Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deset nejkrásnějších kaváren na světě podle klasifikace UCityGuides Káva se jako nápoj poprvé objevila v roce 1585 v Turecku a překročila jeho hranice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deset nejkrásnějších kaváren na světě podle klasifikace UCityGuides Káva se jako nápoj poprvé objevila v roce 1585 v Turecku a překročila jeho hranice."— Transkript prezentace:

1

2 Deset nejkrásnějších kaváren na světě podle klasifikace UCityGuides Káva se jako nápoj poprvé objevila v roce 1585 v Turecku a překročila jeho hranice v roce 1683 společně s invazí osmanských Turků do Vídně. Existuje ještě jiný historický odkaz, který říká, že káva se začala prodávat v Benátkách od roku 1638. Každopádně to bylo v 18. století, kdy se kavárny objevily v těchto městech a posléze se rozšířily po celé Evropě. Koncem 19. a začátkem 20. století se evropské kavárny staly oblíbeným místem intelektuálů a začalo období, v němž interiér těchto „hospůdek“ dostal charakter kulturního stánku, svou výzdobou připomínající palác.

3 Maďarsko - Budapešť Café New York

4 Luxusní budapešťský Palace Hotel New York, jehož součástí je kavárna New York Café, byl postaven v eklektickém slohu v letech 1891-1895.

5 Kavárna je umístěna v přízemí hotelu, jehož nynějším majitelem je mezinárodní skupina Boscolo.

6 Kavárna si podržela své již slavné jméno – Café New York – a je málem povinným místem setkání ve městě, žijící legendou, jež na začátku 20. století přitahovala kulturní elitu Budína a Pešti. Jeho exteriér zdobí bronzové sochy, zatímco interiér zaujme monumentálním prostorem, freskami a lustry. Stoly a sedací soupravy moderních tvarů tvoří všemu znamenitý kontrast.

7 Toto místo, jež bylo posvátné pro umělce počátku 20. století, se pyšní úžasným interiérem, jehož zlacené prvky, okrasná svítidla a stropní malby se mísí s moderním nábytkem.

8 Itálie – Benátky Café Florian

9 Kavárna Caffè Florian je na výhodném místě pod arkádami na náměstí sv. Marka, kde nejenže můžete vnímat benátské tradice, ale zažít i pocit, že jste na místě setkávání několika světů.

10 Velké Benátky lze spatřit pouze v palácích a muzeích, avšak v jeho historických kavárnách máte pocit, že stále vyzařují elegantní fluidum 18. století, zejména v té nejpůsobivější ze všech - Café Florian, jež láká návštěvníky nádherou fresek a zrcadlovým interiérem.

11 K nejslavnějším hostům patřili Goldoni, Casanova, Dickens, Proust, Byron a Goethe (ten byl nepochybně přitahován tím, že Caffè Florian byla jako jediná kavárna otevřená i ženám).

12 Jedinečným zážitkem je servírování vlastní značky kávy na obrovských stříbrných tácech včetně karafy na vodu a luxusního značkového porcelánu Florian Caffè.

13 Rakousko – Vídeň Café Central

14 Café Central sídlí v historickém paláci a stejně jako jiné historické kavárny ve Vídni ji navštěvuje velké množství turistů. Přesto zůstává ve svém okolí jistou zajímavostí: v odpoledních hodinách nabízí živou klasickou hudbu.

15 V Café Central najdete mramorové sloupy, velké lustry a klenuté stropy, které od přelomu 19. století vítaly - nejen vídeňské - intelektuály.

16 V současné době kavárna stále častěji přitahuje filosofy, spisovatele a intelektuály. Říká se dokonce, že tu kdysi Lev Trockij plánoval ruskou revoluci.

17 Česko – Praha Café Imperial

18 Praha - pokračování

19 Kavárna Café Imperial z roku 1914 je součástí pražského pětihvězdičkového secesního hotelu ve stylu Art Deco. Nachází se v centru Prahy a patří ke chráněným památkám UNESCO.

20 Mnoho známých pražských kaváren po druhé světové válce zmizelo, zatímco jiné přežily a byly obnoveny ke své dřívější slávě tak jako Café Imperial.

21 V Café Imperial mají precizně zpracované židle ze světlého mahagonu, jejichž sedadla jsou čalouněna světle žlutou kůží, a číšníci tu běhají po sále ve vždy sněhobílých košilích.

22 Pražská kavárna Café Imperial je známa jako „perla secese“ a je stále nejlepším příkladem tohoto slohu. Její mozaika ze zdobených dlaždic je jednou z nejkrásnějších scenérií na světě pro snídani, odpolední kávu nebo speciality české národní kuchyně.

23 Tento panel s dlaždicemi je umístěn na spodním z umělecky vyřezávaného dřeva. Kohoutky v koupelně byly odlity v podobě křídel letící labutě a ramínko má formu otevřeného ptačího zobáku. Rekonstrukce objektu jej nejen postavila na vyšší úroveň, ale zachovala i jeho nezapomenutelnou atmosféru a aureolu minulosti; takových míst, jako je hotel Imperial, není v Praze mnoho.

24 Francie - Paříž Café de La Paix

25 Kavárna Café de La Paix se nachází na Operním náměstí, na rohu Boulevard des Capucines. Byla navržena architektem Charlesem Garnierem, jenž je rovněž autorem pařížské Opery.

26 Nachází se v přízemí luxusní Haussmannovy budovy, kde je nyní hotel InterContinental. Byla vybudována v roce 1862 v čistém slohu Napoleona III.

27 Mezi známými návštěvníky Café de La Paix koncem 19. století byli, mimo jiné, Petr Iljič Čajkovskij, Jules Massenet, Émile Zola a Guy de Maupassant.

