Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Magdalena Dobromila Rettigová Ročník 2. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Prezentace (vyžádaná hladovými žáky) alespoň ve stručnosti představuje osudy, dílo a především recepty první dámy české kuchyně. Datum tvorby

2 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ © Dušan Kráčmar 2013

3 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ ÚVOD  představitelka období Národního obrození, autorka básní, divadelních her a krátkých próz  Žila v letech  proslula do dnešních dob především jako autorka Domácí kuchařky, podle mnohých jejích receptů vaří ženy (a muži!!!) dodnes, aniž o tom třebas ví… České národní obrození snaha o vytvoření novodobého plně emancipovaného českého národa v kontextu s rozvojem dalších evropských národů na konci 18. a v první polovině 19. století

4 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ ŽIVOTNÍ OSUDY  narodila se se ve Všeradicích poblíž Berouna (střední Čechy)  pocházela z úřednické rodiny, vychovávána byla v němčině a česky se naučila až po seznámení se svým budoucím manželem, českým obrozencem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem  díky němu se následně setkávala s předními představiteli našeho obrozeneckého hnutí – Jungmannem, Palackým, Šafaříkem a dalšími  ve své činnosti se zaměřovala především na výchovu mladých dívek – učila je hospodaření v domácnosti, vzdělávala je v literatuře atd.  svým způsobem života se stala propagátorkou biedermeieru - životního stylu propagujícího orientaci na rodinný život a maximální pohodlí v něm, dobré sousedské vztahy atd.  Zemřela v Litomyšli, kde s manželem poslední léta žila

5 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ ŽIVOTNÍ OSUDY v Litomyšli se letos v květnu už podruhé konaly Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové

6 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DÍLO  Z „mimoplotnových“ literárních aktivit M. D. Rettigové je třeba zmínit především pravidelné přispívání do časopisu Kwěty české - redigoval J. K. Tyl (časopis pod názvem Květy existuje dodnes) autorství několika drobných próz a dramatických hříček Chudobičky - milostné povídky a drobné dramatické hříčky Mařenčin košíček – povídky pro dívky s mravním ponaučením Bílá růže - žertovné dvouaktové drama

7 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DÍLO – DOMÁCÍ KUCHAŘKA  nejslavnějším dílem M. D. Rettigové je bezpochyby její Domácí kuchařka psaná beletristicky Základní myšlenkou je nejen naučit ženy chutně vařit, ale především (v duchu biedermeieru) naučit ženu aktivnímu přístupu k domácím pracím usilovala tak o povznesení domácího i společenského života u nás

8 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DOMÁCÍ KUCHAŘKA - ZÁKLADNÍ POUČENÍ Čistota, pořádek a dobré vyhovění každé i maličké věci v kuchyni jest základ celého umění kuchařského; pročež přáti jest, aby si nastávající kuchařky následujícího poučení bedlivě všimly. (…) Také jest dobře v každé větší domácnosti míti v zásobě kyselý rosol čís. 27. Když se chce spěšně kyselá omáčka připravit, naleje se na jistou část onoho rosolu trochu hovězí polívky, přidá se octa nebo vína, zapraží se to buď jíškou, nebo se to zakloktá žloutkama, přidá se trochu strouhané žemličky, aby to zhoustlo, a omáčka jest hotova. (…) Žádné z těchto poučení nesmí se pokládati za zbytečné, neboť nedopatřením a neopatrností hospodyně mnohá věc porušení béře aneb docela se zkazí a při větších zásobách ovšem i velmi značná škoda se způsobuje.

9 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DOMÁCÍ KUCHAŘKA – VYBRANÉ RECEPTY Polívka s jaternými knedlíčkami Usekej nebo ustrouhej půl libry telecích aneb hovězích jater, vyber z nich všecky žilky a mázdry, pak je dej na misku, na níž jsi byla dříve čtyři loty hovězího tuku utřela, dobře to zamíchej, přidej k tomu trochu majoránky, trochu na drobno usekané citronové kůry, dva stroužky se solí rozetřeného česneku, trošinku pepře, vraž do toho dvě celé vejce a dva žloutky, osol to patřičně, a přimíchej do toho strouhané žemličky tolik, aby to nebylo ani řídké ani příliš tuhé; potom z toho zavařuj lžičkou knedlíčky do dobré hovězí polívky a nech je asi deset minut povařit; pak vlej polívku do mísy na usekanou zelenou petruželku. POLÉVKOVÁ KLASIKA VYSVĚTLIVKY Libra – 0,512 g Lot – 16 g mázdra – masová blána

10 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DOMÁCÍ KUCHAŘKA – VYBRANÉ RECEPTY Přední čtvrtka kůzlete s citronovou omáčkou Rozkrájej ouhledně čtvrtku kůzlátka a dobře ho přemej; dej na kastrol dva loty másla, půl drobně rozkrájené cibule, na to vlož to maso, trochu ho posol, ne však mnoho (protože by pak, když přijde do omáčky hovězí polívka, která jest obyčejně slaná, bylo přesolené), a nech ho dusit, až je dost měkké, dej však pozor, aby nezčervenalo; potom dej maso na jiný čistý kastrol, do šťávy nalej hovězí polívky, dej k tomu bílou jíšku a nech to trochu povařit, pak to proceď skrze řídké sítko na maso, dej k tomu s půl citronu drobně rozkrájenou kůru, trochu tlučeného květu, a nech to ještě malinko povařit; nyní dej maso na mísu, do omáčky naceď citronové šťávy tolik, mnoho-li třeba, aby byla hezky přikyslá, vlej ji na maso a dej to na stůl. Chceš-li to míti kyselosladké, přidej k tomu půl lotu tlučeného cukru. Také se přední čtvrtky od kůzlat mohou zadělávat s karfiolem, s celerem a i jiným způsobem, jako kuřata nebo telecí maso, což však pro obšírnost zde uvésti nelze. Také se toto maso může vařit, není ale tak chutné jako dušené; proto radím, aby se raději vždy nechalo dusit — ten kousek másla a ta dohlídka nahradí se hojně chutí. NĚCO NEOBVYKLÉHO JAKO HLAVNÍ POKRM VYSVĚTLIVKY Lot – 16 g tlučený květ – anýzové koření tlučený cukr – moučkový cukr

11 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DOMÁCÍ KUCHAŘKA – VYBRANÉ RECEPTY Dort čokoládový Opař tři čtvrtě libry sladkých mandlí a ustrouhej je, pak utluč a prosej libru cukru, vraž do hrnku 15 žloutků, dej k nim ty mandle a 12 lotů strouhané čokolády, trochu vanilie, s jednoho citronu kůru, a je-li to tuze řídké, což se stává, když jsou vejce velké, tedy k tomu přidej lžíci tvrdé strouhané prosáté žemličky, a míchej to hodinu, pak vymaž formu, vylož ji papírem, vlej to do ní a nech to znenáhla péct; potom dort vyklop, a když vystydne, potři jej bílým ledem a okrášli ho jak chceš. A SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR… VYSVĚTLIVKY libra – 0,512 g

12 MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ ZDROJE Literatura pro 2. Ročník středních škol – Učebnice. 1. Vyd. Brno, Didaktis s. ISBN AUTOR NEUVEDEN. magdalena Dobromila Rettigová [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1.jpg AUTOR NEUVEDEN. Scanzen.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Gastroslavnosti.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kvtna-pocta-m-d-rettigov-a-prvod-kucha.html

13 DĚKUJI ZA POZORNOST. …odcházím si umíchat dvě vejce…


Stáhnout ppt "Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google