, klient působí dojmem onemocnění - obraz mozkové příhody, počínající demence = nedokrvení mozku z nedostatečného přijmu tekutin. Kralupy

14 Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Pokud necháme klienta s nedostatečným přívodem živin týden bez intervence, projeví se u něj nedostatečná výživa, podvýživa, postupně vedoucí k malnutrici.  Tento stav zhorší základní onemocnění.  Dojde k oslabení organismu a tím i k vyšší vnímavosti k infekčním chorobám, k úbytku svalové hmoty, fyzickému oslabení, k tvorbě proleženin, jejichž léčba je pak výrazně složitější. Kralupy

15 Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Nejlepší je podávat vodu mírně ochucenou citrónovou šťávou – 1,5 - 2 litry.  Při každé návštěvě klienta pobízet a sledovat vypité množství.  Při zvýšené okolní teplotě, nebo horečce je třeba vypít větší množství.  Pokud se situace se sníženým příjmem stravy a tekutin opakuje po několik dní je nutné na tuto skutečnost upozornit lékaře.  Lékař v tomto případě nedostatečný příjem jídla pokryje naordinováním tekuté výživy k popíjení, v dávce, kterou klient potřebuje. Kralupy

16 „Potravina pro zvláštní výživu - potravina pro zvláštní lékařské účely“ * * * * Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy

17 17 Identifikace příjmu stravy a tekutin Nastavení pravidel  Kdy a jak často se provádí  Systematické sledování každý den Formulář nedojídá-li klient tři po sobě jdoucí hlavní jídla  Kdo ho provádí   Kdo zavede Formulář všeobecná zdravotní sestra  Kam se zakládá Vyhodnocení formuláře do ošetřovatelské dokumentace Kralupy

18  Málo bílkovin,  málo tekutin,  nedostatek vitamínů, minerálních látek,  málo energie. K doplnění: Vyváženou skladbu živin x posílení dávky bílkovin. Vyváženou dávku minerálních látek a vitamínů. Ale ne formou mnoha „pilulek“. Typické stravování Kralupy

19  Měkká, pestrá a barevná strava.  Malé porce.  Kombinované malými svačinkami?  Doplnění přípravkem k popíjení! Konzumační forma Kralupy

20  Co k lékaři (na odběr krve).  Co na cesty k dětem, přátelům.  Co doma do rezervy pro případ potřeby.  Snadné na přepravu.  Bezpečné při manipulaci.  Opakovaně uzavíratelné.  Snadné na konzumaci (nedrobí se, nezašpiní, nezatíží umělý chrup). Časté potřeby k řešení Kralupy

21  Energetickou hodnotu.  Optimální množství jednotlivých živin.  Ochranné látky = vitamíny, minerální látky,…  Dostatečné množství tekutin.  Specifické složky (zinek, vápník, antioxidanty,..) ve vztahu k aktuálnímu problému či deficitu. CO je třeba zajistit Kralupy

22 Informace !!!!! ? Co se dozvíte o stravování pacienta? ? Co se dozvíte o vývoji jeho hmotnosti? ? Co se dozvíte o jeho stravování ve vazbě na léky? Kralupy

23 MUST (Malnutrition Universal Screening Tool = Univerzální nástroj pro odhalení podvýživy) Adaptováno dle BAPEN 2003, ISBN  určen zejména pro dospělé ambulantní nemocné,  hodnotí BMI, pokles hmotnosti a skutečnost, zda nemocný v posledních pěti dnech přijímal potraviny perorálně,  rozděluje osoby do 3 skupin:  s nízkým rizikem podvýživy – 0 bodů  se středním rizikem podvýživy – 1 bod  s vysokým rizikem podvýživy - >= 2 body Kralupy

24 Hodnocení BMI (Index hmoty těla) BMI kg/m2 Skóre > , <18,5 2 Kralupy

25 Hodnocení poklesu hmotnosti Neplánovaný pokles hmotnosti za posledních 3-6 měsíců v % Skóre < >10 2 Kralupy

26 Vliv akutního onemocnění Pokud je sledovaná osoba akutně nemocná a nebo pokud nebude jíst více než 5 dní Skóre 2 Kralupy

27 Zhodnocení stavu podvýživy  Skóre 0 – nízké riziko Opakujte screening v domácích podmínkách minimálně každý rok, zvláště u skupin starších 75 let  Skóre 1 – střední riziko Sledujte příjem potravy 3 dny Pokud se příjem potravy zlepšil nebo je adekvátní, pravděpodobnost vzniku komplikací spojených s podvýživou není vysoká Pokud je příjem potravy nízký, oznamte to ošetřujícímu lékaři Zopakujte screening minimálně 1x za 2-3 měsíce  Skóre 2 a více – vysoké riziko Oznamte skutečnost ošetřujícímu lékaři, který pomůže sám, nebo zajistí léčbu odborníkem zaměřením na klinickou výživu. Je bezpodmínečně nutné zvýšit celkový příjem výživy. Stav výživy je třeba monitorovat a výživový plán upravit v domácích podmínkách 1x měsíčně. Kralupy

28 Základní vybavení  Váha  Měřítko výšky  BMI kolečko  Formulář (papír a tužka)  Sledování vývoje v čase Kralupy

29 Kralupy Doporučené denní dávky energie a živin ? Výživa seniorů Doporučené denní dávky energie a živin ? pohlavíMuži Ženy věk r.75 - r r.75 - r. Energie kcal/kg/den Bílkoviny g/kg/den0,80,90,80,8-0,9 Tuky g/kg/den0,90,85 1 Sacharidy g/kg/den5,654,64,24,4 29

30 Kralupy Doporučené denní dávky energie a živin Výživa geriatrických nemocných Doporučené denní dávky energie a živin pohlavíMuži Ženy věk r.75 - r r.75 - r. Energie kcal/kg/den Bílkoviny g/kg/den1,0 (14%) 1,2 (14%)1,01,2 Tuky g/kg/den1,0 (31%)1,2 (32%)1,01 Sacharidy g/kg/den4 (56%)4,5 (54%)44 30

31 Kralupy Potřeba tekutin (ml) Hmotnost pacienta (kg) T 22°C místnost, bez zvýšené TT T 22°C místnost, při zvýš. TT 37°C T 22°C místnost při zvýš. TT 37°C a exudátu

32 Mýty  Starší člověk musí jíst méně, má málo pohybu.  K úhradě bílkovin stačí doplnit stravu mlékem.  Individualizace a nutriční plán nejsou nutné, stejně by jedl kávu s pečivem. Kralupy

33 Chyby  Pravidla zdravé výživy.  Redukční režimy.  Neznalost NH.  Neznalost skutečné konzumace.  Paušalizace pravidel.  Souvisle nesledujeme příjem stravy.  Neidentifikujeme nutriční stav.  Úpravy stravování při průjmu (inkontinence?). Kralupy  33

34 Co tedy uděláme? Jak můžeme snadno identifikovat ? 1.Z diagnózy a důvodu indikace HC? 2.Z informací od klienta? 3.Z informací od jeho blízkých? Kolik máme času ? Co máme reálně k dispozici ? Co můžeme požadovat od klienta ? Kralupy


Stáhnout ppt "Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy 28.5.20161. snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy 28.5.20162."

Podobné prezentace


Reklamy Google