Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ

2 V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno V druhé části se budeme zabývat šířením hudby a filmů

3 Počítačové pirátství - SOFTWARE Při koupi softwaru zákazník nekupujete "balení" produktu se softwarem, který se stává vaším vlastnictvím podobně jako při koupi ledničky nebo hifi soupravy. Předmětem koupě je právo užívat software.

4 Druhy softwaru dle vlastnictví Komerční software – je nutné jej zakoupit, jinak je jeho instalace na počítač nelegální. Jsou zakázány jakékoli úpravy či kopírování OEM software – varianta komerčního programu, který se smí prodávat pouze s novým počítačem. Tyto programy jsou cenově levnější a motivují uživatele nových počítačů zakoupit legální software.

5 Druhy softwaru dle vlastnictví Shareware – programy které jsou zdarma, ale jsou nějak omezeny (časově,funkčně).Opět jsou zakázány jakékoli úpravy (např. prodloužení zkušební doby) patří sem programy typu Trial, Demo a Adware. – Trial – zkušební verze programu, plně funkční, avšak pouze po určitou dobu (například 30 dní), nebo po určitý počet spuštění. – Demo – programy zdarma, které mají zablokované některé funkce, nejsou tedy plně funkční. – Adware – je program zdarma, funkčně a časově neomezený, který se na sebe snaží vydělat tím, že zobrazuje různé reklamy a láká uživatele něco si koupit. Zabránění zobrazování těchto reklam je v rozporu s licencí.

6 Druhy softwaru dle vlastnictví Freeware – program, který můžeme používat zdarma, při dodržení podmínek uvedených ve smlouvě. Vetšinou není povoleno je upravovat. “Open source“– označují licence programů, které je možné zdarma používat, upravovat i šířit, bez ohledu na domácího či firemního uživatele. Nikdo ovšem nesmí tyto programy prodávat, ani programy z nich vytvořené! Public domain – autor už netrvá na dodržování svých autorských práv a povoluje veřejnosti s programem volně nakládat. Většinou se tak děje proto, že program je již zastaralý a nevyvíjený.

7 PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ SOFWARU Nejtvrdší jsou podmínky pro používání „komerčních programů“. Autorský zákon povoluje pořídit si z takových programů pouze jednu legální kopii. Za legální kopii se ovšem považuje i instalace programu na počítači!! To znamená, že si člověk může zakoupený komerční program pouze nainstalovat, ale nesmí již vytvořit kopii programu přepálením na další CD či DVD! Nelegální jsou rovněž tzv. programové cracky. Crack je program, který se snaží zprovoznit či upravit program tak, aby došlo k odblokování zablokovaného programu (u TRIALu), plnému zprovoznění omezených funkcí programu, nebo se snaží například obejít ochranu proti zkopírování CD a DVD.

8 POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ – HUDBA A FILMY U kopírování filmů a hudby je situace trochu jiná. Je legální pořizovat si záznamy a kopie filmů a hudby, ale pouze pro svou vlastní domácí potřebu! Tyto kopie se ovšem nesmí dále půjčovat, prodávat, vytvářet z nich další kopie, nabízet je ke stažení na internetu, promítat je (ani veřejně ani doma) a jinak je šířit. Nelegální je například také natáčení filmu během jeho promítání v kině.

9 CENY FILMŮ Srovnání cen vlastní výroby filmu oproti zakoupení -Zakoupení oficiálního filmu -Odlehčená verze v papírovém obalu – 50Kč -Originální DVD – 200Kč -Vlastní výroba -Krabička 5Kč, Potisk obalu a DVD 25Kč, DVD 10Kč -Celková cena 40Kč + stahování a pálení -Podobné náklady jsou i na výrobu hudebního nosiče CD. Na rozdíl od originálu CD nebo DVD vlastní výroby bude mít nižší kvalitu.

10 Závěr Na závěr pro vás máme asi nejznámější protipirátské video. http://www.youtube.com/watch?v=2QRYdlByEjo Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno."

Podobné prezentace


Reklamy Google