Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)"— Transkript prezentace:

1 PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)

2 PREZENTUJÍCÍ224.9.2016 Úkol hlavního hygienika Předpoklad úkolu hlavního hygienika ČR v ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii snížená pohybová aktivita změny ve způsobu dopravy

3 PREZENTUJÍCÍ324.9.2016 Hlavní téma  Děti tráví ve škole značnou část dne, konzumují zde alespoň dvě denní jídla – 91,6% dětí ve škole svačí, 73,4% obědvá ve škole teplé jídlo, 50% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly.  Školní stravování do značné míry ovlivňuje jejich stravovací návyky.  Na základě těchto znalostí je nutné vyvolat diskusi se všemi, kteří mohou nabídku školního stravování ovlivnit (s vedoucími školních jídelen, s řediteli škol, se zřizovateli škol).

4 PREZENTUJÍCÍ424.9.2016 Metodika Metodika a výsledky úkolu Šetření se zúčastnilo všech 14 hygienických stanic, bylo vyplněno 493 dotazníků na prvním a na druhém stupni základních škol Školy byly rozděleny do 100 žáků, do 300 žáků a 301 a více Dostupnost potravin, pokrmů nápojů – v nápojových automatech, v jídelních automatech, ve školních jídelnách, v programu Školní mléko Pitný režim v rámci pítka, vlastní nápoje, škola připravuje vlastní nápoje, zásobníky na vodu

5 PREZENTUJÍCÍ524.9.2016 Hygienická služba sledovala v jednotlivých školách dostupnost potravin, pokrmů a nápojů v nápojových automatech v jídelních automatech ve školních jídelnách v programu školní mléko Pitný režim na školách 6,5 %pítka, 4% zásobníky na pitnou vodu, 37% vlastní nápoje připravené školou. Výběr mezi slazeným a neslazeným nápojem pouze v 9% z celkově 493 sledovaných škol (44 škol) Automaty na školách - čokoláda 96%, káva 48%, sladký čaj 74%, instantní polévka 12%. Automat na chlazené nápoje 22% 147 kusů.

6 PREZENTUJÍCÍ624.9.2016 Provedeny výtahy z dotazníků školních jídelen, které sledovaly způsob zabezpečení stravování, četnost podání jednotlivých potravin, pokrmů, nápojů. Použity materiály MZd ČR, výtah ze zprávy MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D. Sběr dat :KHS ČR, odbory hygieny dětí a mladistvých

7 PREZENTUJÍCÍ

8

9

10

11 Školní jídelna Školní stravování je zabezpečeno v 73% školní jídelnou v 9% ve školní výdejně v 18% jiným poskytovatelem

12 PREZENTUJÍCÍ

13

14 Závěr Zapsala: O. Johanidesová, březen 2014 1424.9.2016


Stáhnout ppt "PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)"

Podobné prezentace


Reklamy Google