Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Trávicí soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Trávicí soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Trávicí soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Biologie člověka Autor: Šárka Kirchnerová Datum vytvoření: Garant (kontrola): Jakub Siegl Ročník: Septima a 3. ročník, Seminář z biologie, Seminář z biologie člověka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Trávicí soustava člověka Metodika/anotace: Interaktivní powerpointová prezentace slouží k základnímu probrání látky Trávicí soustava. Díky tlačítkům se lze v prezentaci snadno vracet na začátek, případně k jiné podkapitole. Obsahuje i videa a tipy na další stránky a aplikace pro iPad. Časový rozvrh: 45 min Zdroje: na konci prezentace Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 Trávicí soustava FunkceStavba Dutina ústní Hltan JícenŽaludek Tenké střevo Tlusté střevo Slinivka břišní Játra Vstřebávání živin a trávení Nemoci Zajímavé odkazy

3 Funkce trávicí soustavy příjem potravy mechanické zpracování chemické zpracování vstřebávání živin vyloučení zbytků

4 Co tvoří trávicí soustavu dutina ústní hltan jícen žaludek tenké střevo tlusté střevo slinivka břišní játra

5 Dutina ústní začíná ústní štěrbinou (ohraničují ji horní a dolní ret) uvnitř dásně, zuby, jazyk, patro, vyústění slinných žláz vzadu přechází do hltanu – začátek peristaltické vlny (viz rozcestník – Zajímavé odkazy)

6 Jazyk tvořen příčně pruhovanou svalovinou kořen fixován k jazylce, hřbet se opírá o horní patro, hrot je volný, ke spodině dutiny ústní přichycen uzdičkou (slizniční řasa) na povrchu vrstevnatý epitel, vybíhá v jazykové bradavky (papily), kolem některých chuťové pohárky posunuje potravu do hltanu, obaluje sousto slinami

7 Dásně pojem dáseň označuje sliznici, která kryje zubní výběžky horní a dolní čelisti měla by být růžová a tvořit hladký oblouček kolem každého zubu

8 Slinné žlázy malé všude v dutině ústní velké = přídatné trávicí žlázy: – příušní (1) – podčelistní (2) – podjazykové (3) sliny obsahují: – vodu (99%) – ionty – hlen – enzymy (amyláza, lipáza, lysozymy) – antiseptické látky – buňky produkce 1,5 – 2 l denně Funkce: zvlhčení potravy, trávení, desinfekční účinky

9 Patro tvrdé – s kostěným podkladem (vpředu) měkké – tvořené vazivem a svalovinou (vzadu) uprostřed zadního okraje měkkého patra čípek

10 Zuby vně se rozdělují na korunku, krček a kořen na řezu: sklovina - (kryje povrch korunky) zubovina - dentin (hlavní hmota zubu) cement (na krčku a kořeni, význam pro uchycení zubu v čelisti) zubní dřeň (nervy, cévy)

11 Zuby Krček

12 Zuby tvořeny velmi tvrdou tkání dočasný („dětský“) chrup 20 zubů ( ) trvalý chrup 32 zubů ( ) zubní vzorec vyjadřuje typ a počet zubů daného typu v jedné čtvrtině ústní dutiny

13 Typy zubů řezáky – I (1 kořen, dlátovitý tvar) špičáky - C (1 kořen, 1 hrot v korunce) třenové zuby - P (1 kořen, 2 hrbolky v korunce) stoličky - M (vícekořenové, více hrotů v korunce)

14 Hltan tři části: – nosohltan – společná část s dýchací soustavou, lymfatická tkáň (nosohltanové mandle), Eustachova trubice – ústní část hltanu – na bočních stěnách patrové mandle – hrtanová část hltanu

15 trubice 25 cm dlouhá, průsvit cca 1, 5 cm (sliznice složená v řasy, schopnost rozšíření) horní část příčně pruhovaná svalovina, dolní hladká prochází bránicí, vstupuje do žaludku Jícen

