Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví."— Transkript prezentace:

1 Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví

2 Alkohol V ČR  spotřeba alkoholu na osobu v ČR (včetně novorozenců) za rok 2010 je 9,8l čistého alkoholu V roce 2010 bylo léčených osob pro poruchy vyvolané alkoholem:  24 182 osob v ambulantní péči  10 003 osob hospitalizovaných  3 558 detoxifikovaných osob od alkoholu

3 Alkohol v ČR  alkoholové intoxikace, které si vyžádají hospitalizaci tvoří 85% z celkového počtu otrav u adolescentů  75% školáků uvedlo konzumaci alkoholu v posledních 30 dnech (ESPAD)  V roce 2010 spácháno celkem 117,7 tis. trestných činů z toho 19, 6 tis. (16,6%) pod vlivem návykové látky, z nich 17,3 tis. (14,7%) pod vlivem alkoholu

4 Alkohol v ČR Dopady: zdravotní stav populace finanční náklady na léčbu (zdravotní pojištění – zvýšená konzumace zdravotních služeb) sociální (rozpad rodiny, nízká produktivita až ztráta zaměstnání, zanedbání péče o dítě apod.) kriminalita (přestupky a trestné činy pod vlivem alkoholu) úrazy (dopravní nehody, úrazy pod vlivem alkoholu, úmrtí)

5 Alkohol v ČR Společenské náklady užívání alkoholu byly v roce 2007 16,7 miliard Kč  poměr mezi nepřímými náklady a přímými náklady je 1:1,2 – přímé náklady převažují  přímé zdravotní náklady ze zdravotního pojištění související s alkoholem 2,6 mld. Kč  náklady na vymáhání práva v souvislosti s užíváním alkoholu(Policie ČR, státní zastupitelství, soudy, vězeňská služba...)  Nepřímé náklady (ušlá produktivita osob v produktivním věku, úmrtí...)

6 Alkohol v ČR Alkohol celospolečensky tolerovaná návyková látka s vysokou dostupností a významně negativními dopady V rámci přípravy nového zákona, kterým se nahradí zákon č. 379/2005Sb., o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami ve znění pozdějších předpisů, MZ reaguje na vysokou spotřebou a dostupnost alkoholických nápojů, a to:  snížením dostupnosti alkoholických nápojů  zavedením nových povinností pro provozovatele stravovacích služeb a provozovatele míst určených k prodeji alkoholických nápojů

7 Alkohol v ČR Současná právní úprava – alkoholické nápoje lze prodávat : 1) ve specializovaných prodejnách alkoholických nápojů, 2) ve specializovaných odděleních velkoplošných prodejen, 3) v prodejnách potravin, 4) v zařízeních společného stravování, 4) v rámci příležitostného prodeje rozlévaných alkoholických nápojů při slavnostech, tradičních akcích, výročních trzích apod., 5) v prodejních automatech pokud je vyloučen prodej osobám mladším 18 let, 6) zásilkovým prodejem pokud je možné ověřit věk kupujícího, 7) v ubytovacích zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let, 8) v kulturních zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let.

8 Alkohol v ČR Navrhovaná právní úprava – alkoholické nápoje lze prodávat:  ve specializovaných prodejnách alkoholických nápojů  ve specializovaných odděleních velkoplošných prodejen,  v prodejnách potravin jako doplňkový sortiment  ve stáncích s občerstvením jako doplňkový sortiment,  v provozovnách stravovacích služeb,  v ubytovacích zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let,  v kulturních zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let,  prostřednictvím internetu, pokud lze vyloučit prodej osobám mladším 18 let, 9) v rámci příležitostného prodeje alkoholických nápojů při slavnostech, tradičních akcích, výročních trzích apod. (prodej lihovin podléhá oznamovací povinnosti),

9 Alkohol v ČR Navrhují se opatření - povinnosti pro provozovatele, která by měla podpořit omezení dostupnosti alkoholu u dětí a mládeže v místech prodeje alkoholických nápojů:  provozovatel bude na místech prodeje alkoholických nápojů povinen zajistit, aby na těchto místech nedocházelo k požívání alkoholických nápojů osobou mladší 18 let. 2) provozovatel provozovny stravovacích služeb, ve které dochází na základě hostinské činnosti k prodeji alkoholických nápojů, bude povinen zajistit, aby se v této provozovně nezdržovala osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu.

10 Alkohol v ČR Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google