Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková Příslovečné určení PU Veronika = lyžuje dobře v lese v zimě rychle.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková Příslovečné určení PU Veronika = lyžuje dobře v lese v zimě rychle."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková Příslovečné určení PU Veronika = lyžuje dobře v lese v zimě rychle na kopci odpoledne bezpečně dolů pro zábavu

2 Příslovečné určení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk závisí na - slovese (Učil se pilně.) - přídavném jméně (Dobře napsaný.) vyjadřuje okolnosti a vztahy 1.místakde, kam, kudy, odkudŠel do obchodu. 2.časukdy, odkdy, jak dlouhoPřijde zítra. 3. způsobujak, jakým způsobemUčí se pilně. 4. míry jak, do jaké míry Velmi krásný.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Příslovečné určení 5. příčinyproč, z jaké příčiny Trpěl hladem. 6. účeluproč, za jakým účelemLyžuji pro zábavu. 7. podmínkykdy, za jaké podmínkyPři dobré vůli by to šlo. 8. přípustkyi přes jakou skutečnostPřes všechno utrpení tam šli. Bývá vyjádřeno: příslovcem (Šel rychle.) podstatným jménem - s předložkou (Šel do školy.) - bez předložky (Školou se ozývá křik.) zájmenem - s předložkou (Odcházel s ním.) infinitivem (Pavel šel rybařit.)

4 Procvičení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyhledej příslovečná určení, urči jejich druh a vepiš do tabulky: Podél lesa se klikatila jako stužka úzká stezka. Rybář sešel zvolna polní cestičkou k řece. Od vesnice se krajina prudce svažuje k lesu. Jako zázrakem se tentokrát nikomu nic nestalo. Za malou chvíli jsme byli promrzlí na kost. Přes velké úsilí medaili nezískal. Červencový termín jsme si zvolili záměrně. Do lesů nedočkavě vyrážejí houbaři. Pro nemoc nepřišel do školy. I přes zákaz šel ven. Koupili jsme kolo pro Tomáška. PU MÍSTAČASUZPŮSOBUMÍRYPŘÍČINYÚČELUPODMÍNKYPŘÍPUSTKY

5 Procvičení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyhledej příslovečná určení, urči jejich druh: Učitel se na nás tvářil velmi potěšeně. Přes přicházející oblevu jsme jeli v neděli na lyže. Při výstupu do hor jsme postupovali hlemýždím tempem. Zcela nás uchvátil pohled na rozbouřené moře. Večer jsme si u ohně vyprávěli různé příhody. Aneta se letos přihlásila do kurzu francouzštiny. Výborně se naobědvali v italské restauraci. Zcela vyprahlá zem svědčila o velkém suchu. Osamělý kocour se ostražitě rozhlížel kolem sebe.

6 Něco navíc pro šikovné Elektronické učební materiály – II. stupeň Český jazyk Doplň k daným slovesům maximální počet přísl. určení: díval seprocházela se upravímeskočím ……………………. ………….……………. Vytvoř věty s těmito přísl. určeními.

7 Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Příslovečné určení adverbial Všimni si slovosledu v anglické větě: Susan learns English hard at home every day. Urči následnost větných členů v této větě. PO – PŘ – PT – PU způs. – PU času – PU místa

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Udělej rozbor věty – vypiš základní skladební dvojici, předmět, příslovečná určení, naznač závislost: Stařenka tiše seděla na zápraží. Odpoledne jsem viděl Petra utíkat na hřiště. Včera vítr vyvrátil v zahradě strom. Auto se pomalu blížilo k domovu. I přes potíže jsem zvládl doběhnout do cíle.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - clipart office Microsoft


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková Příslovečné určení PU Veronika = lyžuje dobře v lese v zimě rychle."

Podobné prezentace


Reklamy Google