16 Žaludek vak o objemu 1,5 – 2 l (schopnost roztáhnout se) chemické a mechanické trávení tři vrstvy hladké svaloviny Části: – česlo – klenba – tělo – vrátník Uvnitř do řas složená sliznice se žlázami produkující: – kyselinu chlorovodíkovou (desinfekce, aktivace pepsinu, pH 1-2) – hlen zabraňující samonatrávení – lipázy a pepsin, u novorozenců chymosin – hormony – gastrin a serotonin

17 Žaludek

18

19 Tenké střevo trubice 5-6 m dlouhá, průsvit 3-3,5 cm, plocha až 300 m 2 vnitřní povrch pokryt klky – výběžky sliznice 1-1,5 mm (okem viditelné) pokryté absorpčním epitelem složky potravy se vstřebávají do klků, kam vstupují cévy a mízní cévy tři části: – dvanáctník – lačník – kyčelník

20 Dvanáctník trubice 25 – 30 cm (12¨) na Vaterově papile společné vyústění žlučovodu z jater a exokrinní části slinivky břišní žluč – emulguje tuky slinivková šťáva obsahuje enzymy: – trypsin – amyláza – lipáza dále alkalickou šťávu, která vyrovnává kyselé pH chymu

21 Lačník a kyčelník

22 Tlusté střevo dlouhé cca 1,5 m, průsvit cca 5-7 cm vstřebávání vitaminů, minerálů, vody Části: – slepé střevo – na konci červovitý výběžek – imunitní tkáň – „břišní mandle“ – tračník – vzestupný, příčný, sestupný, esovitá klička – konečník – vyúsťuje řitním otvorem Sliznice: – nenese klky – nejsou zde řasy – četné žlázy

23 Escherichia coli pravděpodobně nejprozkoumanější organismus na světě modelový laboratorní organismus pro genové studie, produkce některých látek podílí se na tvorbě vitaminu K, brání rozšíření patogenních bakterií ve střevě střevní bakterie tvoří asi 1 – 1,5 kg!

24 Slinivka břišní žláza dlouhá asi 12 – 15 cm exokrinní – produkuje trypsin (peptidáza), lipázy, amylázy – souhrnně slinivková šťáva endokrinní – Langerhansovy ostrůvky produkují inzulin a glukagon

25 Játra asi 1, 2 – 1, 5 kg nejteplejší orgán lidského těla – 40 – 41 ⁰C (metabolismus) do nich přichází vrátnicová žíla se vstřebanými živinami dále produkují žluč a některé hormony

26 Mikroskopická stavba jater Hepatocyt – jaterní buňka, polyedrická, většinou jedno jádro, silně vyvinuto hrubé endoplazmatické retikulum Jaterní lalůček má tvar šestiúhelníku a je základní stavební jednotku jater. V jeho středu je umístěna vena centralis, kterou odtéká krev do jaterních žil. K této žíle se radiálně sbíhají trámce hepatocytů a mezi nimi uzavřené sinusoidy. Na hranici tří lalůčků je tzv. portální triáda – tepénka, žilka a žlučový kanálek.

27 Funkce jater metabolismus sacharidů – vychytávají glukózu z krve a přeměňují ji na glykogen metabolismus lipidů - syntéza, ß-oxidace MK, syntéza triacylglycerolů, cholesterolu, fosfolipidů metabolismus aminokyselin – katabolismus esenciálních a syntéza neesenciálních AK zneškodnění amoniaku – vznik močoviny v ornitinovém cyklu odbourávání cholesterolu – vznik žlučových kyselin odbourávání červených krvinek – přeměna hemu na bilirubin detoxikace tvorba hormonů

