Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_24_ zavislost_hustoty_kapaliny_na_teplote

2 Jak se nazývá zařízení na obrázku? K čemu slouží? Na jakém principu funguje? Jak se mění objem kapaliny s rostoucí teplotou? Bude se měnit i její hustota? A jak? ρ = m : V Objem se zvětšuje Hustota se zmenšuje...teploměr...k měření teploty vzduchu (venkovní)...oteplení – hladina kapaliny v teploměru stoupne...ochlazení – hladina kapaliny v teploměru klesne...s rostoucí teplotou se objem kapaliny zvětšuje Téměř pro všechny kapaliny platí, že s rostoucí teplotou se jejich hustota zmenšuje, s klesající teplotou se naopak jejich hustota zvětšuje. Jediná voda v určitém teplotním rozmezí toto nesplňuje. Téměř pro všechny kapaliny platí, že s rostoucí teplotou se jejich hustota zmenšuje, s klesající teplotou se naopak jejich hustota zvětšuje. Jediná voda v určitém teplotním rozmezí toto nesplňuje.

3 S rostoucí teplotou se hustota látek zmenšuje. Platí to pro všechny látky? Zkus porovnat a vysvětlit následující obrázky Podle dříve řečené podmínky by voda měla být nejhustší při teplotě 0°C. Nejhustší kapalina se drží u dna. Z obrázků vyplývá, že voda má největší hustotu při 4°C. Tato výjimečná vlastnost se nazývá anomálie vody. U dna velkých rybníků a jezer je i v zimě teplota blízká 4°C a mohou zde přežít mnohé druhy vodních živočichů.

4 Otázky k zamyšlení Proč je u rychlovarné konvice topné těleso na dně nebo pod dnem?... horká voda má menší hustotu než studená. Horká voda bude stoupat vzhůru a hustší chladnější voda bude klesat dolů. Tak se postupně ohřeje kapalina v celém objemu. Proč se nemůže použít do venkovních teploměrů voda (2 důvody)? 1.Při teplotě 0°C by zmrzla. 2.V rozmezí od 0°C do 4°C by ukazoval špatně (anomálie vody) Proč louže na rozdíl od rybníků mohou zamrznout celé a ne jen na povrchu? Hloubka louže je příliš malá, a proto tenká ledová slupka na loužích neizoluje zbytek louže od zamrzání.

5 Zápis: Téma: Závislost hustoty kapalin na teplotě Při zvýšení teploty kapaliny: - se zvětší její objem (teploměr) - se zmenší její hustota (hmotnost se zachovává) Výjimkou je voda - její hustota je nejvyšší při 4°C, nikoliv při 0°C - tato vlastnost se nazývá anomálie vody - tato anomálie umožňuje v zimě ve velkých rybnících a jezerech přežít u dna vodním živočichům

6 Zdroje obr. : Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště


Stáhnout ppt "Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google