Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního."— Transkript prezentace:

1 Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Zdroje vůdcovské autority Racionální autorita - reprezentant norem a zákonů. Racionální autorita - reprezentant norem a zákonů. Tradiční autorita - důležitost tradice a návaznosti. Tradiční autorita - důležitost tradice a návaznosti. Charizmatická autorita - vyplývající z povahy vůdce. Charizmatická autorita - vyplývající z povahy vůdce. Autorita vyplývající z postavení - pracovní funkce, hodnosti. Autorita vyplývající z postavení - pracovní funkce, hodnosti. Autorita vyplývající ze znalostí. Autorita vyplývající ze znalostí.

3 Formy společenské moci Moc odměňovat - různé druhy odměn. Moc odměňovat - různé druhy odměn. Donucovací moc - různé druhy trestů. Donucovací moc - různé druhy trestů. Referenční moc - snaha ostatních členů se ztotožňovat. Referenční moc - snaha ostatních členů se ztotožňovat. Expertní moc - vyplývající z vyšších znalostí. Expertní moc - vyplývající z vyšších znalostí. Legitimní moc - moc vyplývající z pozice či jiných sociálních norem. Legitimní moc - moc vyplývající z pozice či jiných sociálních norem. Informační moc - vlastnictví nebo znalost určitých informací. Informační moc - vlastnictví nebo znalost určitých informací.

4 Teorie vůdcovství Existence více než stovky různých teorií vůdcovství. Existence více než stovky různých teorií vůdcovství. Vůdcovství bývá vztahováno k úkolům a vztahům mezi osobami v určitých podmínkách. Vůdcovství bývá vztahováno k úkolům a vztahům mezi osobami v určitých podmínkách. Vůdcovství by mělo být posuzováno i historicky ve vztahu k názorům a hodnotám. Vůdcovství by mělo být posuzováno i historicky ve vztahu k názorům a hodnotám. Mnoho teorií je vázáno na průmyslovou organizaci. Mnoho teorií je vázáno na průmyslovou organizaci.

5 Dřívější teorie vůdcovství Teorie rysů a velkých mužů - vůdcem se člověk rodí, určití lidé jsou vyvoleni být vůdci. Teorie rysů a velkých mužů - vůdcem se člověk rodí, určití lidé jsou vyvoleni být vůdci. Charismatické a hrdinské teorie vůdcovství. Charismatické a hrdinské teorie vůdcovství. Teorie vůdcovských stylů - autoritativní, demokratický, ležérní. Teorie vůdcovských stylů - autoritativní, demokratický, ležérní. Situační teorie říká, že vůdce je výsledkem sociálních, kulturních a ekonomických podmínek. Situační teorie říká, že vůdce je výsledkem sociálních, kulturních a ekonomických podmínek. Kontingenční teorie se vztahuje ke stylu vedení a k reakci skupiny. Kontingenční teorie se vztahuje ke stylu vedení a k reakci skupiny.

6 Současné přístupy k vůdcovství Z mnoha současných teorií zmiňujeme tři zajímavé přístupy, které mohou pomoci porozumět vůdcovství. Z mnoha současných teorií zmiňujeme tři zajímavé přístupy, které mohou pomoci porozumět vůdcovství. Feministická teorie - pozornost se věnuje procesu i konečnému výsledku, všichni lidé se mohou stát vůdci. Feministická teorie - pozornost se věnuje procesu i konečnému výsledku, všichni lidé se mohou stát vůdci. Autentická teorie - vůdcovství je odvaha vyžadovat autentické aktivity pro sebe a ostatní - respekt k ostatním, svoboda ve výběru a účasti v sociální komunikaci, spravedlnost ve vztahu k postavení členů skupiny, účastenství, láska k ostatním lidem a odpovědnost k sobě a vlastním činům. Autentická teorie - vůdcovství je odvaha vyžadovat autentické aktivity pro sebe a ostatní - respekt k ostatním, svoboda ve výběru a účasti v sociální komunikaci, spravedlnost ve vztahu k postavení členů skupiny, účastenství, láska k ostatním lidem a odpovědnost k sobě a vlastním činům. Teorie služebnictví - vůdce poskytuje služby ostatním lidem, rozumí potřebám lidí. Teorie služebnictví - vůdce poskytuje služby ostatním lidem, rozumí potřebám lidí.

