Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AIA Akademická informační agentura Zahraniční stipendia na základě mezinárodních smluv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AIA Akademická informační agentura Zahraniční stipendia na základě mezinárodních smluv."— Transkript prezentace:

1 AIA Akademická informační agentura Zahraniční stipendia na základě mezinárodních smluv

2 Dvoustranné mezinárodní smlouvy Kulturní dohody, prováděcí programy ke kulturním dohodám, resortní smlouvy s partnerskými ministerstvy… Stipendijní nabídka závisí na uzavření a platnosti smlouvy mezi ČR a danou zemí.Stipendijní nabídka závisí na uzavření a platnosti smlouvy mezi ČR a danou zemí.

3 Na akademický rok 2016/2017 jsou nabízena stipendia do 35 zemí světa

4 Stipendia na akademický rok 2016/2017 – mimo Evropu a v Evropě Albánie Egypt IzraelLotyšskoMongolskoRumunskoŠpanělsko Argentina Estonsko Japonsko Maďarsko NěmeckoRuskoŠvédsko Belgie - Francouzské společenství Francie KLDRMakedoniePeruŘecko Švýcarsko Bulharsko Chorvatsko Korejská republika MaltaPolskoSlovenskoUkrajina Čína Itálie LitvaMexikoPortugalskoSlovinskoVietnam

5 PRO KOHO?

6 Oprávnění žadatelé Nabídka je určena pro studenty a pedagogy veřejných vysokých škol v ČR. V bilaterální smlouvě může být explicitně stanovena podmínka české státní příslušnosti žadatelů (zejména u zemí mimo EU).

7 CO A JAK… CO A JAK…

8 Obory a jazyky Nabídka (až na výjimky) není oborově omezena, nejsou tedy nabízena místa na konkrétních školách. aktivněJe nutné aktivně si vyhledat zahraniční VŠ v souvislosti se svým studijním oborem. Studium probíhá buď v jazyce dané země, anebo v jiném jazyce, který partnerská strana předem schválí.

9 ZVEŘEJNĚNÍ NABÍDEK

10 Web AIA: mezinárodní smlouvy – VŠ stipendia Kompletní nabídka stipendijních pobytů na základě mezinárodních smluv Aktualizace - vždy před začátkem akademického roku Podklady - MŠMT, zahraniční partneři Aktualizované nebo nové nabídky rozesíláme také e-mailem školám.

11 NA JAK DLOUHO?

12 Druh a délka pobytu: Studijní pobyty pro studenty BSP / MSP / DSPStudijní pobyty pro studenty BSP / MSP / DSP - až 1 akademický rok, výjimečně celé studium Letní jazykové kursyLetní jazykové kursy - 3-4 týdny Výzkumné/přednáškové pobyty pro VŠ učiteleVýzkumné/přednáškové pobyty pro VŠ učitele - v řádu týdnů Nabídka závisí na konkrétní bilaterální smlouvě.

13 2 typy nabídky podle určení: VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ A ROZPIS KVÓT

14 VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ: pro všechny Stipendijní místa nejsou přidělena konkrétním školám. prostřednictvím AIAPřihlášky podávají zájemci ze všech veřejných VŠ prostřednictvím AIA. výběrová komiseNominace provádí výběrová komise: zástupci zahraničního partnera a MŠMT, případně i odborníci z dalších institucí.

15 ROZPIS KVÓT: pro určené školy Stipendijní místa do některých zemí MŠMT přidělí určitý počet míst jednotlivým veřejným vysokým školám prostřednictvím rektorátůPřihlášky: prostřednictvím rektorátů, v dřívějším termínu stanoveném školou O nominacích svých uchazečů rozhoduje škola