28 Vstřebávání látek Dutina ústní – alkohol a některé léky (nitroglycerin) Žaludek – alkohol v omezeném množství Tenké střevo cukry – monosacharidy - dvanáctník, (aktivní transport) tuky – micely (žluč. kyseliny + monoacylglyceroly a MK) => membrána erytrocytů => rozpad (MK a monoacylglyceroly projdou přes střevní stěnu, žlučové kyseliny se vrací do lumen střeva) MK o krátkém řetězci => do krve MK o delším řetězci => znovu vytváření triacylglycerolů a tvorba chylomiker => lymfa => krev bílkoviny – AK - aktivní transport

29 Vstřebávání látek voda – po osmotickém gradientu ionty: – jednomocné - snadno – dvojmocné – obtížně – aktivní transport vitaminy : – rozpustné ve vodě – dvanáctník – rozpustné v tucích – společně s tuky do lymfy – vitamin B12 – na konci kyčelníku Tlusté střevo – 1500 ml tráveniny – většina se vstřebá (voda, ionty, žluč. kyseliny, vitamin K)

30 Trávení látek Dutina ústní - začíná trávení sacharidů - ptyalin - amyláza(podle nových poznatků zde začíná i trávení lipidů) Žaludek – enzym pepsin – proteáza Tenké střevo – sacharidy – tráveny pankreatickou amylázou, dále laktázou, sacharázou, maltázou, α-dextrinázou (všechny ve střevní šťávě) – bílkoviny – tráveny pankreatickým trypsinem, chymotrypsinem, trávení dokončují střevní dipeptidázy a aminopolypeptidázy – lipidy – tráveny pankreatickou lipázou, v malé míře lipázami stěn střeva

31 Onemocnění trávicí soustavy Dutina ústní: – zubní kaz, zubní kámen, parodontóza, vady skusu, zánět mandlí, afty Hltan, jícen – gastroaesofageální reflux Žaludek – překyselení žaludku, žaludeční vředy Střevo – rakovina tlustého střeva (Česko na předních místech na světě!) Játra – hepatitidy, cirhóza jater Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie Poruchy metabolické – obezita, celiakie, fenylketonurie, galaktosémie

32 Zajímavé odkazy Galenus.cz – zajímavě zpracované stránky o lidském těle Galenus.cz Anabell.cz – server sdružení Anabell pomáhající lidem s poruchami příjmu potravy Anabell.cz – server Národního sdružení fenylketonuriků a lidí s jinými metabolickými poruchami – mnoho zajímavých informací včetně odkazů na výrobce vhodných potravin Peristaltika: (video)http://www.youtube.com/watch?v=o18UycWRsaA (video) Vyšetření horního zažívacího traktu (gastroskopie): Kolonoskopie: Aplikace pro iPad: DentalDecide – aplikace určená pro pacienty, obsahuje animace zubařských výkonů (zdarma) Dental Patient Education lite – výukový program (verze zdarma) Essential anatomy 3d4Medical (placený program)

33 Zdroje obrázků (k ) Přehled orgánů TS: Dutina ústní: hltanu_8.jpghttp://www.artmedicacentrum.cz/images/clanky/1/36/klinicka-anatomie-dutiny-ustni-a- hltanu_8.jpg Jazyk: Zdravé dásně: Velké slinné žlázy: Patro: Stavba zubu: Dočasný chrup: Trvalý chrup: Typy zubů: Hltan: Uložení jícnu: Stavba žaludku: c270cc36b1/12%20tr%C3%A1vic%C3%AD%20soustava%20(%C5%BEaludek).jpghttp://files.pppsycho.webnode.cz/ c270cc36b1/12%20tr%C3%A1vic%C3%AD%20soustava%20(%C5%BEaludek).jpg Umístění žaludku: Žaludeční sliznice: Žaludek v řezu:

34 Zdroje obrázků (k ) Klky: Vaterova papila: Tlusté střevo: Escherichia coli: Slinivka břišní: Játra celkový pohled: Umístění jater v těle: Jaterní lalůček:


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Trávicí soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google