7 Vůdcovské styly Direktivní - určování rolí, jednosměrná komunikace. Direktivní - určování rolí, jednosměrná komunikace. Koučování - poslouchání názorů ostatních, vysoce direktivní i podpůrné chování. Koučování - poslouchání názorů ostatních, vysoce direktivní i podpůrné chování. Podpůrné chování - málo direktivní, naslouchání. Podpůrné chování - málo direktivní, naslouchání. Delegování - diskutování o problému, hledání souhlasu, rozhodování na vlastní úrovni. Delegování - diskutování o problému, hledání souhlasu, rozhodování na vlastní úrovni.

8 Vlastnosti úspěšného vůdce skupiny Skupina ho vnímá jako svou součást. Skupina ho vnímá jako svou součást. Má vlastnosti a názory, které má skupina jako celek. Má vlastnosti a názory, které má skupina jako celek. Je model pro členy skupiny. Je model pro členy skupiny. Je vnímán jako někdo, kdo pomáhá dosáhnout cílů skupiny. Je vnímán jako někdo, kdo pomáhá dosáhnout cílů skupiny. Pozitivně reprezentuje skupinu navenek. Pozitivně reprezentuje skupinu navenek.

9 Model tří kruhů Potřeby úkolu. Potřeby úkolu. Potřeby zachování skupiny. Potřeby zachování skupiny. Individuální potřeby - možno vycházet z hierarchie potřeb dle A. Maslowa. Individuální potřeby - možno vycházet z hierarchie potřeb dle A. Maslowa.

10 Klíčové kompetence vůdců v přírodě Znalosti problému. Znalosti problému. Sebeuvědomění a profesionální přístup. Sebeuvědomění a profesionální přístup. Přijímání rozhodnutí a úsudek. Přijímání rozhodnutí a úsudek. Vyučování a reflexe. Vyučování a reflexe. Vztah k prostředí. Vztah k prostředí. Řízení programu. Řízení programu. Bezpečnost. Bezpečnost. Technické schopnosti. Technické schopnosti.

11 Profesionalizace Hlavní rysy profese. Hlavní rysy profese. Místa a organizace využívající vůdce v přírodě. Místa a organizace využívající vůdce v přírodě. Profesionální asociace. Profesionální asociace. Popis profesionální praxe. Popis profesionální praxe.

12 Profesionalizace vůdcovství v přírodě Vliv Mountain Leadership Training Board. Vliv Mountain Leadership Training Board. Vznik NOLS – National Outdoor Leadership School. Vznik NOLS – National Outdoor Leadership School. Argumenty pro a proti certifikaci. Argumenty pro a proti certifikaci. Certifikace a kvalifikace na akademické úrovni. Certifikace a kvalifikace na akademické úrovni.

13 Literatura ADAIR, J. Jak efektivně vést druhé. Praha : Management Press, 1993. ADAIR, J. Jak efektivně vést druhé. Praha : Management Press, 1993. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál,1998. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál,1998. HAYESOVÁ,N. Psychologie týmové práce.Praha:Portál,2005. HAYESOVÁ,N. Psychologie týmové práce.Praha:Portál,2005. MARTIN, B., CASHAL, CH., WAGSTAFF, M., BREUNIG, M. Outdoor Leadership. Theory and Practice. Champaign : Human Kinetics, 2006. MARTIN, B., CASHAL, CH., WAGSTAFF, M., BREUNIG, M. Outdoor Leadership. Theory and Practice. Champaign : Human Kinetics, 2006. MILES, J.C. and PRIEST, S. Adventure Education. State College : Venture Publishing, 1990. MILES, J.C. and PRIEST, S. Adventure Education. State College : Venture Publishing, 1990.


Stáhnout ppt "Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního."

Podobné prezentace


Reklamy Google