Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Hypoteční úvěr Tematický okruh: Finanční gramotnost VII. – IX. třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.1996 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

2 Metodika: Na prvním listu se žáci seznámí s pojmem hypoteční úvěr. Dále jsou vysvětleny základní pojmy týkající se hypotečního úvěru – úroková sazba, splátka atd. Nakonec je kontrolní test – ukáže zda žáci správně pochopili probíranou látku.

3 HYPOTEČNÍ ÚVĚR

4 Hypoteční úvěr: Neboli hypotéka je úvěr určený fyzickým i právnickým osobám. Vždy musí být zajištěný zástavním právem k nemovitosti na území ČR. Obvykle se jako zástava využívá financovaná nemovitost, ale není to podmínkou, ručit lze i objektem jiným. Hypoteční banky nabízejí v zásadě dva typy úvěrů: 1. účelová hypotéka, která je striktně vázaná na investici do nemovitosti 2. neúčelová hypotéka, tzv. americká hypotéka - úvěr lze použít na cokoli

5 Výše úvěru: finanční obnos, který jsou banky schopné žadateli o hypotéku poskytnout na základě určitých podmínek - minimální výše 100 000,- Kč - maximální výše v Kč mnohdy není omezena, je ale omezena výší - LTV (loan-to-value, zástavní hodnota nemovitosti, kterou stanovuje smluvní odhadce bank) - banky v dnešní době poskytují hypotéku až do 120%.

6 Účel úvěru: - koupě nemovitosti do osobního vlastnictví (bytu, rodinného domu, stavebního pozemku) - financování výstavby nemovitosti, případně i nástavby, vestavby, přístavby - financování rekonstrukcí, modernizace a oprav nemovitosti - koupě podílu nemovitostí za účelem vypořádání spoluvlastnických, dědických podílů, společného jmění manželů - koupě družstevního podílu a úhrada členského podílu - zpětné proplacení vlastních finančních prostředků investovaných do nemovitosti - refinancování stávajícího účelového úvěru od banky či stavební spořitelny, který byl použit na investici do nemovitosti - konsolidace účelových a neúčelových půjček (používá se Americká hypotéka)

7 Doba splatnosti: Splatnost hypotečního úvěru je doba, po kterou je klient povinen hradit bance úvěr. Obecně se pohybuje od 5 do 30 let (dnes i od 1 - 40 let). Žadatel musí splňovat podmínku, kdy délka splatnosti úvěru nesmí překročit 70 let jeho věku. Čím je delší doba splatnosti úvěru, tím je nižší splátka a naopak. Optimální doba na splácení hypotečního úvěru je 15 - 20 let, kdy je nejlepší poměr mezi výší splátky a náklady na úvěr.

8 Úroková sazba: Úrok je procentní vyjádření navýšení vypůjčené částky za určité časové období. Pro hypotéky je uváděna úroková sazba roční. Jedná se o finanční odměnu pro banku za vypůjčení peněz. Vzhledem k zástavě nemovitosti je úrok nižší než u většiny ostatních úvěrových obchodů. Úroková sazba je zpravidla pohyblivá, ale je možno ji na dobu 1 až 15 let zafixovat (dnes je možné u spousty bank úrokovou sazbu zafixovat na celou dobu splácení hypotéky).[[

9 Splácení: Pokud je hypoteční úvěr čerpán postupně, splácí se nejprve měsíčně pouze úrok z vyčerpané částky až do doby, než je vyčerpán celý úvěr. Po ukončení čerpání začne dlužník hypoteční úvěr splácet měsíčními splátkami, které již obsahují jistinu a úrok.

10 Kontrolní test: 1)Jaké dva typy hypotéčního úvěru nabízejí banky? 2) Jaká je minimální výše úvěru? 3)Vyjmenujte alespoň dva účely, díky kterým můžete úvěr dostat 4)Jaká je optimální doba pro splácení úvěru? 5)Co je to úrok? ŘEŠENÍ

11 Odpovědi: 1)Účelová hypotéka Neúčelová hypotéha 2) 100 000,- Kč 3) Koupě nemovitosti do osobního vlastnictví Refinancování stávajícího účelového úvěru 4) 15 – 20 let 5) Úrok je procentní vyjádření navýšení vypůjčené částky za určité časové období.

12 Zdroje: 1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Hypote%C4%8Dn%C3%AD_%C3% BAv%C4%9Br


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google