Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Která evropská řeka je nejdelší? Nejdelší řekou Evropy je VOLHA. Nejdelší řekou Evropy je VOLHA. A co Dunaj?

3 Dunaj je po Volze druhou nejdelší řekou Evropy. Víš, kterými státy Dunaj protéká? Víš, kterými státy Dunaj protéká?

4 Dunaj protéká DESETI zeměmi, mezi některými z nich tvoří státní hranici. Jde o Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko a Ukrajinu. Délka dunajského toku činí 2 857 km. Rozloha povodí je 801 463 km², zasahuje do 19 evropských států.

5

6 Dunaj vzniká soutokem potoků Breg a Brigach v německém městě Donaueschingen.

7 Dunaj protéká těmito německými městy: Ulm, Ingolstadt, Řezno a Pasov.

8 Jeho další cesta vede přes Rakousko, kromě jiných měst protéká i Lincem.

9 … a hlavním městem Rakouska – Vídní.

10 Dunaj dále protéká územím našeho východního souseda, tj. Slovenskem. I v tomto státě protéká hlavním městem – Bratislavou.

11 Tvoří přírodní hranici mezi Slovenskem a Maďarskem. I v Maďarsku protéká hlavním městem – Budapeští.

12 Z maďarského území teče Dunaj do Chorvatska a dále do Srbska. V Srbsku protéká Novým Sadem aj.

13 … a opět rovněž hlavním městem – Bělehradem.

14 Na své další cestě teče Dunaj po hranicích Rumunska a Bulharska. Jeho cesta končí na území Rumunska a z menší části Ukrajiny, kde tvoří největší a nejzachovalejší evropskou říční deltu.

15

16 Oblast delty je pokryta rákosím, mokřady a lužními lesy. Její části jsou na jaře a na podzim zaplavovány. V mokřadech, stojatých a tekoucích vodách dunajské delty žije přes 1 200 druhů rostlin, 300 druhů ptáků a 45 druhů ryb. Delta je významným hnízdištěm tažného ptactva. Celkem 2 733 km² území delty je chráněno a delta celá je od roku 1991 zapsána na Seznam světového dědictví vyhlašovaný organizací UNESCO.

17

18 Voda, kterou Dunaj při své dlouhé cestě nabere, končí tady, v Černém moři. Voda, kterou Dunaj při své dlouhé cestě nabere, končí tady, v Černém moři.

19 Zkus vyjmenovat všech 10 států, jimiž Dunaj protéká nebo tvoří jejich hranici. Jsou to: Německo,Rakousko,Slovensko,Maďarsko,Chorvatsko,Srbsko,Bulharsko,Rumunsko,Moldavsko,Ukrajina.

20 Mezi kterými státy tvoří Dunaj přírodní hranici? 1. Slovensko a Maďarsko, 2. Bulharsko a Rumunsko, 3. Rumunsko a Ukrajina.

21 Zapamatovali jste si hlavní města, jimiž Dunaj protéká? Jsou to: Vídeň,Bratislava,Budapešť,Bělehrad.

22 Podle hlavních měst vyjmenuj státy. Vídeň – Rakousko Bratislava - Slovensko Budapešť – Maďarsko Bělehrad - Srbsko

23 K jakému úmoří patří řeka Dunaj? To je přeci jasné, ne? Dunaj patří k úmoří Černého moře.

24 Tak někdy příště nashledanou. Třeba při plavbě po Dunaji.

25 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-08-26]. Dostupné pod licencí Public domain na hhhh tttt tttt pppp :::: //// //// wwww wwww wwww.... wwww iiii kkkk iiii mmmm eeee dddd iiii aaaa.... oooo rrrr gggg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Danubemap.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beograd_Sat.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Danube_delta_Landsat_2000.jpeg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Delta_Dunarii_500.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Donaudelta.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_Sea_Nasa_May_25_2004.jpgVšechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-08-26]. Dostupné pod licencí Creative Commons na hhhh tttt tttt pppp :::: //// //// wwww wwww wwww.... wwww iiii kkkk iiii mmmm eeee dddd iiii aaaa.... oooo rrrr gggg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Donaueschingen_Donauzusammenfluss_20080714.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Passau_aerial_view_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linz_view_2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wien040531w.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bratislava_New_Bridge_from_castle_hill.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Parlament_with_bus_on_Danube.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citadel_Petrovaradin.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Donaudelta_2.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google