Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot 1.11.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot 1.11.2012."— Transkript prezentace:

1 Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot 1.11.2012

2 Záznamová média. Paměti VnitřníVnější

3 Vnitřní záznamová média. Jedná se o paměti uvnitř počítače či jiného zařízení. Bývají realizovány nejčastěji těmito dvěma fyzikálními principy:  zmagnetováním magnetického média,  zápisem do polovodičového čipu.

4 Vnitřní záznamová média, patří sem zejména: Harddisk. SSD disk. BIOS - paměť ROM. Operační paměť - RAM.

5 Vnitřní záznamová média. Rozdělení z hlediska udržení informace. Paměti TrvaléDočasné

6 Trvalé paměti. Výhody Data jsou v paměti zachována i po vypnutí zařízení. Zařízení je energeticky nezávislé. Mívá větší kapacitu. Patří sem např.:  Pevný disk - Harddisk.  SSD disk.  Paměť ROM - BIOS. Nevýhody Delší přístupový čas k datům.

7 Dočasné paměti. Výhody Krátká přístupová doba k datům. Nevýhody Data jsou v paměti uložena pouze do vypnutí zařízení. Mívají menší kapacitu.

8 Nejčastěji používané trvalé paměti. Harddisk – pevný disk. Výhody Dnešní disky mají velkou kapacitu (až 2 TB). Výhodný poměr cena/kapacita. Dobrá stálost dat. Nevýhody Delší přístupový čas k datům. Hluk rotujících částic. Zahřívání. Náchylnost na nárazy.

9 Nejčastěji používané trvalé paměti. Harddisk – pevný disk.

10 Nejčastěji používané trvalé paměti. Jsou to nejnovější pevné disky. Používají se hlavně v přenosných zařízeních:  notebook,  tablet. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. SSD (Solid-state drive) disky.

11 Nejčastěji používané trvalé paměti. SSD (Solid-state drive) disky. Výhody Krátký přístupový čas k datům. Žádný hluk rotujících částic. Menší rozměry. Nevadí jim nárazy. Nevýhody Dnešní disky mají menší kapacitu. Vysoká cena za jednotku kapacity. Počet přepsání dat je omezen.

12 Nejčastěji používané trvalé paměti. Používají se hlavně v přenosných zařízeních:  smartphon,  tablet. Používají se k rozšíření paměti. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. Paměťové karty.

13 Nejčastěji používané trvalé paměti. Paměťové karty. Výhody Krátký přístupový čas k datům. Tiché, malé. Nevadí jim nárazy. Snadno vyměnitelné. + cena/kapacita Nevýhody Počet přepsání dat je omezen. Někdy bývá problém s kontakty ve čtecí štěrbině.

14 Nejčastěji používané trvalé paměti. Speciální typ paměti. Je určena pouze ke čtení R ead O nly M emory. Počítač z ní čte informace o hardwaru ještě před načtením operačního systému. Jedná se o záznam vypálený do polovodičového čipu. BIOS - paměť ROM.

15 Nejčastěji používané dočasné paměti. Jsou realizovány polovodičovými čipy. Počítač je využívá k dočasnému ukládání dat, která často používá. Jsou velmi rychlé. RAM – R andom A ccess M emory, paměť s přímým přístupem. Operační paměť – RAM.

16 Nejčastěji používané dočasné paměti. Operační paměť - RAM.

17 Nejčastěji používané dočasné paměti. Operační paměť – RAM. Výhody Velmi krátký přístupový čas k datům. Tiché. Nevýhody Po vypnutí zařízení se data vymažou. Vyšší cena.

18 Zdroje: V prezentaci použity vlastní fotografie autora. Informace pocházejí z přednášek, odborných časopisů a vlastních zkušeností autora.

19 Děkuji za pozornost. © Mgr. Petr Loskot

20 Konec


Stáhnout ppt "Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot 1.11.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google