Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rekvalifikace Řidičské průkazy skupin C,D Profesní průkazy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rekvalifikace Řidičské průkazy skupin C,D Profesní průkazy."— Transkript prezentace:

1 Rekvalifikace Řidičské průkazy skupin C,D Profesní průkazy

2 Legislativní rámec rekvalifikací Rekvalifikace zabezpečovaná úřadem práce Zvolená rekvalifikace Statistiky rekvalifikací – Řidičské průkazy, Profesní průkazy Požadavky zaměstnavatelů

3 Legislativní rámec rekvalifikací Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění, (§ 108 - § 110) Vyhláška č. 519/2004 Sb., v platném znění

4 Úřad ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem realizuje rekvalifikace uchazečů o zaměstnání nebo zájemců o zaměstnání dvěma způsoby: Rekvalifikace zabezpečovaná úřadem práce (§ 109 zákona) Zvolená rekvalifikace (§ 109a zákona)

5 Rekvalifikace zabezpečovaná úřadem práce (§ 109) Rekvalifikace se uskutečňuje na základě dohody mezi Úřadem práce a uchazečem o zaměstnání nebo zájemcem o zaměstnání, vyžaduje-li to jejich uplatnění na trhu práce. Rekvalifikace realizované dle § 109 zákona musí soutěžit Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Ústí nad Labem pomocí veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

6 V případě realizace zabezpečovaných rekvalifikací zaměřených na získání Řidičských průkazů skupin C a D a Profesních průkazů by Úřad práce musel vysoutěžit ve veřejné zakázce rovněž odborné zařízení, které provede Dopravně psychologické vyšetření. Přestože Dopravně psychologickému vyšetření je povinen podrobit se držitel řidičského oprávnění skupin C nebo D, Úřad práce požaduje absolvování vyšetření ještě před zahájením rekvalifikace na získání řidičského oprávnění.

7 V případě, že by uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání po ukončení rekvalifikace neuspěl v Dopravně psychologickém vyšetření, jednalo by se o neefektivně vynaložené finanční prostředky. Rekvalifikací zabezpečovanou nemůže Úřad práce pružně reagovat na potřeby zaměstnavatelů. Uchazeči o zaměstnání nebo zájemci o zaměstnání by byli rekvalifikováni bez ohledu na možnost uplatnění.

8 Zvolená rekvalifikace (§ 109a) Uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání si může zabezpečit rekvalifikaci sám a za tím účelem si zvolit: a) druh pracovní činnosti, na kterou se chce rekvalifikovat, b) rekvalifikační zařízení, které má rekvalifikaci provést

9 V případě Zvolené rekvalifikace nevyhlašuje Úřad práce veřejnou zakázku. Realizace rekvalifikace je tak výrazně urychlena. Úřad práce může pružně reagovat na aktuální potřeby zaměstnavatelů. U Zvolené rekvalifikace může Úřad práce uhradit pouze cenu vzdělávání. Lékařské a Dopravně psychologické vyšetření si uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání hradí z vlastních finančních prostředků.

10 Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem realizuje od roku 2014 rekvalifikace zaměřené na získání řidičských a profesních průkazů pouze formou Zvolené rekvalifikace.

11 Statistika zvolených rekvalifikací Řidičské a Profesní průkazy

12

13 Požadavky zaměstnavatelů Volná pracovní místa hlášená úřadu práce Pokud hlásí zaměstnavatelé volné pracovní místo na pozici řidiče, jedním z požadavků často bývá 2 – 3 letá praxe v řízení. Potvrzení pro účely Zvolené rekvalifikace/Přísliby zaměstnání Potenciální zaměstnavatelé jsou ochotni absolventa rekvalifikace přijmout ihned po dokončení rekvalifikace bez praxe.

14 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Rekvalifikace Řidičské průkazy skupin C,D Profesní průkazy."

Podobné prezentace


Reklamy Google