Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký,Královéhradecký a Pardubický kraj územní jednotka- Severovýchod Liberecký kraj- jedná se převážně o horský kraj, proto zde žije jen přes 430.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký,Královéhradecký a Pardubický kraj územní jednotka- Severovýchod Liberecký kraj- jedná se převážně o horský kraj, proto zde žije jen přes 430."— Transkript prezentace:

1 Liberecký,Královéhradecký a Pardubický kraj územní jednotka- Severovýchod Liberecký kraj- jedná se převážně o horský kraj, proto zde žije jen přes 430 tis. obyvatel- druhý nejmenší v celé ČR, je tvořen 4 okresy-Česká Lípa Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily. Důležitá jsou jen bohatá naleziště sklářských písků a zásoby radioaktivních rud/ již se netěží/. Centrum je město Liberec s Ještědem a známou ZOO. Z průmyslu je vedle sklářského důležitý také textilní a strojírenský.

2

3

4 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Jizerská 50 Ještěd Pánská skála Máchovo jezero Harrachov Libverda ZOO Liberec CHKO Český ráj Jablonex Euroregion NISA

5 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech - řešení: Jizerská 50 – vytrvalostní závod na lyžích a kolech Ještěd – hora, hotel a televizní vysílač (Karel Hubáček, postaven v 60. letech 20. století) Pánská skála - kamenné varhany vzniklé sloupcovitou odlučností čediče při tuhnutí magmatu Máchovo jezero - největší rybník v Libereckém kraji a osmý největší v České republice Harrachov – nejznámější středisko Krkonoš, skokanský můstek Libverda – lázně (léčba nervové a cévní problémy, psychické problémy) ZOO Liberec – nejstarší ZOO v ČR, chov bílých tygrů CHKO Český ráj – pískovcové skalní města, nejstarší CHKO u nás Jablonex – jablonecká bižuterie (výrobky ze skla) Euroregion NISA – nejstarší euroregion v ČR (ČR, NSR, Polsko)

6 Závěrečné shrnutí Liberecký kraj patří rozlohou i počtem obyvatel mezi nejmenší kraje ČR. K nejvýznamnějším odvětvím patří textilní a sklářský průmysl. Velký význam má cestovní ruch (NP -Krkonoše, CHKO - Jizerské a Lužické hory, Český ráj, Kokořínsko, střediska – Bedřichov, Harrachov, Ještěd, Doksy atd.) Liberec je významným severočeským střediskem, tvoří konurbaci s Jabloncem nad Nisou.

7 Královéhradecký kraj z nerostného bohatství jsou důležité jen přírodní materiály – písky, štěrky, stavební kámen. Centrem je město Hradec Králové. V kraji žije přes 560 tisíc obyvatel v 5 okresech- Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Jičín, Náchod, Hradec Králové. Mimo horských oblastí má dobré podmínky pro zemědělství, velkou dominantou je tok Labe a jeho přítoků. Převládá potravinářský, strojírenský, textilní a dřevozpracující průmysl.

8 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Babiččino údolí Kuks Jaroměř (Josefov) Safari Dvůr Králové Jirásků Hronov František Vladislav Hek Broumovské stěny

9 Doplň chybějící informace do mapy

10 Doplň chybějící informace do mapy - řešení 1 – Krkonoše 2 – Orlické hory 3 – Sněžka 4 – Velká Deštná 5 – Rozkoš 6 – Jaroměř 7- Dvůr Králové n. L. 8 – Broumov 9 – Adršpach 10 – Kuks 11 – Trutnov 12 - Jičín Labe Úpa Metuje Cidlina Divoká Orlice Tichá Orlice

11 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech - řešení: Babiččino údolí – je svázané s dílem "Babička" od Boženy Němcové (Ratibořický zámek, Panský hostinec, pomník babičky, Staré bělidlo, Viktorčin splav atd.) Kuks – památková rezervace se sochami Matyáše Brauna Jaroměř (Josefov) - Pevnost Josefov byla postavena v letech 1780 až 1787 z podnětu císaře Josefa II. Měla sloužit k ochraně zemských hranic proti výbojnému Prusku. Safari Dvůr Králové - ZOO ve Dvoře Králové se specializuje na africkou zvířenu. Jirásků Hronov - festival amatérského divadla. František Vladislav Hek - rodák z Dobrušky, český vlastenec, národní buditel, spisovatel, publicista a skladatel. Spisovatel Alois Jirásek použil jeho autobiografii jako předobraz hlavního hrdiny svého románu F. L. Věk Broumovské stěny – součást CHKO Broumovsko (pískovcové skály)

12 Závěrečné shrnutí Hustota osídlení se různí podle nadmořské výšky. Malé obce a města tvoří hlavní zástavbu kraje. Průmyslově-zemědělská oblast (strojírenství, textilní, gumárenský atd.). Významná oblast cestovního ruchu (Krkonoše, pískovcová skalní města, památky).

13 Pardubický kraj- svojí polohou tvoří přechod na Moravu. Opět kraj, který má vedle hor také dobré podmínky pro zemědělství. Žije zde asi 510 tisíc obyvatel ve 4 okresech- Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy. Centrem jsou Pardubice se slavnou Velkou pardubickou, Zlatou přilbou a vyhlášeným perníkem. Z průmyslu dále vyniká strojírenský, chemický, potravinářský a textilní.

14 Doplň chybějící informace do mapy

15 Mapa - řešení 1- Železné hory5 – Chrudim9 – Lázně Bohdaneč 2- Kralický Sněžník6 – v.n. Seč10 - Hlinsko 3- Svitavy7 – Česká Třebová 4- Litomyšl8 – Ústí n. Orlicí Svitava Svratka Chrudimka Labe Divoká Orlice Tichá Orlice

16 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Veselý Kopec Kunětická hora Opatovický kanál Kralický Sněžník Litomyšl Jan Perner Podívej se na NEJ Pardubického kraje.

17 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Veselý Kopec - ukázka lidového stavitelství z oblasti českomoravského pomezí a Železných hor. Kunětická hora - v rovinaté krajině 7 km od Pardubic vystupuje tato třetihorní vyvřelina 82 m nad okolní terén a tvoří charakteristickou dominantu východočeského Polabí s hradem na jeho vrcholu. Opatovický kanál - významné středověké vodní dílo, které bylo vybudováno v letech 1498 až 1521. Čerpal vodu z Labe a sloužil k napájení rozsáhlé rybniční sítě, kterou založil majitel pardubického panství pan Vilém z Pernštejna. Kralický Sněžník - je nejvyšší vrchol (1424 m) stejnojmenného třetího nejvyššího pohoří v České republice, nacházejícího se na státní hranici s Polskem. Pramen řeky Moravy. Litomyšl – památka UNESCO, rodiště Bedřicha Smetany. Jan Perner - český vlastenec, projektant a stavitel železničních tratí (19. století). Podívej se na NEJ Pardubického kraje.

18 Závěrečné shrnutí Od Kralického Sněžníku (hlavní evropské rozvodí) se území Pardubického kraje svažuje do pahorkatin a Polabí. Polabí je jedna z nejdůležitějších zemědělských oblastí ČR. Průmysl převládá na Pardubicku (chemický).


Stáhnout ppt "Liberecký,Královéhradecký a Pardubický kraj územní jednotka- Severovýchod Liberecký kraj- jedná se převážně o horský kraj, proto zde žije jen přes 430."

Podobné prezentace


Reklamy Google