Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013."— Transkript prezentace:

1 Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013

2 Anglická anotace Belgium is an European country by the North Sea. Brussels is the capital city of Belgium. Belgium is a monarchy. The head of a kingdom is a king or queen. The king of Belgium is Albert II. People in Belgium speak French, Flemish and German. 10,5 million inhabitants live in Belgium. The most famous building is Atomium and the most popular dish is waffles.

3 Úvod o Belgie je evropský stát u Severního moře o Hlavním městem je Brusel o Mluví se francouzsky, vlámsky a německy o Je tu nastolena konstituční monarchie o Hlava státu je král Albert II.

4 Historie Belgie byla roku 1795 zabrána Francií v čele s Napoleonem a po porážce připojena k Nizozemsku. Při povstání roku 1830 byla vyhlášena nezávislost na Nizozemsku a nastolena konstituční monarchie. Na trůn usedl Leopold I. Během vlády Leopolda II. získala Belgie kolonii v Kongu. Později se Kongo stalo nezávislou republikou. Od roku 2000 sílí snahy o úplné rozdělení na vlámskou a valonskou Belgii.

5 Belgická „nej Belgická „nej“  Z Belgie pochází kreslíř Georges Remi, autor Tintinovo dobrodružství.  Nejznámější belgická pochoutka jsou čokoládové bonbóny – pralinky. Vynalezl je cukrář Jean Neuhaus.  Zrodily se tu také hranolky, kterých v Belgii zkonzumují o třetiny více než v Americe.  V Bruselu je k vidění 165 miliardkrát zvětšený atom železa Atomium. Nabízí neuvěřitelný pohled na město i restauraci v nejvyšší kouli.

6 Brusel  Má 1 milion obyvatel.  Sídlo tu má NATO a proto bývá Brusel ozna č ován jako „hlavní m ě sto Evropy“.  Jediné dvojjazy č né m ě sto v Belgii.  Centrum je plné um ě ní najdete tu proslavenou sošku „ Čů rajícího chlape č ka“, secesní stavby Victora Horty nebo postavi č ky belgických komiks ů pokrývající bo č ní st ě ny dom ů.

7 Antverpy  Jsou druhým největším městem.  Naleznete zde jeden z největších přístavů Evropy.  Město si zamiloval barokní malíř Peter Paul Rubens. Jeho obrazy zdobí mnoho staveb a tak dostaly Antverpy přezdívku „Rubensovo město“  Dominantou města je katedrála Panny Marie, budovala se 269 let, má 7 lodí a 14 kaplí.  Je tu 30 hektarový zábavný park Bobbejaaland, má více než 50 atrakcí např. dráhu volného pádu se skolen 97°.

8 Bruggy o M ě sto se nachází v severozápadní č asti Belgie. o Díky své protkané síti ř eky Reie, se Bruggy ozna č ují jako „Benátky severu“ o Centrum Brugg se svými gotickými stavbami bylo zapsáno roku 2000 do sv ě tového d ě dictví UNESCO.

9 Závěr Jsem ráda, že jsem si toto téma vybrala. Nejen že mě tato práce bavila, dokonce jsem se dozvěděla spoustu nových zajímavých informací. Zdroje www.wikipedia.cz//belgie www.wikipedia.cz//antwerpen www.wikipedia.cz//bruggy www.nettyroyal.nl Vlastní fotografie a vědomosti


Stáhnout ppt "Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google