28 V období známém jako Belle Époque (první desetiletí 20. století) byli mezi návštěvníky Café de la Paix Sergej Ďagilev a princ z Walesu, budoucí král Velké Británie, Edward VII.

29 Portugalsko – Porto Café Majestic

30 Ve druhém největším portugalském městě se nachází jedna z nejpůsobivějších kaváren na světě – Café Majestic. Při otevření v roce 1921 nesla název „Elite“ a okamžitě ji začali vyhledávat vznešené a významné osobnosti té doby.

31 Od fasády po interiér nabízí nádherné prostředí pro kulturní akce a představuje víc než jen turistickou atrakci.

32 V secesním stylu symetrie kovových lustrů a zkosených dřevěných rámů velkých zrcadel, které obdařily stěny lstivou optickou hrou amplitudy, se skví celá bývalá nádhera kavárny, vyzývající k oživení fascinující Belle Époque.

33 Kavárna Colombo Brazílie – Rio de Janeiro

34 Kavárna Confeitaria Colombo, založená v roce 1894, si dodnes zachovala originální vzhled secese roku 1913. Má čtyři patra se třemi prostornými salonky. Zdobí je osm belgických zkosených zrcadel o rozměrech 3 x 6 m a váze 1 ½ tuny každé; všechny jsou v rámech z růžového dřeva.

35 Balkóny jsou z italského mramoru a nábytek všech prostor je výjimečný. V pěti příbornících je čínský porcelán raného 20. století a zlatem zdobené křišťálové poháry.

36 Na stropě posledního patra je barevná skleněná mozaika, která zalévá kavárnu denním světlem. Mezi význačnými návštěvníky kavárny byli belgický král Albert (v roce 1920) a anglická královna Alžběta (v roce 1968). Vedle Olava Bilaca zde byli pravidelnými hosty Jose do Patrocinio, Oscar Lopez, Luis Murat, Placido Jr., Pedro Rabelo, Manoel Carlos, Father Severiano a Lima Barreto. Z plejády brazilských presidentů kavárnu navštívili Getulio Vargas a Juscelino Kubitschek.

37 Itálie – Neapol Café Gambrinus

38 Kavárna Café Gambrinus, založená v roce 1860, se brzy stala na základě královského výnosu „dodavatelem královského domu“.

39 Gambrinus je pověstný nejen tím, že je nejstarší kavárnou ve městě, ale i proto, že od svého otevření v polovině 19. století její nádherné interiéry lákaly k návštěvě členy královské rodiny, různé význačné osobnosti a umělce. Během své historie si získal věrné návštěvníky z domova i celého světa. Například Gabriele D'Annunzio napsal u kavárenského stolku báseň „Vucchella“ (později zhudebněnou F.P. Tostim a nazpívanou Carusem v roce 1919). Dále Benedetto Croce, Matilde Serao, Eduardo Scarpetta, Totò, De Filippo, Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Guy de Maupassant, Jean Paul Sartre. Ti všichni svou přítomnost zvěčnili básní, věnováním či fotografií.

40 Výzdoba interiéru kavárny Gambrinus byla svěřena nejlepším malířům neapolské školy a my můžeme ještě dnes obdivovat jejich fresky a květinové vlysy, které předvídají nástup secese.

41 Argentina – Buenos Aires – Palermo Park Café Tortoni

42 Café Tortoni bylo otevřeno v roce 1858 a na současnou adresu bylo přestěhováno až v roce 1880; původní vchod byl na bulváru Rivadavia, ale od roku 1898 je hlavní vchod z bulváru May.

43 Tortoni byla povinná reference pro každého v argentinské kultuře 20. století. Jorge Luis Borges a Carlos Gardel – velká jména, která dala světu Argentina – byli stálými hosty. Říkalo se, že Borges a jeho společníci byli chudí a utráceli málo, ale domovu zajistili proslulost.

44 Alfonsina Storni, Arthur Rubinstein, José Ortega – to jsou některé osobnosti spojené se slávou Café Tortoni. Dnes, kromě pozoruhodné knihovny, kavárna nabízí místo ke čtení i malování, můžete zde poslouchat hudbu, zatancovat si, poobědvat nebo povečeřet, shlédnout show, pobesedovat s přáteli, zahrát si kulečník, poslechnout si poezii…

45 Itálie – Řím Caff è Greco

46 Na jedné z nejznámějších a nejluxusnějších ulic Říma – Via dei Condotti – je už 250 let kavárna Caffè Greco, která podávala kávu mnohým evropským historickým postavám a svou tradiční výraznou atmosférou zůstala útočištěm i pro dnešní intelektuály a politiky.

47 Pod dekorací zrcadly, romantickými obrazy, zlata, dřeva, mramoru a dobovým nábytkem, jež dodává jedinečný šarm každé z malých místností, tvořících interiér kavárny, sedávali stálí hosté Caffè Greco Stendhal, Goethe, Byron, Liszt, Keats, Ibsen, Hans Christian Andersen aj.

48 Arrivederci Roma...

49 Obrázky: internet Hudbu z operety Johanna Strausse „Netopýr“ hraje Vídeňský filharmonický orchestr řízený Seiji Ozawou Výtvarná práce: Delza Dias Ferreira E-mail: delzadfer@gmail.com www.culturesandart.com São Paulo, září 2011 delzadfer@gmail.com www.culturesandart.com Český překlad: www.adastra.estranky.cz/www.adastra.estranky.cz/ Editace: adastra a jkk www.jkk.estranky.czwww.jkk.estranky.cz Praha, prosinec 2011


Stáhnout ppt "Deset nejkrásnějších kaváren na světě podle klasifikace UCityGuides Káva se jako nápoj poprvé objevila v roce 1585 v Turecku a překročila jeho hranice."

Podobné prezentace


Reklamy Google