16 ČÍNA Ujednání o školských výměnách mezi MŠMT ČR a MŠ ČLR na léta 2016 – 2019 Číslo článku Druh pobytu (komu je určen, obory) Věkov ý limit Požadovan ý jazyk Přijímající organizace Úhrada cestovnéh o Úhrada pobytu Nabízená stipendia místa (M), roky (r), měsíce (m), týdny (t), dny (d) Délka pobytu roky (r), semestry (s), měsíce (m), týdny (t), dny (d) Jiné údaje Termín odevzdání přihlášek 1 Studijní pobyty pro studenty MSP a DSP, přednostně pro studenty jiných než sinologických oborů angličtina, čínština výhodou MŠ ČLRVŠ MŠMT ČR 90 m5-10 m11. 12. 2015 ČÍNA Ujednání o školských výměnách mezi MŠMT ČR a MŠ ČLR na léta 2016 - 2019. Číslo článku Druh pobytu (komu je určen, obory) Věkový limit Požadovaný jazyk Přijímající organizace Úhrada cestovného Úhrada pobytu Nabízená stipendia místa (M), roky (r), měsíce (m), týdny (t), dny (d) Délka pobytu roky (r), semestry (s), měsíce (m), týdny (t), dny (d) Termín odevzdání přihlášek Počet míst pro vysokou školu UK Praha MU Brno UP Olomouc SU Opava UJEP Ústí n. Labem JČU Č. Budějovice ZČU Plzeň OU Ostrava Univerzita Hr. Králové VFU Brno VŠE Praha ČVUT Praha VUT Brno TU Liberec VŠB-TU Ostrava VŠCHT Praha Univerzita Pardubice ČZU Praha MZLU Brno AMU Praha AVU Praha VŠUP Praha JAMU Brno UTB Zlín VŠP Jihlava 1 Studijní pobyty pro studenty oboru sinologie Čínština MŠ ČLR VŠ MŠMT ČR 160 m5- 31.12. 2015 736 3 Letní kurzy čínštiny v ČLR v roce 2016 pro učitele čínštiny Čínština MŠ ČLR VŠ MŠ ČLR 4 M4 t 31.12. 2015 112 ROZPIS KVÓT VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

17 PŘIHLÁŠKY, TERMÍNY

18 S předstihem Přihlášky se podávají v akademickém roce, který předchází roku plánované realizace stipendijního pobytu. Termíny odevzdání přihlášek do jednotlivých zemí se liší, nejvíce jich je do konce kalendářního roku.

19 DOKUMENTACE

20 Návrh na vyslání, motivační dopis, akceptační dopis… Přihláška:Přihláška: 1. Návrh na vyslání / Žádost o přiznání stipendia 1. formulář Návrh na vyslání / Žádost o přiznání stipendia potvrzený zahraničním oddělením VŠ 2. další dokumenty 2. další dokumenty dle požadavků konkrétní země na webu AIAFormulář i stručný popis nejčastěji vyžadovaných dokumentů: na webu AIA

21 NÁKLADY

22 Bude to stačit? Výše stipendiaVýše stipendia - různá podle cílové země Mělo by pokrýt životní náklady i školné Úhrada cestovnéhoÚhrada cestovného - většinouze strany ČR Refundace prostřednictvím VŠ VŠ čtvrtletně žádají o refundaci MŠMT Postup popsán na webu AIA: Cestovné/Pojištění

23 ÚSPĚŠNOST

24 Má to smysl! Poptávka sice převyšuje nabídku, kvalitní kandidáti však zpravidla uspějí. Důležitá je motivace a včasná příprava. Přihlášek lze podat i více a vycestovat lze také opakovaně.

25 JINÁ STIPENDIA A DALŠÍ NABÍDKY KE STUDIU V ZAHRANIČÍ

26 Nabídky mimo rámec mezinárodních smluv VŠdalší nabídky Web AIA: VŠ - další nabídky Plná nebo částečná stipendia nabízená nadacemi, školami a dalšími subjekty Kontakty na různé zahraniční vzdělávací instituce AIA pouze zveřejňuje nabídky těchto subjektů, zájemci se informují na uvedených kontaktech.

27 DOTAZY A KONZULTACE

28 Poradíme… Ke konkrétním stipendijním nabídkám poskytujeme poradenský servis. aia@dzs.cz Napište nám: aia@dzs.cz

29 Děkujeme za pozornost. www.dzs.cz www.zahranici-stipendium.cz


Stáhnout ppt "AIA Akademická informační agentura Zahraniční stipendia na základě mezinárodních smluv."

Podobné prezentace


Reklamy Google