Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku."— Transkript prezentace:

1 Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku

2 Aktuální situace 2011 Nový zákon o Úřadu práce ČR (sloučení 77 okresních ÚP do 1 ÚP ČR) Redukce počtu pracovníků bude mít za následek „optimalizaci“ procesů. Novela zákona o zaměstnanosti (účinnost bude zřejmě od 1.1.2012) Zaměstnavatelé nebudou muset hlásit Úřadu práce volná místa. Problematika „diskriminace“ Zákon o ochraně osobních údajů

3 Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a vývoj počtu volných pracovních míst v kraji Vysočina v letech 2000 až 2010

4 PROJEKT - STUDIE Důležité informace z projektu HC 198/10: Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle Zpracoval: Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání

5 POLARIZACE TRHU PRÁCE předpokládaný vývoj Roste okruh klíčových profesí s vysokými požadavky na pracovní sílu. Díky dokonalejším a snadněji obsluhovatelným technologiím - snadnější zaučení bez praxe. Závěr: Roste poptávka po vysoce a málo kvalifikovaných profesích, poptávka po středně kvalifikovaných profesích by podle tohoto trendu měla dlouhodobě mírně klesat.

6 VOLNÁ MÍSTA MONITORING VPM (zdroje – tisk, internet, databáze ÚP ČR): 62,4 % ÚP ČR x 47,6% soukromé zdroje Zdroje jsou částečně komplementární Soukromé zdroje pokrývají spíše kvalifikačně náročnější profese

7 VZHLEDÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ZAMĚSNAVATELI Úřad práce pokrývá dobře nabídku pracovních míst pro dělnické profese (74 %) Relativně dobře pokrývá také technické, provozní a administrativní profese (57 %) U vedoucích pracovníků hraje významnou roli vyhledávání přes personální agenturu (41 %)

8 Důsledky změn pro ÚP ČR Nové přístupy ve spolupráci se zaměstnavateli (projekt SeZam) Nové nastavení spolupráce s „AGENTURAMI“ Změny v dosavadní prezentaci „získaných“ volných míst Nové přístupy v oblasti „nabídky“ volné pracovní síly na úřadu práce

9 Důsledky změn pro ÚP ČR Využití projektu „Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko“: Nabízet pracovní sílu pro nedostatkové profese v Dolním Rakousku a na Vysočině.

10 Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko Analýza nedostatkových profesí v Dolním Rakousku a na Vysočině: Je možné identifikovat nedostatkové profese např. dotazníkovým šetřením zaměstnavatelů, analýzou inzertních zdrojů nebo databáze VPM (AMS) obsahující poptávku po pracovní síle ze strany zaměstnavatelů? Bylo by možné zveřejňovat tato data na WEB stránkách a průběžně aktualizovat z rakouské strany?

11 Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko Výběr uchazečů o zaměstnání z databází (AMS, ÚPČR): Nastavení metodiky pro pracovníky zprostředkování (komunikace s klienty, předběžný souhlas, jazyk atd.) Možnost prezentace potřebných dat na WEB stránkách (vyjádření právníků k poskytovaným datům)

12 Děkuji za pozornost Ing. Miloš Zauf milos.zauf@ji.mpsv.cz


Stáhnout ppt "Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku."

Podobné prezentace


Reklamy Google