Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z."— Transkript prezentace:

1 PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s nečekanými událostmi, které nás mohou potkat v přírodě a jejich následným ošetřením. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák ví, jak se zachovat při uštknutí hadem, otravě houbami a ví, co je to alergie. Speciální vzdělávací potřeby Lehké mentální postižení Klíčová slova Zmije obecná, uštknutí hadem, otrava houbami, alergie Druh učebního materiálu Výukový materiál- prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina 12-16 let Celková velikost 1,4 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 UŠTKNUTÍ HADEM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). V naší zemi je jediným skutečně nebezpečným hadem zmije obecná, jejíž kousnutí je bezpochyby závažné. Pro zdravého jedince ale nepředstavuje smrtelné nebezpečí. K uštknutí zmijí dochází velmi zřídka. Když v lese narazíte na zmiji, nevšímejte si jí a nechte jí odplazit. Zmije útočí pouze pokud se cítí ohrožená! Svůj jed si šetří na lov hlodavců a jiných drobných zvířat. Většinou se had bojí více vás než vy jeho!

4 Jak poznat zmiji? Pro zmiji je charakteristická klikatá čára podél její páteře. Zmiji lze také poznat podle široké trojúhelníkové hlavy. Jak poznat zmijí kousnutí? Kousnutí se vyznačuje dvěma vpichy v kůži - jsou to stopy po jedových zubech. Kousnutí prudce bolí. Místo rychle otéká. Okolo rány se vytvářejí puchýřky a modřinky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 Co dělat? Nejdůležitější je zachovat klid! Stáhneme (šátkem, páskem,…) končetinu několik centimetrů nad místem, kde je patrné kousnutí. Každou hodinu je pak nutné stažení povolit a znovu utáhnout, protože dlouhodobé zastavení krevního oběhu může poškodit končetinu. Urychleně postiženého dopravíme k lékaři. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6

7 OTRAVA HOUBAMI 95 % smrtelných otrav způsobí muchomůrka zelená, její jed se neničí sušením, zmražením ani varem, smrtelná dávka je již v 1–2 plodnicích houby. Většina obtíží po požití hub nebývá po muchomůrce, ale po požití hub nejedovatých, ale nejedlých – satan, ryzec, holubinky – nebo špatně tepelně upravených. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 Příznaky otrav houbami: Bolesti břicha, poruchy vidění, slzení, slinění, zvracení, průjem, v následujících dnech následuje poškození jater a ledvin. Co dělat? Při podezření na otravu nebo při opakovaném masivním krvácení a vodnatých průjmech volejte záchrannou službu – tel. 155. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9

10 ALERGIE Alergie je reakce imunitního systému na podnět z vnějšího prostředí, který je pro zdravého jedince naprosto neškodný. Alergie probíhají s různou intenzitou. Lze je odstranit nebo zmírnit léčbou nebo také zcela vyléčit. V přírodě se nejčastěji setkáme s alergií na pyly kvetoucích rostlin, proto mají alergici největší problémy na jaře a během léta. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 Příznaky: Zejména na kůži a sliznicích – kopřivka, atopický ekzém, alergická rýma, zánět spojivek,… Co dělat? Zde je nejlepší první pomocí prevence, tedy nechodit na kvetoucí louky. Když se alergie objeví podejte postiženému léky na alergii předepsané lékařem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

12

13 Použité materiály:  TRAPANI, Gianfranco a Enrico BERTINO. První pomoc a zdraví dítěte. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-137-9.  [online]. [cit. 2013-08-17]. http://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.jihlavske-listy.cz/clanek6120-zmiji-kousnuti-nepodvazovat.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.hlasek.com/vipera_berus_4194.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z https://www.google.cz/search?q=jak+poznat+zmiji&rlz=1C1SAVM_enCZ536CZ536&um=1&ie=UTF- 8&hl=cs&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JfcQUtLFM8jRtQaj0oDAAQ&biw=1280&bih=666&sei=e_cQUvL6Ho TPsgahjYHYDg#bav=on.2,or.r_qf.&fp=2a2cad4f2f4e2cd&hl=cs&q=zmij%C3%AD+kousnut%C3%AD&sa=1&tbm=isch&u m=1&imgdii=_ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Soubor:Muchom%C5%AFrka_zelen%C3%A1_1.jpg o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Muchom%C5%AFrka_%C4%8Derven%C3%A1 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.rostou.cz/houba/102/hrib-satan/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

14 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.atlashub.webz.cz/muchtygr.htm o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://widow.inepise.cz/12813-snovacka-jedovata.html o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://pixabay.com/cs/pampeli%C5%A1ky-kv%C4%9Btina-pampeli%C5%A1ka-osiva-66719/ o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=10707484&img_type=1 o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit. 2013-08-17]. Dostupné z http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/45453/serial-aha-jak-bojovat-s-alergiemi-jarni-alergie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z."

Podobné prezentace


Reklamy Google