Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Shoda podmětu s přísudkem Metodický list (anotace): Cílem této prezentace je seznámit žáky s učivem o shodě podmětu s přísudkem: s. 3 – 10 postup s. 11, 12 důležitá upozornění s. 13 závěrečný test s. 14 shoda několikanásobného podmětu s přísudkem s. 15 shoda několikanásobného podmětu s přísudkem - procvičování

2 SKLADBA Shoda podmětu s přísudkem

3 Shoda podmětu s přísudkem - postup  K tomu, abychom mohli správně rozhodnout, kterou koncovku v určitém slovese použijeme, musíme postupovat podle následujících tří kroků:  1. Určíme podmět věty  2. Určíme rod, ve kterém je podmět  3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku

4 1. Určíme podmět věty  Podmět věty určuje to, kdo daný děj vykonává. Většinou jde o podstatné jméno v 1.pádu a zjistíme ho velmi jednoduše. Stačí se pomocí přísudku zeptat 1. pádovou otázkou na vykonavatele děje. Děti si celé odpoledne hrály. Kdo si celé odpoledne hrál? děti Sluníčko pálilo.Kdo/co pálilo?Sluníčko Oči se jí rozšířily překvapením. Kdo/co se jí rozšířily překvapením? oči

5 2. Určíme rod, ve kterém je podmět  a) Podmět musí být v jednotném čísle, pokud tomu tak není, musíme si ho nejdříve do jednotného čísla převést. děti - dítě oči - oko chlapci - chlapec maminky – maminka  b) Poté si na podmět v jednotném čísle ukážeme ukazovacím zájmenem: to dítě - rod střední ten Jirka a ten Pepa - rod mužský ta vidlička - rod ženský  POZOR Pokud je podmět rodu mužského, musíme určit také jeho životnost. Ta se určí např. podle životných a neživotných vzorů.

6 3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku  ROD ŽENSKÝ  Jestliže je podmět v ženském rodu čísla množného, píšeme vždy v přísudku Y.  Maminky vařily oběd. Dívky si spolu vesele povídaly. Kočky seděly na střeše a mňoukaly. Růže krásně voněly.

7 3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku  ROD STŘEDNÍ  Jestliže je podmět ve středním rodu čísla množného, píšeme v přísudku A.  Koťata se vyhřívala na terase. Všechna letadla bezpečně přistála. Pole byla při loňských povodních zatopena. Údolí se na jaře zazelenala.

8 3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku  ROD MUŽSKÝ ŽIVOTNÝ  Jestliže je podmět v množném čísle rodu mužského životného, píšeme vždy I.  Psi štěkali. Lyžaři sjížděli kopec. Chlapci pískali na píšťalku. Na svahu stáli tři sněhuláci

9 3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku  ROD MUŽSKÝ NEŽIVOTNÝ  Jestliže je podmět v množném čísle rodu mužského neživotného, píšeme vždy Y.  Talíře spadly na zem a rozbily se. Vrtulníky přistály na střeše nemocnice. Topoly se ohýbaly pod náporem větru. Všechny vlaky měly ten den zpoždění.

10 3. Podle rodu podmětu napíšeme správnou koncovku  NEVYJÁDŘENÝ PODMĚT  Nevyjádřený podmět je ten, u kterého nemůžeme určit, jakého rodu a osoby je. V tomto případě se u sloves množného čísla v minulém čase píše I.  Jeli jsme se podívat na zámek Kačina. Co kdybychom zašli do kina? Nechovali se k sobě příliš hezky.

11 Důležitá upozornění  POZOR  Slova děti, oči a uši jsou sice rodu středního, ale v množném čísle se chovají jako podstatná jména rodu ženského. Proto musíme v příčestí minulém psát Y.  Pomůcka: Děti, oči, uši tvrdé Y jim sluší.  Děti celé odpoledne stavěly sněhuláka. Odstávaly mu uši.  Ale Ucha od hrnce po prvním použití upadla.  Oči se mu rozzářily štěstím.  Ale Na punčoše se objevila dvě oka. Žlutá kočičí očka svítila do tmy.  Podstatná jména rodiče, koně, lidičky mají koncovky jako neživotná, avšak shodu jako jména životná: Svědomití rodiče by to nedopustili.  Podstatné jméno den má v 1. p. č. mn. dva tvary: dny a dni; oba však mají pouze shodu jako jména neživotná: Dny i dni se krátily. Pouze u knižního a zastaralého tvaru dnové je shoda jako u podstatných jmen životných: Krásní dnové minuli.

