Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a 186 00 Prague 8 Czech Republic Tel.: +420 252 548 438.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a 186 00 Prague 8 Czech Republic Tel.: +420 252 548 438."— Transkript prezentace:

1 Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a 186 00 Prague 8 Czech Republic Tel.: +420 252 548 438 info@saferinternet.cz www.saferinternet.cz

2 Projekt Internet vstřícný pro seniory Prevence kybernetické kriminality a elektronického násilí páchané na seniorech, využití internetu k podpoře seniorských aktivit a začlenění seniorů do společnosti. Rok 2012 byl Evropským parlamentem a Radou Evropy na návrh Evropské komise vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. V souvislosti s tím vznikl Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. V rámci tohoto Národního akčního plánu vyhlásilo MPSV dotační řízení Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností. NCBI předložilo návrh e-learningových kurzů pro seniory v oblasti internetové komunikace a bezpečnosti, která následně vede k rozvoji aktivit seniorů, celoživotního učení a mezigenerační spolupráce. Projekt klade důraz na rozvoj znalostí a dovedností seniorů pro lepší orientaci v problematice internetu, informačních technologií a online bezpečnosti a rozvoj aktivní ochrany starších uživatelů před elektronickými útoky, podvody a násilím. Dále klade důraz na informovanost seniorů, na jejich začlenění do společnosti a uplatnění jejich dovedností na trhu práce a zájmových aktivit, a na ochranu jejich práv.

3 Projekt Internet vstřícný pro seniory Projekt bude v prvé fázi realizován v hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji za podpory koordinátorů prevence kriminality. Projekt počítá v další fázi s celorepublikovým přínosem. Cílovou skupinou jsou senioři ve věku 65+. Kurzy e-learningu si kladou za cíl rozvíjet u této skupiny obyvatel:  bezpečnou online komunikaci  kreativitu  spolupráci  kritické myšlení  technologickou gramotnost

4 Projekt Internet vstřícný pro seniory Výstupem projektu bude vytvoření internetových stránek pro seniory, vytvoření e- learningových kurzů pro seniory, které budou volně přístupné na těchto stránkách a pomoc seniorům v oblasti nezákonného a závadového chování na internetu linkou Online Hotline a Online Helpline. Výstupem projektu dál bude síť proškolených seniorů - ambasadorů bezpečnějšího internetu v rámci krajských a okresních měst, kteří se budou podílet na organizaci dalšího proškolování seniorů v rámci jejich kraje, nebo okresu tak, aby cílovou skupinu tvořili nejenom senioři ve větších městech, ale také v malých městech a na venkově.

5 Obsah vzdělávání Cílů projektu bude dosaženo prostřednictvím e-learningových kurzů zaměřených na bezpečné užívání internetu a technologií a prevence kybernetické kriminality pro seniory. V rámci projektu bude vytvořena ucelená sada časově dostupných a bezplatných online lekcí pro seniory na vybraná klíčová témata elektronické bezpečnosti a prevence. Hlavními zásadami tvorby bude stručnost, atraktivita a snadná využitelnost sdělení. Rámcový obsah vzdělávacího programu „Internet vstřícný pro seniory“: internet, jeho historie a specifika internetové služby a aplikace zvyšující kvalitu života seniorů sociální sítě a instant messengery pro seniory rizika spojená s užíváním internetu a mobilních technologií sociální inženýrství a vybrané techniky ochrana soukromí a dat, zabezpečení účtů internetové bankovnictví a bezpečnost chytré mobilní telefony a bezpečnost lektorské dovednosti pro vedení osvětového semináře pro cílovou skupinu seniorů. Každá z lekcí bude obsahovat kazuistiky, které budou ilustrovat reálná rizika. Kazuistiky budou připraveny s odbornými oponenty. Rozsah 1 lekce bude cca 10 slidů e-learningu, s odkazy na další informační zdroje.

6 Online lekce 1. online lekce „Internet a jeho specifika“ Cílem lekce je zajímavým a přívětivým způsobem uvést seniory do světa online, zpřístupnit téma samotného internetu jako úvod k lekcím zaměřeným na jednotlivá rizika a trestné činy, zvýšit informační gramotnost cílové skupiny, snížit bariéry k užívání internetu a podpořit zájem o problematiku včetně tématu rizik. Lekce provede seniory základy internetu - co to vlastně je, jak internet vznikl, jak funguje a jaké jsou jeho přínosy. Vysvětlí přínos mezigenerační spolupráce mezi seniory a jejich dětmi a vnoučaty s názvem „Nebojte se zeptat“. 2. online lekce „Bezpečná komunikace přes internet“ Cílem lekce je zvýšit orientaci seniorů v nejrůznějších komunikačních nástrojích a službách online a rozšířit tak škálu jejich možností společenského kontaktu. Cílem lekce je také seznámit seniory s typickými riziky a TČ spojenými s online komunikací (sociální inženýrství), zvýšit jejich ostražitost při komunikaci a zprostředkovat jim zásady bezpečnosti a vlastní ochrany (např. při vkládání fotografií, zejména vnoučat na net – viz. rajče.net). 3. online lekce „Jak nenaletět kyberšmejdům“ Cílem této lekce je seniorům představit základní techniky, které si „šmejdi“ přenesli do online prostředí. Může se jednat o obchodní podvody při nakupování, ale také o finanční podvody. Obecně se zaměří na různé techniky sociálního inženýrství a podvodů využívajících důvěřivosti starších lidí.


Stáhnout ppt "Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a 186 00 Prague 8 Czech Republic Tel.: +420 252 548 438."

Podobné prezentace


Reklamy Google