12 Důležitá upozornění  POZOR  Ne v každé větě, ve které není vyjádřen podmět, můžeme napsat hned automaticky I. Často totiž není ve větě podmět vyjádřen z toho důvodu, že věta navazuje na předešlou, která podmět obsahuje.  Dívky se sešly před kinem. Šly pak na procházku do parku a na zmrzlinu. Kůzlata hopsala na trávě. Chvílemi oškubávala větvičky nízkých stromů.  Při shodě podmětu s přísudkem se lze v mnohých případech řídit podle koncovky u podmětu. Např. Mamink y vařil y oběd nebo Chlapc i běžel i na autobus.

13 Závěrečné shrnutí - test  Na obloze jasně svítil_ hvězdy. Naši hráči nastoupil_ k zápasu v nových dresech. Rodiče během loňské dovolené navštívil_ Velkou Británii. Vysoké stromy nám zakrýval_ výhled do okolí. Auta zastavil_ na červenou. Psi zuřivě štěkal_ na kočku, která se vyhřívala na střeše verandy. Všechny makové buchty zmizel_ z tácu během chviličky. Jablka ještě nedozrál_. Oba náčelníci spolu vykouřil_ dýmku míru. Na okně stál_ květináče s kvetoucími petrklíči. Dálkové autobusy měl_ kvůli dopravní nehodě na dálnici velká zpoždění. Někteří spolužáci strávil_ část prázdnin na táboře. Naší kočce se narodil_ tři koťata. Některá divadla hrál_ během prázdnin na otevřené scéně. Akrobaté se před vystoupením pro televizi obzvláště pečlivě rozcvičoval_._

14 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem  V českém jazyce má rod mužský životný mluvnickou přednost. Je-li mezi členy několikanásobného podmětu takové podstatné jméno, píšeme v koncovce příčestí měkké -i (Chlapci i dívky si svorně hráli na pískovišti. Kočky a psi žili v míru.).  Není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného, píšeme v koncovce příčestí tvrdé -y (Hrad i domy služebníků stály opodál.).  Jsou-li všechny členy několikanásobného podmětu středního rodu v množném čísle, píšeme příčestí koncovku -a (Koťata a štěňata dováděl- a.).  Jsou-li všechna podstatná jména v několikanásobném podmětu středního rodu a aspoň jedno z nich v jednotném čísle, píšeme v koncovce příčestí tvrdé -y (Kůzle a jehně společně svačil- y ).  Pomůcka: Není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného (koncovka -i) a nejsou-li všechny jeho členy rodu středního v množném čísle (koncovka -a), píšeme v koncovce příčestí vždy tvrdé -y.

15 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem - cvičení  Děti a psi se venku honil__. Kotě a štěně se dobře snášel__. V zoologické zahradě jsme viděl__ žirafy, zebry, kozy a lvi. Zebry a žirafy právě obědval__, žirafy a lvi již prožíval__ siestu. Norsko a Švédsko zahájil__ spolupráci. Kachňata i ostatní mláďata začal__ hlasitě protestovat. Ve škole jsme se učil__ malovat na plátno. Když jsme byl__ s Kateřinou a Klárou na výletě, Katka i Klára se velmi umazal__. Petra i ostatní dívky v zimě chodil__ bruslit. Dívky a chlapci se pilně připravoval__ na školní představení. Jak města, tak vesnice utichl__ a začal__ velká noc. Deště i mrazy nás nezastavil__. Slepice a kuřata pobíhal__ po dvoře. Měl__ jsme rádi naší paní učitelku, ale ona odešla.

16 Použité zdroje  Opakujeme češtinu v 6. ročníku (2. díl), nakladatelství Nová škola  Český jazyk s Tobiášem, Skladba, Věta jednoduchá II, nakladatelství Tobiáš 1993  Český jazyk 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005  http://www.mojecestina.cz/article/2008081801- shoda-podmetu-s-prisudkem  http://www.zcsol.cz/index.php?s=stranky_predmet u/e_learning/ucebnice_cj/cj6_koncovky_sloves_2


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google